Unes 300 persones clamen contra la privatitizació de la gestió de l'ABS de l'Escala

El comitè d'empresa tem que no es mantinguin els 38 llocs de treball malgrat el compromís d'Eulen

El Departament de Salut ha adjudicat de manera provisional la gestió del CAP de l'Escala i dels dispensaris de la seva àrea d'influència a l'empresa privada Eulen, dedicada fins ara a d'altres àmbits com la neteja o la seguretat i sense experiència en el món sanitari. En els darrers dotze anys, la gestió d'aquests centres de salut l'havia fet la Fundació Salut Empordà, una entitat sense ànim de lucre que, en cas d'obtenir beneficis, els reverteix en la pròpia fundació o en els treballadors.

Amb aquesta adjudicació provisional, la primera a Catalunya pel que fa a l'atenció primària, els usuaris temen que la qualitat del servei se'n ressenteixi perquè argumenten que una empresa privada "només busca fer diners". Per això, fins a 300 persones s'han trobat aquesta tarda davant del CAP amb xiulets i pancartes per protestar contra la privatització de la gestió d'aquest centre i dels dispensaris municipals de la resta de pobles de la comarca afectats.

Malgrat que Eulen s'ha compromès a mantenir la plantilla, des del comitè d'empresa recelen d'aquest compromís i asseguren que tenen por tant de perdre el lloc de feina com també de què els empitjorin les condicions laborals. La presidenta, Marta Guerrero, ha remarcat que durant els anys que la Fundació Salut Empordà ha gestionat l'ABS "no hi ha hagut cap problema" i, per tant, no entén com Salut ara adjudica la gestió a una empresa privada sense experiència.

Des del comitè ja han iniciat una recollida de signatures contra la decisió que sigui Eulen l'adjudicatària del servei i també han convocat fins al dimarts que ve aturades cada matí a les 11 a tots els centres. Guerrero ha explicat que, segons els han comunicat, dimarts es coneixerà la resposta de la Generalitat a les al·legacions que ha presentat la fundació. Guerrero avança que si no s'atura l'adjudicació a Eulen mantindran les protestes.

A la concentració d'aquesta tarda també hi havia l'exconsellera socialista de Salut, Maria Geli, que també ha carregat contra la decisió de valorar amb més punts l'oferta d'una empresa que no té experiència al sector. A més, també ha criticat que l'adjudicació s'hagi fet en un moment en què el Govern està en funcions i més quan és la primera experiència d'aquestes característiques a Catalunya. "Aquest pot ser l'inici d'un canvi molt important en la gestió de l'atenció primària i ni tant sols se n'han explicat els motius", ha criticat Geli, que demana al Govern que reconsideri la decisió.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, també ha recordat que alcaldes de tots els colors polítics han fet pinya per mostrar el rebuig a aquesta decisió i que així ho van comunicar al conseller, amb qu es van trobar dimecres a Barcelona. Puig ha explicat que hi ha "indignació" entre la població. L'alcalde de l'Escala assegura que hi ha un compromís d'Eulen de mantenir la plantilla però que espera que aquest es converteixi en una "obligació" que li imposi el Departament de Salut.