El Consell d'Administració de Caixa Girona aprova per unanimitat ser absorbida per 'la Caixa'

El president, Manel Serra, ha considerat l'absorció com una 'bona opció' i apunta que es mantindrà l'Obra Social

Dues hores i mitja. Aquest és el temps que ha necessitat el Consell d'Administració de Caixa Girona per debatre i sotmetre a votació el punt més destacat de l'ordre del dia: l'inici del procés de fusió per absorció amb 'la Caixa'. A la reunió d'aquest vespre no hi ha faltat cap dels disset membres del consell, a més de la cúpula de l'entitat, formada pel director general Jordi Blanch i el president, Manel Serra.

El resultat de la votació ha estat un sí rotund. Tots els disset consellers, a més del director general (que també té dret a vot) han apostat per fusionar-se amb 'la Caixa'. L'aprovació suposa que, a partir d'ara, s'obre el termini per elaborar el projecte d'integració, que haurà de ser avalat a través d'un Consell d'Administració extraordinari.

Precisament, va ser en aquest punt quan l'anterior projecte amb les caixes del Vallès es va veure tombat. Quan el pla d'absorció per part de 'la Caixa' rebi el vistiplau per part del Consell, es convocarà una Assemblea General extraordinària que l'haurà d'avalar (l'ordinària se celebra al juny i no hi ha temps material per portar-hi l'absorció).

Com que no es preveuen demanar ajudes del FROB, i per tant no caldrà que l'operació rebi el segell del Banc d'Espanya, fonts de Caixa Girona han assegurat que el procés serà relativament ràpid. Un cop fets aquests passos, la fusió per absorció serà ja una realitat.

Caixa Girona compta amb un actiu de 7,8 milions d'euros (MEUR) i va tancar el 2009 amb un resultat net de 17 MEUR. Pel que fa a 'la Caixa', l'entitat compta amb un actiu de 271,8 MEUR i els resultats nets del 2009 van ascendir fins als 502 MEUR.

Molt bona opció i consell territorial

El president de Caixa Girona, Manel Serra, ha destacat que la decisió del Consell d'Administració d'aquest dilluns és 'una molt bona opció per a totes dues entitats, perquè permetrà reforçar-ne l'activitat tant a les comarques gironines com a la resta del territori'. Serra, que ha sortit un moment de la reunió tant bon punt s'ha aprovat l'absorció, ha ressaltat que la decisió de l'entitat gironina a l'hora de vincular-se amb 'la Caixa' es fonamenta en tres punts.

D'entrada, 'poder oferir un millor servei als clients de Caixa Girona', ha començat Serra. A més, el president també ha garantit que l'acord de fusió porta implícit 'mantenir la dotació destinada a l'Obra Social i assegurar aquesta quantia per als propers anys'.

Finalment, el pacte entre les dues entitats també estableix 'la creació d'un consell assessor territorial format per gent de les comarques gironines', com ha declarat Manel Serra. Aquest nou òrgan ostentarà funcions de representació institucional, així com de seguiment de l'activitat financera i de l'Obra Social.

'L'inici d'aquest procés de fusió per absorció permetrà mantenir la qualitat dels serveis prestats a clients particulars, empreses i impositors de Caixa Girona', ha conclòs Manel Serra.

Evitar una segona onada

Pocs detalls han transcendit dels pesos que han fet decantar la balança de Caixa Girona a l'hora d'escollir 'la Caixa'. Sí que se sap, però, que un dels arguments principals ha estat la voluntat de l'entitat gironina per evitar veure's involucrada en una segona onada de fusions, de la qual ja n'han parlat els analistes.

El fet d'iniciar un procés d'absorció amb 'la Caixa' –l'entitat amb més solvència i volum de crèdit-, permetrà a Caixa Girona garantir els crèdits i l'estabilitat del sistema. A més, tampoc cal oblidar que fa pocs dies l'agència de qualificació Fitch va rebaixar la ràtio de Caixa Girona des de BBB+ a BBB.

Així ho ha explicat el representant sindical de CCOO al Consell d'Administració, Joan Cuenca. 'L'opció d'escollir 'la Caixa', més que un problema de solvència actual, és una projecció de futur per les dificultats que viu el sector', ha indicat. I ha afegit: 'Cada dia hi ha més pressions del sistema perquè el sistema es reconverteixi, i les entitats petites agafin un volum i una mida prou àmplia perquè la seva solvència futura es vegi garantida'.

'Perdem identitat i també marca; a ningú li agrada ser absorbit, però actualment la situació econòmica internacional implica que s'hagi de redimensionar el sector financer, i creiem que aquesta és la prioritat essencial', indica Joan Cuenca.

Personal i oficines

És innegable, però, que la fusió per absorció de Caixa Girona per part de 'la Caixa' comportarà reajustaments tant de plantilles com de xarxa d'oficines. Actualment, Caixa Girona compta amb més de 1.100 treballadors, que se sumaran als més de 24.900 de 'la Caixa'. Pel que fa a oficines, les dues entitats en sumaran 301 a la demarcació (i n'hi haurà de duplicades a 72 municipis).

Els representants dels treballadors al Consell d'Administració admeten que hi haurà d'haver reajustament, però també confien en què aquest es farà de la manera menys traumàtica possible. Segons concreta Joan Cuenca, els sindicats supediten el recolzament 'a aquest procés a una acord laboral que homogeneïtzi les condicions de les dues plantilles', sense que això suposi daltabaixos per als treballadors. Per això, el representant de CCOO al Consell indica que s'apostarà per fer prejubilacions.