Montilla culpa les companyies elèctriques de falta de coordinació i defensa l'actuació del Govern davant la nevada

Endesa assegura que 5.000 persones no tenen llum, mentre que la Generalitat diu que són 20.000

  • Imatge de la devastació al PEIN Castell-Cap Roig que va provocar el temporal de neu dilluns passat
    Imatge de la devastació al PEIN Castell-Cap Roig que va provocar el temporal de neu dilluns passat
  • Montilla, l'alcaldessa de Palamós i l'alcalde de Palafrugell parlant dels problemes que va ocasionar la nevada a la zona del Baix Empordà © ACN
    Montilla, l'alcaldessa de Palamós i l'alcalde de Palafrugell parlant dels problemes que va ocasionar la nevada a la zona del Baix Empordà © ACN
Encara aquest dissabte els veïns del Baix Empordà afectats pel temporal de neu s'afanyaven a netejar el territori per poder accedir sense dificultats a casa seva. Segons Endesa, queden 5.000 abonats sense llum, però la Generalitat manté que encara n'hi ha uns 20.000 a les comarques gironines.

La nevada, però, també ha afectat greument els boscos de la zona del Baix Empordà. Aquest és el cas de l'àrea protegida del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Castell-Cap Roig on justament aquest dissabte al migdia ha arribat el president Montilla, juntament amb l'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, l'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, i el delegat del Govern a les comarques gironines, Jordi Martinoy, per poder veure de primera mà la devastació forestal que va provocar la gran nevada de dilluns passat.

Montilla, que ha qualifica el temporal d'excepcional' després de fer un recorregut per la zona devastada del PEIN, ha carregat fort contra les companyies elèctriques pel retard en el subministrament i per la falta de coordinació i d'informació sobre les afectacions. Així mateix, Montilla s'ha queixat de les subcontractacions que porta a terme la companyia per reparar els danys. En canvi, ha defensat plenament l'actuació del Govern i ha assegurat que els serveis que depenen de la Generalitat es van poder restablir en 24 hores després del temporal.

El president de la Generalitat ha explicat que a partir d'ara es muntarà un dispositiu de neteja dels boscos per evitar el perill d'incendis amb vista a l'estiu. Montilla no ha volgut parlar d'indemnitzacions i ha assenyalat que el més important ara per ara és que els veïns puguin tornar a la normalitat i recuperin el més aviat possible el subministrament elèctric.

Plans d'emergència i personar-se contra Endesa

Per la seva banda, l'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, ha revelat que demanen per endavant al Govern un pla de gestió forestal per poder recuperar el bosc i perquè aquest estiu no es converteixi en un llumí i també un pla d'emergència perquè d'aquí a tres setmanes es pugui posar en marxa la temporada turística. L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, no ha descartat que l'Ajuntament de Palamós es personi contra la companyia Endesa pels danys causats als veïns de la comarca. Així mateix, els veïns asseguren que demanaran indemnitzacions a la companyia. Un dels responsables de l'hotel la Malcontenta, situat al terme de Palafrugell i que el temporal ha malmès la seva imatge, Jaume Henche, ha dit que es farà una valoració de les pèrdues i es demanaren indemnitzacions, que algun dia hauran d'arribar, ha puntualitzat.

Mentrestant, Protecció Civil manté la fase d'emergència 2 del pla Neucat i continua amb el dispositiu de mossos, bombers, agents rurals i serveis d'emergència desplegat al territori afectat pel temporal.