Salut garanteix que l'ABS de l'Escala amb la gestió privada mantindrà la qualitat

Boi Ruiz es reuneix amb els alcaldes preocupats per l'adjudicació provisional del servei a Eulen

Els alcaldes de l'Escala i de l'àrea d'influència de l'ABS - Bellcaire, Albons, Viladamat, l'Escala, Ventalló, l'Armentera, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador i Vilamacolum- van demanar dilluns una reunió amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha accedit a atendre'ls aquesta tarda a Barcelona. L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha destacat la predisposició de la conselleria a parlar d'aquesta adjudicació provisional que ha despertat l'alarma a l'Alt Empordà. Fins ara, la gestió del CAP de l'Escala i de la resta de dispensaris havia recaigut en la Fundació Salut Empordà però enguany ha estat Eulen la que ha guanyat, de moment, el concurs. Als alcaldes els preocupa que Eulen és una empresa privada que no té experiència en l'àmbit de la salut.

La Fundació Salut Empordà ja ha presentat al·legacions a aquesta decisió de la conselleria però, segons Puig, el conseller ha defensat que el procediment per adjudicar a Eulen la gestió dels centres de salut ha estat correcte i s'han seguit tots els passos que marca la Llei de contractes del sector públic. El conseller ha volgut calmar els neguits dels alcaldes i els ha garantit que si s'acaba adjudicant definitivament la gestió dels centres a aquesta empresa privada es mantindran els estàndards de qualitat assistencial.

A més, el conseller s'ha compromès a controlar que amb l'entrada d'aquesta empresa no decaigui la qualitat de l'assistència. "Ell defensa que, amb bones mesures de control, aquest model no ha de ser dolent però nosaltres diem que ens preocupa que una empresa de fora de l'àmbit sanitari es posi a gestionar l'assistència primària", ha manifestat l'alcalde de l'Escala.

Per Puig, la reunió no ha servit per canviar el rumb de les coses però sí ha remarcat positivament la predisposició del conseller. "Ells també estan preocupats per tot aquest assumpte", ha reconegut.

A partir d'aquesta trobada, i després de l'aprovació de mocions conjuntes contra la privatització de l'assistència primària, l'alcalde de l'Escala ha manifestat que només poden estar pendents de com es resolen les al·legacions i de controlar també a través del consell municipal de Salut de l'Escala -que s'obrirà per acollir a la resta de municipis- que el nou model garanteix una bona qualitat assistencial. Per divendres, el comitè d'empresa de la Fundació Salut Empordà ha convocat una protesta a les portes del CAP de l'Escala.

Els compromisos de Salut

Després de la trobada, el Departament de Salut també ha informat dels acords presos amb els alcaldes. Entre aquests, a banda del manteniment de la qualitat del servei, destaca que els ajuntaments i el Servei Català de la Salut avaluaran mensualment i de manera conjunta els indicadors de resultats sobre la qualitat assitencial. També ha remarcat que el Servei Català de la Salut té el compromís d'Eulen de vetllar per la continuïtat de l'equip professional.