L'Escala rebutja la privatització de la gestió de l'àrea bàsica de salut del municipi

El consistori diu no entendre "com una empresa privada ha tingut més puntuació que una empresa dedicada des de sempre a la salut"

Tots els grups municipals de l'Ajuntament de l'Escala han votat a favor de fer arribar al president de la Generalitat, Artur Mas, i al conseller de Salut, Boi Ruiz, la seva repulsa a la privatització de l'ABS del municipi després que el Servei Català de la Salut n'hagi adjudicat la gestió a un grup privat que es dedica als serveis generals tot i que la Fundació Salut Empordà -gestora de l'Hospital de Figueres-, també s'havia presentant al concurs públic.

Es tracta del grup Eulen, una empresa multinacional que no treballa específicament a la sanitat sinó en àmbits com ara la neteja, la seguretat, el manteniment i els serveis sociosanitaris, entre d'altres.

Aquest dijous al vespre, l'Ajuntament ha acordat reclamar "la fiscalització i control estrictes" de qualsevol informe tècnic que pugui haver-se realitzat durant el procés de concurs públic, tenint en compte "els criteris públics que han d'inspirar la contractació d'un servei com ara el de sanitat". Així mateix, s'adhereix i dóna suport a les al·legacions que pugui formular la fundació Salut Empordà per mantenir l'actual sistema de gestió del CAP.

Procés restringit a empreses públiques sense ànim de lucre

La moció afirma que l'Ajuntament "veu amb preocupació el gir que prenen els esdeveniments" pel que fa al procediment administratiu de contractació de la gestió del CAP de l'Escala. Un procediment que segons el consistori "hauria d'haver estat restringit en el moment d'admissió de propostes a les d'empreses públiques, fundacions, patronats o altres entitats del sector sanitari, sense ànim de lucre, mirant de garantir i tenir cura de l'especial sensibilitat que mereixen les qüestions sanitàries de la població".

L'Ajuntament considera que "un equipament públic, un servei públic, una prioritat pública... mereixen una gestió pública i no sotmesa a les regles del benefici privat, de la gestió que busca, per davant de tot, el negoci". "La gestió d'un CAP reclama per la seva pròpia naturalesa que sigui l'interès públic el que es posi per davant de tot", sentencia, i en aquest sentit no entén perquè una empresa privada ha obtingut "més puntuació en un concurs de gestió sanitària que una empresa dedicada des de sempre a la salut, amb professionals de la salut en la seva nòmina i amb unes credencials d'experiència i efectivitat sobradament contrastades". Per tot plegat, alerta d'"un escenari preocupant" pel que fa a la gestió de la sanitat.

La Fundació Salut Empordà demana revisar el model

De la seva banda, des de la Fundació Salut Empordà, l'altra aspirant a l'adjudicació, es veu amb preocupació el procés tot i que confien en el recurs que presentaran en els pròxims dies per tal que es revisin els aspectes que s'han tingut en compte a l'hora de puntuar amb més nota la proposta econòmica i tècnica del Grup Eulen. Segons ha explicat el president del patronat i alcalde de Figueres, Santi Vila, consideren que han de pesar especialment aspectes com ara el "nivell d'expertesa" dels gestors així com al fet que l'àrea bàsica estigui a mans de la mateixa entitat que gestiona l'Hospital de Figueres com s'ha vingut fent fins ara.

Tot i que admeten que en un concurs s'han de mantenir totes les garanties legals, de competència així com la igualtat d'oportunitats, "és evident que aquest és un exemple dissortat perquè una empresa amb ànim de lucre es pot fer amb la gestió de tota una àrea bàsica de salut", ha apuntat Vila. Per això, demanaran que la Generalitat revisi el model d'adjudicació que hi ha actualment a tot Catalunya de forma exhaustiva.