Vilert diu que l'absorció de Caixa Girona per 'La Caixa' és un procés 'nou' i espera conèixer 'les condicions'

El president de la Diputació ja es va mostrar molt crític amb el projecte d'Unnim on Caixa de Girona s'havia de fusionar

El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha destacat que 'des de dijous no ha tingut la oportunitat de saber quines són les condicions del procés de fusió'. Per això, ha explicat que aquest dilluns el consell d'administració de l'entitat gironina prendrà les decisions, i una vegada en tingui constància i sàpiga 'perfectament' quin és l'entramat llavors opinarà. A la pregunta si creu que l'absorció de Caixa Girona per part de 'La Caixa' farà perdre l'arrelament territorial de l'entitat gironina, Vilert ha obviat la pregunta i ha dit que aquest és un 'nou' procés i ara resta a l'espera de conèixer les condicions.

La seva opinió és esperada perquè Vilert va ser especialment crític amb el projecte d'Unnim, on Caixa de Girona havia de fusionar-se amb les de Sabadell, Manlleu i Terrassa. Segons deia es tractava d'una absorció i no una fusió, i aquest fet faria perdre l'arrelament territorial de l'entitat gironina. Ara, que Caixa Girona serà absorbida per la primera caixa de pensions espanyola trenta vegades més gran que ella es desconeix el que passarà.

'Bona proposta'

Per la seva banda aquest divendres, el president de Caixa Girona, Manel Serra, va qualificar de 'bona proposta' l'opció de fusionar-se amb 'La Caixa'. Serra va afirmar que 'donades les circumstàncies i els context econòmic actual' l'opció d'integració 'és una bona proposta'. El consell d'administració de Caixa Girona haurà de decidir aquest dilluns 31 de maig si dóna suport o no a la fusió. Serra va apel·lar al 'sentit de la responsabilitat' de tots els membres del consell de qui va assegurar que 'decidiran el millor per l'entitat gironina'.

Pressió del Banc d'Espanya

Caixa Girona ja va estar a punt de fusionar-se amb les caixes de Sabadell, Manlleu i Terrassa però es va despenjar de l'acord a últim moment. Va ser el 9 de març quan el consell d'administració va decidir que no donava suport a la integració amb les altres caixes per la pèrdua de pes econòmic que tenia en l'acord.

Després d'aquesta sortida, però, han estat continuades les pressions per part del Banc d'Espanya i també de la Generalitat que han demanat a les caixes que optin per integrar-se donat el context econòmic actual. Actualment només Caixa Girona, Caixa Penedès i Caixa Laietana estan fora d'aquest procés global d'integració de les caixes catalanes, tot i que les dues últimes també han obert processos de negociació.

Les pressions per part del Banc d'Espanya es van materialitzar durant el cap de setmana passat quan va intervenir l'entitat cordovesa CajaSur després que aquesta denegués una fusió amb Unicaja. El Banc d'Espanya ha fet fora tots els consellers i s'ha fet càrrec de l'entitat per garantir-ne la seva continuïtat. Després de la Caja Castilla-La Mancha aquesta és la segona entitat que intervé.

A més, aquest anunci de possible fusió arriba quan falta només un mes perquè acabi el termini marcat pel Banc d'Espanya perquè les caixes puguin accedir a les ajudes del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), fixat pel 30 de juny. No obstant això, el Banc d'Espanya vol que els compromisos es prenguin abans del 15 de juny.

Així doncs, a quinze dies d'aquesta data fixada pel Banc d'Espanya, aquest dilluns a la tarda el consell d'administració de Caixa Girona haurà de decidir si aprova la fusió amb 'La Caixa' o segueix caminant sola.

Nous equipaments a Vilabertran i a Vilajuïga

El nou equipament sociocultural de Vilabertran (Alt Empordà) té una superfície construïda de 392,85 m2 i esdevé un centre obert a l'activitat cívica i cultural del municipi de l'Alt Empordà. Aquest equipament compta amb un soterrani, on hi ha el magatzem, una planta baixa amb el centre social amb bar, i una planta pis amb l'àrea de cultura, una zona destinada al teixit associatiu i l'espai de joventut. Aquest equipament ha rebut una inversió total del Departament de Governació de més de mig milió d'euros.

El nou Centre Cívic de Vilajuïga (Alt Empordà) és un gran equipament amb diferents espais per desenvolupar tot tipus d'activitats socials i culturals. L'edifici té una superfície total construïda de 919,53 m2 i consta de planta baixa i dues plantes pis. A la planta baixa s'ubiquen el Punt de Trobada, que inclou el bar, la cuina, els serveis sanitaris, una sala de calderes i un porxo exterior. També hi ha la llar d'infants, que consta de recepció, sala de psicomotricitat i sales de joc, i l'espai per a la gent gran, que està format per tres sales. A la planta primera hi ha la sala de lectura i la sala d'actes. La planta segona esta destinada a espai per als joves. El Departament de Governació ha invertit un total d'1,3 milions d'euros per aquest nou centre cívic.