Una familiar al zelador: 'Vostè ha estat molt dolent'

Amb una de les víctimes, Joan Vila va destapar els cadàver i li va sacsejar el braç per demostrar a la família que estava morta

La familiar d'una de les víctimes del zelador d'Olot no s'ha pogut contenir i, quan ja marxava de la sala de vistes on ha declarat com a testimoni, li ha etzibat a Joan Vila: "Vostè ha estat molt dolent".

Durant la setena jornada del judici han declarat més familiars de les víctimes. En un altre dels casos, amb un dels homes que va matar, Vila va destapar el cadàver davant dels familiars i li va sacsejar el braç mentre els deia "veieu, està mort". Els familiars han explicat que tenien "plena confiança" en el zelador, tanta que quan van veure que l'anciana es trobava malament el va anar a buscar a ell per demanar-li ajuda. "Em va dir que havia fet una baixada molt forta i que sol passar", ha explicat.

Aquest dimarts al matí han acabat de declarar els familiars de les víctimes de l'assassí en sèrie d'Olot, acusat d'assassinar onze ancians al geriàtric on treballava. Una de les familiars no ha pogut evitar dirigir-se a Joan Vila quan passava per davant seu. La dona, d'avançada edat, abandonava la sala de vistes rememorant que el seu cunyat, mort a mans de Joan Vila, era una persona "molt popular i molt estimada" i, quan ha arribat a l'alçada del zelador, l'ha mirat i li ha dit: "Vostè ha estat molt dolent, eh, molt".

La familiar ha explicat que l'última vegada que va veure al seu cunyat estava molt desmillorat i, per això, no li va sorprendre que poc temps després la truquessin per dir-li que havia mort. Per això, ha detallat que es va endur una sorpresa molt desagradable quan va saber que no havia mort per causes naturals, sinó que Joan Vila l'havia assassinat fent-lo ingerir un còctel de barbitúrics.

Al llarg del matí han declarat els familiars d'un altre dels ancians que també va morir després que el zelador li administrés la barreja de medicaments. Dos familiars han explicat que va ser el mateix Joan Vila qui els va ensenyar el cadàver de la víctima. "El va destapar i li va moure el braç mentre ens deia 'veieu, està mort'", ha explicat un dels familiars. En aquell moment, tot i que tota la família va quedar "parada" perquè no els va semblar un comportament estrany, no van saber com reaccionar i tampoc els va semblar especialment sospitós.

Joan Vila era tot un referent per a la família d'una altra de les víctimes. La filla d'una de les ancianes ha explicat al judici que cada dia visitava la seva mare al geriàtric i que tenia molta confiança en el zelador, perquè era molt atent amb els interns. Per això, quan un matí va veure que la seva mare havia empitjorat molt "d'un dia per l'altre", va anar directament a buscar el zelador per demanar-li que l'ajudés.

El va fer pujar a l'habitació i, un cop allà, li va preguntar en reiterades ocasions si la interna moriria aquell dia. L'explicació que va donar el zelador era que la dona havia tingut una baixada de salut sobtada i que era una cosa que "solia passar" en persones d'edat avançada. L'anciana, però, va morir com a conseqüència del còctel de medicaments que li va donar Joan Vila.

El judici continuarà a la tarda amb les declaracions de la doctora de 'la Caritat' i els professionals d'ambulàncies i de l'hospital d'Olot que es van negar a declarar que algunes de les morts havien estat per causa natural.