Nou alcaldes rebutgen la privatització de la gestió sanitària de l'Escala

Lamenten que el CatSalut adjudiqués la gestió de l'ABS a l'empresa privada Eulen

Els alcaldes David Font (Bellcaire d'Empordà), Joan Hostench (Albons), Irene Palol (Viladamat), Joan Albert Teixidor (Ventalló), Narcís Isern (l'Armentera), Pere Moradell (Torroella de Fluvià), Jordi Martí (Sant Pere Pescador), Jaume Dalmeu (Vilamacolum) i Estanislau Puig (l'Escala) han manifestat la seva repulsa per la privatització de l'ABS de l'Escala després que el Servei Català de la Salut n'hagi adjudicat la gestió a un grup privat que es dedica als serveis generals tot i que la Fundació Salut Empordà -gestora de l'Hospital de Figueres-, també s'havia presentant al concurs públic.

Els alcaldes han acordat reclamar "la fiscalització i control estrictes" de qualsevol informe tècnic que pugui haver-se realitzat durant el procés de concurs públic, tenint en compte "els criteris públics que han d'inspirar la contractació d'un servei com ara el de sanitat". Així mateix, s'adhereixen i donen suport a les al·legacions que pugui formular la fundació Salut Empordà per mantenir l'actual sistema de gestió del CAP.

La moció afirma que els alcaldes "veuen amb preocupació el gir que prenen els esdeveniments" pel que fa al procediment administratiu de contractació de la gestió del CAP de l'Escala. Un procediment que "hauria d'haver estat restringit en el moment d'admissió de propostes a les d'empreses públiques, fundacions, patronats o altres entitats del sector sanitari, sense ànim de lucre, mirant de garantir i tenir cura de l'especial sensibilitat que mereixen les qüestions sanitàries de la població".

Els alcaldes consideren que "un servei públic mereix una gestió pública i no sotmesa a les regles del benefici privat, de la gestió que busca, per davant de tot, el negoci". "La gestió d'un CAP reclama per la seva pròpia naturalesa que sigui l'interès públic el que es posi per davant de tot", sentencien, i en aquest sentit no entenen perquè una empresa privada ha obtingut "més puntuació en un concurs de gestió sanitària que una empresa dedicada des de sempre a la salut". Per tot plegat, alerten d'"un escenari preocupant" pel que fa a la gestió de la sanitat.

El Consell Municipal de Salut de l'Escala, un òrgan consultiu en què hi ha representats els diferents sectors de l'àmbit sanitari tant públics com privats, s'ampliarà per donar cabuda a tots els municipis de l'Àrea Bàsica de Salut.