900 euros i tres mesos sense carnet pel conductor que va matar una nena de 4 anys a Bonmatí

La sentència conclou que l'acusat es va distreure i no es pot demostrar que anés begut

El Jutjat Penal 5 de Girona ha condemnat a 900 euros de multa i a tres mesos de retirada de carnet el conductor que va matar una nena de 4 anys a Bonmatí (Selva) el maig del 2016.

La sentència conclou que l'acusat, Alejandro Abadía, es va distreure al volant, perquè estava apujant la finestreta, i que no hi ha evidències que conduís de manera temerària ni anés begut quan va provocar l'accident.

De fet, el jutjat diu que és "perfectament possible" que l'home hagués pres whisky quan va arribar a casa seva després de fugir del lloc. I que per això, quan els Mossos el van detenir, va donar positiu a la prova d'alcoholèmia. La sentència, que ha avançat el Diari de Girona, el condemna per homicidi imprudent amb l'atenuant de dilacions indegudes.

L'accident mortal va tenir lloc el 16 de maig del 2016, poc abans de les tres de la tarda. El conductor va atropellar la nena i la seva mare quan caminaven pel voral de la GI-532, juntament amb dos dels germans de la petita. L'home, que ara té 44 anys, va estar un mes en presó provisional.

S'enfrontava a una pena de 4 anys de presó i a 6 de retirada de carnet, que sol·licitaven tant la fiscalia com l'acusació particular. Li imputaven un delicte d'homicidi per imprudència greu, en concurs amb tres més de lesions, conducció temerària i conducció sota els efectes de l'alcohol.

La sentència, però, acaba condemnant Alejandro Abadía per un delicte consumat d'homicidi per imprudència menys greu. El jutjat, d'entrada, es focalitza a determinar si en el moment d'atropellar la menor, l'acusat anava o no begut. I conclou que és "perfectament possible" que no anés borratxo.

La sentència recull que, després d'atropellar mare i filla, l'acusat va aturar el vehicle i va baixar del cotxe. Però que va marxar del lloc després que el germà de la nena li donés dos cops de puny a la cara i el fes caure a terra. Després, continua el jutjat, el conductor va anar fins a casa seva –vivia a Bescanó- i va beure whisky.

Quan els Mossos d'Esquadra el van anar a buscar i li van fer la prova d'alcoholèmia, va marcar una taxa de 0,56 mg/l (a la primera lectura) i de 0,55 mg/l (a la segona). El jutjat tira de jurisprudència, i també d'allò que van declarar tant el mateix acusat com la seva dona al judici, per subratllar que aquesta versió no es pot considerar ni "impossible" ni "poc creïble".

La causa, una distracció

Pel que fa al delicte de conducció temerària, el jutjat tampoc el considera provat. La sentència recull que, abans de provocar l'accident, Abadía havia derrapat amb la furgoneta que conduïa, i que un veí que passejava el gos el va veure i li va fer senyals que no anés tan ràpid quan va passar pel seu costat. "Segons aquest testimoni, l'acusat va frenar", diu la sentència.

Va ser després que el conductor agafés una corba, i desaparegués del seu camp de visió, quan aquest testimoni va escoltar un patac. Era el soroll de l'accident. Segons recull el jutjat, però, l'acusat no va provocar el sinistre perquè conduís de manera temerària, sinó perquè es va distreure.

"Abans d'agafar al corba, va treure la vista de la carretera durant uns segons per apujar la finestreta", recull la sentència. I afegeix que això va fer que agafés malament el revolt, que sortís de la calçada, anés a parar al marge i atropellés tant la mare com la nena de 4 anys.

"D'aquesta manera, la causa de l'accident seria una manca d'atenció al volant per part de l'acusat, que es pot molt bé correspondre amb una distracció, més que no pas el consum d'alcohol", reitera el jutjat. En definitiva, que la sentència dona per bona la versió del conductor, perquè entén que és "plausible". També, tenint en compte que la resta de testimonis de l'accident que van declarar al judici (la mare i dos dels germans) van entrar en diverses contradiccions sobre la manera com havia tingut lloc el sinistre.

Homicidi imprudent

Per això, la sentència acaba condemnant Alejandro Abadía per un delicte d'homicidi imprudent per imprudència menys lleu. El jutjat entén que haver-se distret abaixant la finestreta és una conducta punible, però que no suposa una "manca absoluta de deixadesa" a l'hora de conduir. I això fa que, de retruc, també caigui el delicte de lesions (perquè només hi tindria cabuda en cas que la imprudència fos greu).

Per últim, la sentència estima al processat una atenuant de dilacions indegudes, perquè la causa ha estat paralitzada de manera intermitent fins arribar a judici. En total, fins a 32 mesos (sumant unes i altres pauses).

El jutjat imposa a Alejandro Abadía una multa de 900 euros i li retira el carnet de conduir durant tres mesos. La sentència es pot recórrer davant l'Audiència de Girona en un termini de deu dies.