El Ministeri de Cultura comença la restauració de l'arqueta de Banyoles

Està previst que el retorn de la peça sigui una realitat aquest octubre

Trenta anys després del robatori a mans de la banda d'Erik el Belga, el Ministeri de Cultura ha començat la restauració de l'arqueta de Sant Martirià. La peça, que a finals de març va arribar a Madrid en la més absoluta discreció, tornarà després a Banyoles per ser exposada en un espai del Monestir de Sant Esteve dotat amb sistemes de seguretat.

L'arqueta, feta de fusta i amb revestiment de metall, originalment estava ornamentada amb 28 figures de sants i relleus laterals. D'ençà del robatori, el gener del 1980, el Bisbat de Girona ha fet mans i mànigues per anar recuperant totes les peces. Fins ara, se n'han pogut recuperar 21, la majoria de les quals eren propietat d'una col·leccionista holandesa.

La restauració de l'arqueta, que farà l'Institut de Patrimoni Cultural, tindrà tres fases diferenciades. A la primera, s'estudiarà la composició dels metalls que la formen i els pigments que es van fer servir per decorar-la, a més d'identificar les diferents restauracions que s'han fet fins ara. En una segona fase, es netejaran tots els components de l'arqueta per homogeneïtzar-los, i s'aplicarà una capa protectora al metall.

Finalment, es reposaran les 21 peces d'argent daurat que s'han recuperat fins ara. Es preveu que l'arqueta de Banyoles retorni a la ciutat el proper mes d'octubre, coincidint amb les festes de Sant Martirià. A partir d'aleshores, la joia gòtica del segle XV es mostrarà amb tot el seu esplendor, tot i que incomplerta. I és que encara queden per localitzar set figueretes, que representen set sants, i que es troben en parador desconegut.