La doctora del geriàtric d'Olot va certificar la defunció d'una anciana sense examinar el cos

Assegura que no va detectar "res extrany"

La doctora del geriàtric 'la Caritat' d'Olot va certificar la defunció d'una anciana sense examinar el cadàver. Es tracta de la metgessa que va certificar la mort de bona part de les víctimes del zelador, acusat d'assassinar onze ancians. En el judici, la doctora ha explicat que els ancians eren persones "fràgils" amb "moltes patologies" i que no va detectar "res estrany" que fes sospitar que no haguessin mort per causes naturals. Segons ha relatat al judici, certificava les morts basant-se en l'historial dels interns i després de comprovar que ja no tenien pols ni signes vitals. "Sí que sobta que una persona jove mori, però que mori una persona gran és esperable", ha declarat la doctora.

Aquest dimarts a la tarda ha declarat la doctora del geriàtric, que va certificar les morts de set de les víctimes de Joan Vila. La metgessa ha explicat que, seguint les seves instruccions, les infermeres la trucaven quan algun intern tenia alguna crisi o algun problema de salut. Llavors, decidia quin era el tractament adient i si calia traslladar l'ancià a l'hospital. "Si havia de morir, millor que es morís a 'la Caritat', a casa seva", ha explicat.


Quan els ancians no superaven la "davallada" i morien al geriàtric, l'avisaven perquè anés a certificar les morts. Segons ha relatat, a vegades hi havia retards en la certificació d'alguna defunció. En un dels casos, per exemple, la van trucar quan estava a Girona i no tenia cotxe per poder tornar a Olot. En comptes d'avisar els metges d'urgències perquè certifiquessin la mort tan aviat com fos possible, van decidir que esperarien a que la doctora pogués passar per la funerària.

Ho va fer l'endemà i, segons ha afirmat durant el judici, va certificar la mort sense examinar el cadàver. "Ja estava dins el taüt a la funerària", ha explicat la doctora que ressalta que la majoria dels pacients estaven molt deteriorats i que no era estrany que morissin per alguna complicació.

La metgessa, que va certificar com a causa de la mort en la majoria dels casos una "fallada multiorgànica", ha explicat que aparentment als cadàvers no hi havia cap signe de violència ni cap símptoma que fes sospitar d'un assassinat. La doctora també va ser qui va certificar com a natural la mort d'una de les ancianes que va morir després d'engolir producte càustic. "Tenia una mica de vòmit però res que fes sospitar", ha assegurat.

Aquest dimarts a la tarda també han declarat els metges de l'hospital d'Olot que van atendre la darrera víctima de Joan Vila. Segons ha explicat el metge que estava de guàrdia a urgències, la dona tenia cremades evidents tant al voltant de la boca com a l'escot. "Quan li vam obrir la boca vam veure de seguida que havia ingerit algun producte càustic", ha explicat el doctor.

D'entrava va pensar que s'havia intentat suïcidar o que havia estat una ingesta accidental. La directora de l'hospital, després de veure el cadàver de la dona, es va negar a certificar la mort com a natural. "Vaig dir que veia clar que era una mort violenta i que no pensàvem signar res", ha explicat la directora. A partir d'aquí va començar la investigació que va acabar amb la descoberta del llarg historial criminal del zelador.

Els tres doctors que van atendre víctimes d'ingesta de productes càustics a l'hospital han assegurat que empassar-se un producte d'aquest tipus provoca un dolor "insuportable" perquè crema tot el teixit que toca. "El dolor és tan insofrible que l'hem de tractar amb morfina", ha explicat la doctora.

A l'última víctima de Vila -amb qui el zelador tenia mala relació- li van trobar cremades tant al voltant de la boca com a l'escot. Per això, els metges creuen que va intentar evitar que li fessin engolir el líquid però no se'n va sortir. "Va patir molt, segur", han conclòs.