Comença el judici contra els acusats d'assassinar un jove a ganivetades a Colera i calar foc al cadàver

Un membre del tribunal popular ha patit un atac d'ansietat

El judici contra els acusats d'assassinar un jove a ganivetades a Colera (Alt Empordà) el 17 de març del 2014 i calar foc al cadàver per destruir proves ha començat aquest dimarts a l'Audiència de Girona.

L'inici de la vista ha estat accidentat perquè un dels escollits per formar part del jurat popular ha patit un atac d'ansietat. Per això, després de la visita del forense que ha acreditat que no estava en condicions de formar part del jurat, l'Audiència ha permès que abandonés el judici. En el seu lloc ha entrat la primera suplent. Al banc dels acusats s'hi asseuen quatre sospitosos, tres d'ells acusats d'assassinat.

El fiscal sosté que Marlon Roberto C.P. va "planificar" el crim i va buscar l'ajuda de les altres tres acusades que van executar un paper definit, des de dur la víctima enganyada fins a un lloc apartat a eliminar proves o ajudar el suposat assassí a fugir de Llançà. S'enfronten a penes d'entre 3 i 25 anys de presó.

Quatre acusats

El tribunal popular serà l'encarregat de definir quin paper va jugar cadascun dels quatre acusats en el crim perpetrat el vespre del 17 de març del 2014. El fiscal, Enrique Barata, sosté que l'autor material del crim va ordir un pla per matar la víctima per "gelosia". "Ell ho va organitzar, estructurar i organitzar tot", ha apuntat l'acusació pública. La tesis de la fiscalia és que Marlon Roberto C.P. va decidir matar la víctima perquè va començar una relació sentimental amb la seva exparella. "Va morir brutalment només per emparellar-se amb una noia, una cosa que l'acusat no podia suportar", ha afegit.

Segons detalla l'acusació púbica, el març del 2014 l'autor material del crim mantenia una relació estreta amb la suposada inductora –que regentava un bar a Llançà- i la seva mare. Tots tres, alhora, eren amics de la quarta acusada i coneixien, en major o menor grau, la víctima.

De fet, feia poc temps que la víctima havia començat una relació sentimental amb l'exparella del principal acusat. La fiscalia ressalta que la noia va arribar a denunciar Marlon Roberto C. P. per violència de gènere i hi havia en vigor una ordre d'allunyament dictada el 25 de febrer del 2014.

La fiscalia sosté que tres dels acusats es van posar d'acord per "executar la mort" de la víctima, es van distribuir les "funcions" i cadascun va assumir un paper concret en l'assassinat. Seguint el pla, la tarda del crim Dolors F. J. va recollir la víctima davant d'un bar de Llançà. Amb l'excusa de tancar un negoci relacionat amb les drogues, el va portar a un lloc "apartat i despoblat". En concret, a un camí rural situat al costat de la carretera N-260, a Sant Miquel de Colera.

Allà els esperava l'autor material del crim, Marlon Roberto C.P. Segons la fiscalia, la víctima no va sospitar res en cap moments perquè sabia que l'acusat es dedicava habitualment al tràfic de drogues a petita escala. Llavors, i continuant amb el pla, Dolors F. J. va marxar del lloc mentre la víctima es dirigia cap al maleter del cotxe del principal acusat, suposadament per comprovar la mercaderia.

Aleshores, Marlon Roberto C.P. "amb la intenció d'acabar amb la vida" de la víctima, el va abordar per sorpresa i li va començar a propinar cops de puny a la cara, que li van fracturar ossos del nas. Amb la víctima semiinconscient, relata la fiscalia, l'acusat va agafar un ganivet de 16 centímetre i li va assestar fins a vuit ganivetades, cinc d'elles a la zona del coll. La víctima va morir dessagnada.

Eliminar proves

La tercera acusada, Esther P. del C., s'havia quedat esperant al bar, on va preparar una bossa amb una muda de roba neta per a Marlon Roberto C.P i productes de neteja. Dolors F.J. li va passar a buscar i li a portar al suposat autor material del crim perquè es pogués canviar de roba i eliminar proves. Segons la fiscal, va ser Esther P. del C. qui després s'havia de desfer de la roba tacada de sang.

Cap a les nou del vespre, Marlon Roberto C.P. i Esther P. del C. van anar plegats fins a una benzinera, on van comprar una garrafa de gasolina. Després, van anar a la zona apartada de Colera on hi havia el cadàver de la víctima i li van calar foc "amb la intenció de fer desaparèixer qualsevol indici o pista del crim".

Així, van provocar un incendi a la zona que va obligar a intervenir cinc unitats dels Bombers. Quan van sufocar les flames van trobar el cadàver calcinat. La superfície cremada per l'incendi va ser de 0,61 hectàrees de zona boscosa inclosa en el PEIN del Massís de l'Albera.

La quarta acusada l'ajuda a fugir

Després de provocar l'incendi, Marlon Roberto C.P. i Esther P. del C. van tornar cap al bar regentat de Llançà. Allà, també hi havia la mare d'aquesta última. Segons la fiscalia, els tres la van informar sobre el que acabava de passar. Aleshores, en comptes d'avisar la policia, va decidir ajudar Marlon Roberto C.P. a fugir.

"Amb ple i complet coneixement del fet criminal comès, i amb l'objectiu de fugir del lloc dels fets i evitar l'acció de la justícia", exposa l'acusació pública, Carmen del C.M. va acompanyar Marlon Roberto C.P a l'estació de tren de Figueres-Vilafant el matí del 18 de març del 2014. Plegats, van agafar un tren i van anar a la Pobla de Farnals, on el 19 de març el van detenir.

Baralla prèvia

L'advocat del suposat autor material del crim, Sergio Noguero, sosté que Marlon Roberto C.P. va actuar en legítima defensa i que va matar la víctima després d'una baralla. Per això, considera que es tracta d'un homicidi i que li han d'aplicar les atenuants de drogoaddicció (aleshores consumia drogues) i d'arravatament i l'eximent completa de legítima defensa. Demana 6 anys de presó.

Els advocats de les altres tres implicades, Joaquim Bech de Careda, Toni Quera i Núria Navarro al·leguen que les seves representades no sabien què passaria el dia del crim i que si van ajudar a destruir proves o a fugir el principal acusat a fugir va ser perquè sentien por.

Per aquests fets, el fiscal demana per al suposat autor material del crim, Marlon Roberto C. P. 25 anys de presó per assassinat i incendi forestal. Els mateixos delictes que atribueix a Dolors F.J. com a cooperadora necessària, que s'enfronta a 15 anys. L'acusació pública sosté que Esther P. del C. és autora inductora del crim i demana 20 anys de presó. Per a la seva mare, Carmen del C. M., la fiscalia sol·licita 3 anys per encobriment.

L'acusació particular, encapçalada per la lletrada Marta Brugat, demana 25 anys de presó per a Marlon Roberto C.P. i Esther P. del C. Per a Dolors F.J sol·licita 20 anys de presó i per a Carmen del C.M. també 3 anys. El judici continuarà dimecres amb la declaració dels primers testimonis. Els acusats declararan al final del judici, just abans que entreguin l'objecte del veredicte als membres del jurat, que es retiraran a deliberar.