Es podria descartar com a prova el telèfon mòbil de l'assassí de Colera

La defensa sosté que els Mossos van fer el buidatge sense ordre judicial

La defensa d'una de les acusades pel crim de Colera (Alt Empordà) ha demanat que anul·lin com a prova el contingut del telèfon que el suposat assassí va deixar a l'escena del crim.

L'advocat Toni Quera sosté que els Mossos d'Esquadra van fer el buidatge del mòbil abans de tenir l'ordre judicial.

El crim va ser el 17 de març del 2014 quan, segons la fiscalia, diversos acusats es van posar d'acord per matar la víctima i provocar un incendi per cremar el cadàver i fer desaparèixer proves.

El telèfon només es va cremar parcialment. El cas arribarà a judici a l'Audiència de Girona abans de l'estiu. Hi ha quatre acusats: el suposat autor material, una inductora, una cooperadora necessària i una acusada d'encobriment.

Ampliació:

L'advocat d'una de les acusades, Toni Quera, ha impugnat el buidatge del telèfon mòbil. Si, després de la vista d'aquest dimecres, la secció quarta de l'Audiència de Girona li dóna la raó, quedarien invalidades totes les proves que es van aconseguir arran de la intervenció del terminal.

L'advocat sosté que els Mossos d'Esquadra van analitzar el contingut d'un telèfon trobat mig cremat a l'escena del crim el dia 18 de març a la nit i no van demanar autorització judicial per fer-ho fins l'endemà. Tot i que el jutjat d'instrucció va donar permís el dia 19, Quera apunta que els agents van vulnerar el secret de les comunicacions, un dret fonamental protegit per l'article 18 de la Constitució. El telèfon és propietat del principal acusat i va servir, entre altres, per trobar un testimoni que assegura que el suposat autor material del crim va contactar amb ell per contractar-lo com a sicari.

25 anys de presó

Està previst que el cas, que es jutjarà amb jurat popular, arribi a l'Audiència de Girona abans de l'estiu. A la banqueta dels acusats s'hi asseuran quatre sospitosos. El suposat autor material del crim, Marlon Roberto C. P. per a qui la fiscalia demana una pena de 25 anys de presó per assassinat i incendi forestal. Els mateixos delictes que la fiscal atribueix a la cooperadora necessària, Dolors F. J., que s'enfronta a 15 anys de presó i a la presumpta autora inductora, Esther P. del C. afronta 20 anys de presó. Per a la seva mare, Carmen del C. M., la fiscal sol·licita 3 anys de presó per encobriment.

En el seu escrit, la fiscal, Sandra Maria Fagil, indica que l'autor material del crim mantenia una relació estreta amb la inductora –que regentava un bar a Llançà- la seva mare. Tots tres, alhora, eren amics de la quarta acusada.

Per al ministeri públic, els processats van traçar un "pla preconcebut" per matar la víctima. La tarda del crim, Dolors F. J. havia de recollir la víctima i portar-lo fins a la zona boscosa de Sant Miquel de Colera amb el pretext de tancar un negoci de drogues.

Allà, però, l'esperava l'autor material, que va fer anar la víctima fins al maleter amb l'excusa d'ensenyar-li la mercaderia però, aleshores, el va començar a apallissar i li va assestar fins a vuit ganivetades al cap.

Una altra acusada, al cas del pla, es va encarregar de preparar una bossa de roba neta perquè l'assassí es canviés i fer desaparèixer a roba tacada de sang. Els acusats van voler eliminar el rastre calant foc al cadàver i a les proves que els incriminaven. Per això, van comprar benzina a Figueres i van provocar un incendi al bosc de Sant Miquel.

L'incendi va cremar mitja hectàrea i va mobilitzar fins a cinc dotacions dels bombers. Les flames sufocades van deixar al descobert el cadàver, que havia quedat calcinat. Els forenses el van haver d'identificar amb les dents. No es va acabar de cremar el telèfon mòbil, que va apuntar directament cap a l'autor material.

Després d'executar el pla, sosté la fiscal, l'autor material i la propietària del bar van tornar a Llançà, on la mare d'ella els esperava per anar fins a l'estació per agafar un tren fins a València. La policia el va detenir el dia 19 a la Pobla de Farnals.