La Cambra de Comerç de Girona no aprova l'absorció i qualifica 'd'oportunitat perduda' el projecte d'Unnim

La Cambra demana a 'la Caixa' que mantingui la denominació 'Caixa Girona' com una marca comercial

En un dur comunicat, la Cambra de Comerç critica els gestors de Caixa Girona per no haver sabut 'llegir la importància i la urgència del procés de reestructuració' bancària, que han portat l'entitat gironina a no haver pogut apostar per fer 'un pacte entre iguals'. L'escrit recorda que la Cambra, dins el conjunt de fusions que s'obrien, sempre havia defensat fórmules que permetessin a Caixa Girona 'mantenir un poder de decisió arrelat al territori i evitar al màxim la dissolució de la seva identitat'.

Per això, la Cambra veu que la decisió de no voler formar part d'Unnim ara només es pot veure com una 'oportunitat perduda', que el Consell d'Administració 'va avortar' quan ja hi havia un pla d'integració sobre la taula. El comunicat recull que ara, però, un cop engegada l'absorció per part de 'la Caixa', ja és 'massa tard per lamentar-se'n'.

Tot i no amagar el seu desencís, l'escrit de la Cambra de Comerç també recull alguns dels avantatges que suposa per a Caixa Girona haver optat per formar part de la primera entitat del país. 'Davant les incerteses i turbulències dels mercats actuals, cal destacar que amb l'absorció es guanya solidesa i tranquil·litat financera per als impositors', recull el comunicat.

Ara bé, la Cambra també es mostra recelosa d'aquest pacte, que –segons afirma- 'arriba en els minuts de descompte'- i demana a 'la Caixa' que sigui 'generosa' a l'hora de negociar-ne les condicions. En relació als detalls que s'han avançat de la fusió, la Cambra considera com a 'molt interessant' la creació del consell territorial, que tindrà funcions de representació i s'encarregarà de fer seguiment de l'activitat financera i de l'Obra Social.

En aquest punt, la Cambra demana que el que fins ara són paraules també es transformin en fets. 'Cal que aquest consell tingui competències financeres reals, i estigui integrat per gestors professionals amb mentalitat empresarial', adverteix la Cambra. A més, també reclama que qui presideixi aquest organisme sigui una persona de consens i reconegut prestigi.

Assumir l'estructura actual

Pel que fa a l'Obra Social, la Cambra de Girona reclama a 'la Caixa' que vagi més enllà de la promesa de mantenir-ne les dotacions per als propers anys. 'Potser no n'hi ha prou amb el manteniment de la inversió, sinó que 'la Caixa' podria assumir perfectament l'actual estructura de la Fundació Caixa Girona, amb una gestió jurídicament independent i amb un finançament sostingut'.

En relació amb el nom, la Cambra considera que la marca Caixa Girona es podria mantenir 'per exemple, com una marca comercial dedicada a les micros i petites empreses'. Finalment, i pensant en l'empresariat gironí, la Cambra de Comerç demana que s'asseguri el manteniment del nivell de risc quan se sumin els crèdits que moltes empreses han contractat amb les dues caixes.