ERC demanarà una auditoria completa de tota la inversió que s'ha fet a la xarxa elèctrica catalana

Ridao espera que la companyia elèctrica assumeixi voluntàriament el pagament d'indemnitzacions

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha explicat aquest dissabte a Cassà de la Selva (Gironès) que Esquerra demanarà una auditoria completa de tota la inversió que s'ha fet a la xarxa catalana, separant les dades d'inversió a Catalunya de l'aventura d'Endesa, que ha qualificat de 'ruïnosa'. Segons explica Ridao, la companyia elèctrica amaga les dades i a més li exigeix que assumeixi responsabilitats. Per una banda, Ridao li demana que assumeixi voluntàriament el pagament de les indemnitzacions i que no faci com en altres ocasions que ha hagut d'obligar a tots els damnificats a fer un autèntic 'via crucis judicial', i en segon lloc demana que afronti eventualment el pagament de les multes i sancions que pugui imposar-li l'administració.

D'altra banda, Ridao ha destacat que ERC proposarà a Madrid modificar la llei del sector elèctric de 1997, anomenada Llei Piqué, que segons explica, va servir per a liberalitzar 'aparentment el sector' però que no compta amb cap requeriment mínim d'inversions a les companyies elèctriques.

Ridao ha acusat a la companyia elèctrica de 'desviar l'atenció', ja que segons les dades de la pròpia empresa l'any 2009 va guanyar 5.400 milions d'euros, però en els últims cinc anys s'ha invertit poc més de 400 milions d'euros anuals. A més, afirma que 'no contents amb això', abans de passar a mans italianes la companyia tenia un pla d'invertir a la xarxa elèctrica 24.400 milions d'euros en cinc anys, tot i que actualment han anunciat que reduiran la quantitat fins a 10.500 milions d'euros, a repartir entre la xarxa espanyola i la d'Amèrica. Per això, Ridao explica que la companyia es va endeutar en plena bombolla especulativa per valor de 30.000 milions d'euros, i com que actualment s'ha desinflat la bombolla les seves accions no valen ni la meitat i per això arrossega un deute de més de 50.000 milions d'euros, la xifra més alta de qualsevol companyia elèctrica de tot Europa.

Segons Ridao, és per això que 'redueixen inversions' i 'escatimen els recursos necessaris per a millorar la xarxa i evitar episodis com els de les comarques gironines amb el temporal de neu'.

Normalització de la situació

Segons ha explicat l'alcalde de Cassà de la Selva, Carles Casanova, ja es pot parlar 'd'inici de normalització de la situació', tot i que ha remarcat que l'afectació ha estat 'molt important' i que es necessitaran molts esforços. Casanova també ha explicat que la voluntat d'estar dins els països capdavanters 'queda en entredit' quan infraestructures d'aquest tipus 'peten de la manera que ho han fet'. L'alcalde afirma que és necessari continuar invertint i millorant les infraestructures del territori català.

Aquest dissabte el secretari general d'ERC, Joan Ridao, s'ha reunit amb l'alcalde del municipi per parlar sobre els efectes del temporal de neu i ha visitat una de les torres caigudes.