Herrera aposta per una auditoria a Endesa i li demana més inversió i pagar les futures sancions

Ha qualificiat 'd'insult' que l'empresa manifestés que la xarxa elèctrica a Girona estava millor que la de Madrid

Herrera ha fet aquestes declaracions acompanyat per la portaveu i la co-presidenta del grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, Rebecca Harms i Monica Frassoni, abans de la inauguració del Consell del Partit Verd Europeu a Barcelona i en el marc de l'acte Conferència-debat: 'Una generació davant de l'abisme? Un nou inici per al jovent'.

En aquest context, ha considerat un 'insult' que Endesa manifestés que la xarxa elèctrica a Girona estava millor que la de Madrid. 'S'ha de tenir molta barra per dir que la xarxa estava millor a Girona que a Madrid quan a Madrid han caigut nevades i no ha caigut la xarxa i a Girona la xarxa es va col·lapsar'.

El representant d'Iniciativa ha demanat un consens amb les forces polítiques catalanes perquè modifiquin la llei del sector elèctric. Herrera ha dit que s'ha d'aconseguir que 'la llei del sector elèctric més liberal de tot Europa que és l'espanyola, potser amb la portuguesa, el que faci és establir regles, garantir que s'inverteix, obligar a les elèctriques a complir i això és el que demanem'. 'Volem que tots els partits, fins i tot el PP català ens acompanyin a modificar la llei del 1997 de l'exminsitre Josep Piqué, que no permet ni garanteix que les elèctriques inverteixin', ha criticat.

El dirigent d'Iniciativa ha demanat inversions. En aquest sentit, ha ressaltat que se sumava a l'alcaldessa de Palamós, Teresa Farrés, que plantejava una auditoria a Endesa sobre què s'ha invertit. 'Que es posin al dia, no només substituint les línies que han caigut, sinó invertint tot el que ha d'invertir a les comarques de Girona'. Herrera ha manifestat que 'la mare dels ous és canviar les regles del joc' i aquesta a l'Estat fa que les elèctriques no hagin d'invertir.

Pagar les indemnitzacions i no recórrer les sancions futures

Herrera ha manifestat que demana a Endesa el restabliment de la normalitat i les inversions pendents. 'Demanem explicacions d'allò que s'ha invertit i exigim que en la auditoria Endesa expliqui tot allò que ha fet i tot allò que ha deixat de fer', ha manifestat. Així mateix, ha afirmat que 'a més es necessita una actitud responsable d'Endesa i que pagui les sancions que ha recorregut i les indemnitzacions de forma accelerada, i que no presenti recursos davant les sancions que els hi cauran després del tall de subministrament durant tants dies'. Ha insistit en què reclamen canvis en les regles del joc.

Enel i el govern italià

Per la seva part, l'eurodiputada italiana del grup dels verds europeus Monica Frassoni ha recordat que el govern italià forma part de Enel, el principal accionista d'Endesa. En aquest context, ha declarat que 'pensar que el govern italià ajudarà amb subvencions' pel que ha passat amb les elèctriques a les comarques gironines 'és una il·lusió i demagògia'. Frassoni ha destacat que Enel no pren les seves opcions estratègiques amb el govern italià. 'Si esperem algo de Berlusconi, ciao', ha ressaltat. Sense anar més lluy, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president, José Montilla, que demanessin explicacions a l'executiu italià pels problemes amb subministrament elèctric a les comarques gironines.