Presó sense fiança pel conductor que va atropellar mortalment la nena de Bonmatí

Les càmeres i testimonis contradiuen la versió de l'acusat

El jutge ha enviat a presó comunicada i sense fiança el conductor que dilluns a la tarda va atropellar mortalment una nena de 4 anys a Bonmatí (Selva).

Li imputa els delictes d'homicidi imprudent, lesions, conducció temerària sota l'efecte de l'alcohol i les drogues i omissió del deure de socors. En la interlocutòria, el jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners subratlla que el detingut conduïa de "forma agressiva", fent "frenades brusques" i que això va provocar que sortís de la carretera i envestís la nena i la seva mare, que caminaven "correctament" pel voral.

Testimonis de l'accident i les imatges d'una càmera de videovigilància contradiuen la versió que el conductor va donar dimarts al jutjat. L'arrestat assegurava que no va poder esquivar les víctimes perquè caminaven per la carretera, que es va aturar a socórrer-les i que va fugir perquè el van agredir. El germà de la víctima i una dona que passejava el gos van declarar a comissaria, però, que el conductor va fugir just després del xoc.

Ampliació:

Les imatges gravades per una càmera de seguretat i les declaracions dels testimonis han estat determinants per desmuntar la versió del conductor. Aquest dimarts, davant del jutge –avui no ha declarat- l'home de 39 anys va explicar que, el dia de l'accident, no va poder evitar envestir les víctimes perquè mare i filla caminaven per la calçada.

Eren poc després de les tres de la tarda i el detingut tornava d'un dinar familiar. El sinistre va tenir lloc al quilòmetre 10,4 de la GI-532, a Bonmatí. L'home va explicar que, després de l'impacte, havia aturat la furgoneta amb intenció de socórrer les víctimes. Però que va fugir després que un testimoni l'agredís, donant-li un cop de puny a la cara i puntades de peu al braç.

La investigació policial, però, desmenteix que la mare de 53 anys i la petita de 4 (que portava un patinet) caminessin per la carretera. De fet, les marques que va deixar el vehicle fan concloure que el conductor va agafar malament un revolt, va sortir de la calçada i va ser aleshores quan va emportar-se les víctimes per davant.

A més, les imatges enregistrades per la càmera de seguretat permeten veure que el detingut circulava a velocitat excessiva. Tot i que són borroses i en blanc i negre, es veu el xoc i com la furgoneta s'atura. Però no s'aprecia que en surti ningú de dins (com va relatar el conductor).

L'enregistrament es va fer des d'una càmera instal·lada a l'empresa de caramels Gerió, situada a prop del punt on va tenir lloc l'accident. Les imatges s'han aportat a la causa després que el jutge ho ordenés per via d'urgència, i que els Mossos d'Esquadra anessin fins a l'empresa amb un manament sota el braç.

Tot i que les imatges no permeten apreciar més, sí que hi ha dos testimonis que corroboren que el detingut va fugir del lloc sense socórrer les víctimes. Un d'ells és el del germà de la nena, que també caminava pel voral, i l'altre és el d'una dona que havia sortit a passejar el gos. Tots dos, a comissaria van explicar que el conductor, que té 39 anys i és veí de Bescanó (Gironès), va marxar després del xoc. El relat que van fer en seu policial s'ha examinat aquest dimecres al jutjat a l'hora de valorar les proves.

Presó comunicada i sense fiança

Atenent a la petició de la fiscal, el jutge d'Instrucció 3 de Santa Coloma de Farners ha enviat el conductor a presó comunicada i sense fiança. Li imputa els delictes d'homicidi i lesions per imprudència greu, conducció temerària, conducció sota els efectes de l'alcohol i drogues i omissió del deure de socors.

A la seva interlocutòria, el jutge Francisco Martín subratlla que existeixen "seriosos indicis de criminalitat" contra el detingut. De fet, l'escrit recull que, en el moment de l'accident, l'arrestat anava drogat i begut (va marcar 0,53 mg/l), que conduïa "de forma agressiva", a velocitat "inadequada", realitzant "frenades brusques" i que això va provocar que sortís de la carretera i atropellés les dues víctimes.

La interlocutòria també deixa clar que mare i filla caminaven "correctament" per la zona "exterior" de la calçada i "sense invadir-la". El jutjat tampoc creu que el detingut intentés socórrer les víctimes i ressalta que ni tan sols "va posar en coneixement l'estat del sinistre" ni als serveis mèdics ni a la policia. De fet, a l'home el va detenir una agent fora de servei mitja hora després, quan ja era a Bescanó i havia aparcat el vehicle (que tenia el vidre esberlat i marques evidents de l'impacte a la carrosseria).

Després d'analitzar els fets, el jutjat conclou que la presó comunicada i sense fiança és una mesura "proporcionada" i "absolutament imprescindible". D'entrada, per la gravetat dels delictes. Però també per evitar que l'arrestat fugi o pugui obstaculitzar la investigació "influint sobre testimonis, alterant vestigis del delicte o impedint l'adequada inspecció dels llocs".

La resolució no és ferma i, durant un termini de tres o cinc dies, les parts poden interposar-hi o bé recurs de reforma o bé d'apel·lació.