CiU vol convertir el manifest dels alcaldes gironins en resolució del Parlament

Pujol recorda que l'accionariat actual de Fecsa-Endesa es va gestar quan Montilla era ministre d'Indústria

La resolució que proposa CiU inclou la literalitat del manifest i insta el Govern a demanar a les companyies elèctriques que assumeixin la responsabilitat que ha comportat la manca de subministrament elèctric i les conseqüències que se'n deriven. A més, recollint el clam dels alcaldes, demana que el Govern exigeixi que les companyies restableixin el subministrament en la major brevetat possible i facin una auditoria de l'estat de totes les línies de distribució per invertir-hi els recursos necessaris.

La proposta preveu revisar els protocols d'actuació i de protecció civil davant les situacions d'emergència per fer-los 'més àgils i operatius', i que els recursos necessaris es posin ràpidament al servei dels municipis i dels ciutadans. També demana revisar i millorar els sistemes de comunicació i informació, dels serveis i també del Govern.

Com també diu el manifest, la resolució que proposa CiU planteja obrir 'de manera immediata i àgil' línies d'ajuts als municipis per fer front a les despeses que els ajuntaments han hagut d'assumir, i que els departaments implicats obrin línies d'ajuts per minimitzar els efectes de la nevada, especialment pel que fa a la neteja de boscos i restauració de camins.

El ministre Montilla i Fecsa-Endesa

En roda de premsa, Pujol ha aprofitat per criticar l'actitud del Govern, 'culpant les elèctriques' alhora que coincideix amb elles en catalogar el temporal com una 'catàstrofe natural', el que provocarà que les companyies s'estalviïn part de les indemnitzacions. El portaveu de CiU ha denunciat aquesta 'complicitat' de Govern i elèctriques quan es tractava d'un fet meteorològic 'avisat amb molta antelació'.

Però Pujol ha subratllat també que el president de la Generalitat hauria de donar explicacions, perquè l'accionariat actual de Fecsa-Endesa es va configurar 'a l'òrbita del PSOE' i quan ell era ministre d'Indústria i, per tant, responsable d'energia. 'Una de les persones que deu tenir més informació de com està estructurada Fecsa és qui va ser responsable del Ministeri d'Indústria', ha remarcat. Sense donar per fet que CiU demanarà la seva compareixença, ja que esperarà a veure com van les dels consellers, Pujol sí ha apuntat que Montilla podria explicar quins ritmes d'inversió creu que té la companyia, com s'estableixen els mecanismes per assegurar el manteniment de les inversions i quines noves línies s'han fet.

Rivera demana un ple monogràfic sobre l'energia

Per altra banda, el portaveu del Grup Mixt, Albert Rivera, ha dit que el dia de les nevades hi havia descoordinació i ha assegurat que 'la sensació que tenen els ciutadans és que s'han quedat sols davant la nevada i el Govern no ha estat al costat, ni ha sabut comunicar ni ha posat els mitjans disponibles'.

En aquest sentit, ha declarat que els ciutadans estan preocupats per les nevades i per la situació energètica. Ha demanat al president de la Generalitat que plantegi un debat polític monogràfic al Parlament sobre l'energia a Catalunya per saber quin tipus d'energia, quin preu, quin subministrament i quines garanties existeixen. 'No es pot esquivar aquest debat energètic', ha dit, al temps que ha criticat el tripartit per les seves discrepàncies en aquesta matèria. Ha criticat el president per no donar explicacions.

El tripartit estudiarà la proposta de CiU

Per la seva part, el portaveu adjunt del PSC al Parlament Joan Ferran ha dit que 'el document que han fet els alcaldes i tot el territori és de defensa dels interessos territorials i municipals i és positiu'. En aquest sentit, Ferran ha declarat que 'si arriba el document al Parlament' el miraran, l'estudiaran i després decidiran. Tot i això, ha remarcat que no els hi agradaria 'que es prenguin determinacions al Parlament a partir del què han estat les desgràcies i els problemes de la ciutadania'.

En aquest sentit, ha recordat que hi haurà les compareixences dels consellers per explicar 'què passa amb Fecsa-Endesa, què passarà amb les subvencions que es donen per recollir la fusta i quins acords s'han pres per ajudar els ajuntaments'. Ha dit que si el document arriba al Parlament per 'refermar que les elèctriques han de complir la seva obligació i que els ajuts han d'arribar als ajuntaments ho estudiaran'.

'Però si això ha de ser un 'documentet' per agitar de forma realment erosiva al Govern ens semblarà que no és l'objectiu inicial, perquè vull pensar que als alcaldes els mou la bona fe, la bona intenció i la voluntat de servir els seus conciutadans'. 'Tot el que vingui de bona voluntat, perfecte, però si veiem que es vol fer política d'oposició a base de la crònica de successos intentarem que no passi', ha conclòs.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha recordat que alcaldes de la seva formació ja han donat suport al manifest, que consideren 'equànime i just', i han col·laborat en la seva redacció. 'Que facin el que considerin més oportú i nosaltres farem el que considerin oportú', ha dit, tot recordant que ja s'ha aprovat en diversos plens municipals i que per ells 'això és més que suficient', juntament amb el suport que han donat com a partit. Davant del fet que CiU vulgui portar-lo en forma de proposta de resolució perquè sigui vinculant, Simó s'ha limitat a dir 'fantàstic'.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha dit que estudiaran la proposta de CiU, tot i que l'ha circumscrit en 'l'estratègia de CiU' de traslladar al Parlament 'qualsevol situació de conflicte' que existeixi al país 'amb una utilització clara'. 'La llegirem, l'estudiarem i la podem treballar, fins i tot presentar esmenes per si convé anar més enllà en alguna de les coses que la resolució demani', ha dit.
  • Pujol recorda que Montilla era ministre d'Indústria quan es va gestar l'accionariat actual de Fecsa-Endesa