Imputen assassinat al principal sospitós del crim de Colera

El jove de 29 anys va fugir però se'l va detenir poques hores després al País Valencià

El jutjat d'instrucció número 4 de Figueres ha imputat un delicte d'assassinat al principal sospitós del crim de Colera (Alt Empordà). Es tracta d'un jove de 29 anys i origen hondureny que el passat 17 de març va apunyalar la víctima i li va calar foc en un paratge als afores del municipi.

L'autor material del crim va fugir però la policia local de la Pobla de Farnals, al País Valencià, el va detenir dos dies després a instàncies dels investigadors dels Mossos d'Esquadra. Després de declarar, el jutge el va enviar a presó.

A banda del suposat assassí, també han ingressat a presó dues dones de 30 i 36 anys, veïnes de Llançà, que haurien ajudar el criminal a destruir proves i encobrir l'assassinat.

Els tres detinguts viuen a Llançà (Alt Empordà) i es coneixen de traficar amb drogues a petita escala. D'una manera o altra, la investigació al voltant del crim conclou que tots van participar en l'assassinat. Qui en va tenir una part més activa va ser l'hondureny de 29 anys.

Temps enrere, el detingut havia tingut una relació amb l'actual xicota de la víctima (un jove que també residia a Llançà). La parella, però, havia acabat malament. Tant, que l'hondureny té vigent una ordre d'allunyament de la noia.

El mòbil del crim no està del tot clar, però tot sembla indicar que l'hondureny va matar la víctima a ganivetades per donar un escarment a la noia i amenaçar-la (ja que a ella no s'hi pot apropar). Almenys, aquesta seria la versió que se'n desprèn de la seva declaració a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, ja que l'hondureny es va negar a declarar ahir davant del jutge.

La víctima va morir després de rebre diverses ganivetades al coll. Però a l'hora de cometre l'assassinat, el jove detingut no va actuar sol. Ho va fer amb l'ajuda de dues dones, de 30 i 36 anys, que el van ajudar a amagar proves i a desfer-se del cadàver cremant-lo en el paratge muntanyós de Colera.

A una de les dones, empresonada també per assassinat, se la considera col·laboradora necessària en el crim. Ella, a més, hauria ajudat l'hondureny a fer desaparèixer la roba que portava quan va matar la víctima, i que va quedar tacada amb sang. A l'altra -l'única que ahir va declarar davant del jutge- se l'ha empresonada per un delicte d'encobriment, i seria qui va anar a comprar la gasolina per cremar el cadàver.

El ganivet, al paratge cremat

El crim que va acabar amb la vida del jove de Llançà va tenir lloc aquest dilluns. Els tres detinguts es van desfer del cadàver ruixant-lo amb gasolina i calant-li foc a primera hora de la nit. El cos va aparèixer al costat d'una pista forestal de Colera, propera a l'N-260. Es tracta d'un camí que puja cap a la muntanya i condueix a l'ermita de Sant Miquel.

Les flames van afectar una zona de matolls i quan Mossos d'Esquadra i Bombers van anar a apagar l'incendi és quan van fer la macabra troballa. El cos estava pràcticament calcinat, però una primera inspecció forense ja va concloure que la víctima havia mort de forma violenta. Els agents d'investigació també van trobar al paratge tres proves clau per resoldre el cas.

Una era la cartera de la víctima, que juntament amb uns tatuatges que tenia el cadàver (i que les flames no es van menjar del tot) va permetre identificar-lo. L'altra era el mòbil del jove hondureny, que va quedar cremat en part. I la darrera va ser el ganivet amb el qual suposadament el detingut va acabar amb la vida de la víctima. L'arma estava calcinada, i no se n'ha pogut extreure ADN, però sí que la seva forma i llargada són compatibles amb les ferides que el cadàver tenia al coll.

Atrapat a València

Amb aquestes proves, les detencions al voltant del cas es van accelerar. La primera, es va fer dos dies després de l'assassinat. La policia local de la Pobla de Farnals, a instàncies dels investigadors dels Mossos d'Esquadra, va detenir l'hondureny el passat 19 de març en aquest municipi del País Valencià.

I per la seva banda, aquest mateix dijous, els Mossos d'Esquadra van detenir les dues dones a Llançà. Les sospitoses tenen nacionalitat espanyola.

Després de passar a disposició judicial, el jutge del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 4 de Figueres va decretar presó pels tres detinguts. A l'hondureny se li imputa assassinat, el mateix delicte que a la dona a qui es considera col·laboradora necessària en el crim. A la tercera detinguda se l'ha empresonada per un delicte d'encobriment. El cas segueix sota secret de sumari.