El zelador d'Olot acaronava les víctimes mentre agonitzaven

Els familiars de dues de les dones que van morir després d'ingerir productes càustics asseguren que van "patir de forma horrorosa"

Sisena jornada del judici contra Joan Vila, l'assassí en sèrie que s'enfronta a 202 anys de presó per haver assassinat onze interns del geriàtric 'la Caritat' d'Olot entre els anys 2009 i 2010. Aquest dilluns han declarat alguns dels familiars de les víctimes que han explicat que Joan Vila era molt amable i molt atent amb els avis que estaven ingressats al geriàtric.

Feia companyia als ancians, els acariciava, reconfortava a les famílies o inclús donava explicacions detallades sobre el tractament que havien rebut els interns abans de morir. "Portava la veu cantant", ha explicat una de les familiars que ha destacat que encara que Vila donava "massa explicacions tècniques" sobre la mort dels ancians, no van "lligar caps" fins que es va destapar el cas.

Les "atencions" del zelador continuaven després de la mort perquè s'encarregava d'arreglar i vestir alguns dels ancians o inclús anava a l'hospital o al tanatori per donar suport a les famílies.

Per a alguns familiars les morts dels ancians van ser "sobtades" perquè poques hores abans estaven "perfectament bé". Tot i això, han detallat que els interns eren persones grans, amb un elevat grau de dependència i, per això, no van sospitar que no fos una mort natural.

Només alguns dels familiars van veure coses "sospitoses" com ara que una de les darreres víctimes, que va morir perquè Vila li va fer engolir lleixiu, tenia marques al voltant de la boca i al nas. "Va venir en Joan al tanatori amb la seva mare i li vam ensenyar les marques", ha explicat una de les familiars de les darreres víctimes. Llavors, el zelador es va comprometre a preguntar a 'la Caritat' "què havia passat" per intentar esbrinar l'origen aquestes marques.

Amb el temps, i després de "lligar caps", els familiars també han detectat alguns comportaments "estranys" en l'acusat, com que insistia especialment perquè passessin a veure les víctimes un cop mortes i posava atenció en alguns aspectes morbosos, com el bon estat de la pell d'alguna de les ancianes o ressaltava que una altra havia quedat "molt bé" després que ell l'arreglés.

A alguns també els havia dit que "si no s'hagués mort avui, s'hauria mort un altre dia" i va afegir que hi havia "mil maneres de morir" per, a continuació, començar a relatar diverses formes de morir.

Patiment "horrorós"

Aquest dilluns al matí han declarat els familiars de dues de les darreres víctimes de Joan Vila, les que van morir de forma especialment cruel després d'ingerir lleixiu o àcid desincrustant. Segons han explicat les famílies, les dues dones van patir de forma "horrorosa". "Vomitava, tenia la llengua inflada i intentava dir-nos alguna cosa però ja no ho va poder fer", ha declarat una de les familiars.

"Una persona que has estimat tant, que vegis que no et pot reconèixer, que no pot ni parlar i que patia tant, però tant, és horrorós", ha afirmat una familiar d'una de les darreres víctimes.

Les dues famílies també han explicat que quan van saber que havien detingut Joan Vila per la mort de la darrera anciana, es van posar en contacte directament amb els Mossos d'Esquadra per demanar-los que investiguessin si darrere de les morts dels seus éssers estimats hi podia haver la mà de Joan Vila.