Tres acusats d'assassinar a ganivetades un jove a Colera i calar foc al cadàver, a judici

El fiscal implica una quarta processada per encobrir el crim i ajudar l'autor material a fugir

Tres acusats d'assassinar a ganivetades un jove a Colera (Alt Empordà) el 17 de març del 2014 i calar foc al cadàver s'asseuran, a partir d'aquesta setmana, al banc dels acusats de l'Audiència de Girona.

Un tribunal popular serà l'encarregat de definir quin paper va jugar cadascun dels acusats en el crim perpetrat aquell vespre. El judici comença dimarts a la secció quarta de l'Audiència de Girona i està previst que s'allargui gairebé dues setmanes. Segons el guió, els acusats declararan al final, després d'escoltar tots els testimonis, els investigadors i els perits. Serà el dilluns 6 de març. Dos dies després, dimecres, entregaran l'objecte del veredicte al jurat, que es retirarà a deliberar fins a arribar a una resolució.

Segons detalla l'acusació púbica en el seu escrit de conclusions provisionals, el març de 2014 l'autor material del crim mantenia una relació estreta amb la suposada inductora –que regentava un bar a Llançà- i la seva mare. Tots tres, alhora, eren amics de la quarta acusada i coneixien, en major o menor grau, la víctima.

De fet, feia poc temps que la víctima havia començat una relació sentimental amb l'exparella del principal acusat. La fiscalia ressalta que la noia va arribar a denunciar Marlon Roberto C. P. per violència de gènere i hi havia en vigor una ordre d'allunyament dictada el 25 de febrer del 2014.

La fiscalia sosté que tres dels acusats es van posar d'acord per "executar la mort" de la víctima, es van distribuir les "funcions" i cadascun va assumir un paper concret en l'assassinat. Seguint el pla, la tarda del crim Dolors F. J. va recollir la víctima davant d'un bar de Llançà. Amb l'excusa de tancar un negoci relacionat amb les drogues, el va portar a un lloc "apartat i despoblat". En concret, a un camí rural situat al costat de la carretera N-260, a Sant Miquel de Colera.

Allà els esperava l'autor material del crim, Marlon Roberto C.P. Segons la fiscalia, la víctima no va sospitar res en cap moment perquè sabia que l'acusat es dedicava habitualment al tràfic de drogues a petita escala. Llavors, i continuant amb el pla, Dolors F. J. va marxar del lloc mentre la víctima es dirigia cap al maleter del cotxe del principal acusat, suposadament per comprovar la mercaderia.

Aleshores, Marlon Roberto C.P. "amb la intenció d'acabar amb la vida" de la víctima, el va abordar per sorpresa i li va començar a propinar cops de puny a la cara, que li van fracturar ossos del nas. Amb la víctima semiinconscient, relata la fiscalia, l'acusat va agafar un ganivet de 16 centímetre i li va assestar fins a vuit ganivetades, cinc d'elles a la zona del coll. La víctima va morir dessagnada.

Eliminar proves

La tercera acusada, Esther P. del C., s'havia quedat esperant al bar, on va preparar una bossa amb una muda neta per a Marlon Roberto C.P i productes de neteja. Dolors F.J. li va passar a buscar i li a portar al suposat autor material del crim perquè es pogués canviar de roba i eliminar proves. Segons la fiscal, va ser Esther P. del C. qui després s'havia de desfer de la roba tacada de sang.

Cap a les nou del vespre, Marlon Roberto C.P. i Dolors F.J. van anar plegats fins a una benzinera, on van comprar una garrafa de gasolina. Després, van tornar a la zona apartada de Colera on hi havia el cadàver de la víctima i li van calar foc "amb la intenció de fer desaparèixer qualsevol indici o pista del crim".

Així, van provocar un incendi a la zona que va obligar a intervenir cinc unitats dels Bombers. Quan van sufocar les flames van trobar el cadàver calcinat. La superfície cremada per l'incendi va ser de 0,61 hectàrees de zona boscosa inclosa en el PEIN del Massís de l'Albera.

L'ajuda a fugir

Després de provocar l'incendi, Marlon Roberto C.P. i Dolors F.J. van tornar cap al bar regentat per Esther P. del C. Allà, també hi havia la mare d'aquesta última. Segons la fiscalia, els tres la van informar sobre el que acabava de passar. Aleshores, en comptes d'avisar la policia, va decidir ajudar Marlon Roberto C.P. a fugir.

"Amb ple i complet coneixement del fet criminal comès, i amb l'objectiu de fugir del lloc dels fets i evitar l'acció de la justícia", exposa l'acusació pública, Carmen del C.M. va acompanyar Marlon Roberto C.P a l'estació de tren de Figueres-Vilafant el matí del 18 de març del 2014. Plegats, van agafar un tren i van anar a la Pobla de Farnals, on el 19 de març el van detenir.

Per aquests fets, el suposat autor material del crim, Marlon Roberto C. P. s'enfronta a 25 anys de presó per assassinat i incendi forestal. Els mateixos delictes que la fiscalia atribueix a Dolors F.J. com a cooperadora necessària. L'acusació pública sosté que Esther P. del C. és autora inductora del crim i demana 15 anys de presó. Per a la seva mare, Carmen del C. M., la fiscalia sol·licita 3 anys per encobriment.