Empresaris i sindicats coincideixen en què l'absorció era la única opció per a Caixa Girona

La UGT calcula que l'absorció comportarà tancar un 20% d'oficines i acomiadar uns 500 treballadors

Poques hores després que el Consell d'Administració de Caixa Girona hagi iniciat les converses per a l'absorció, les reaccions del sector econòmic gironí no s'han fet esperar. En general, la tònica dominant és la de qualificar el vot unànime dels consellers com 'la millor opció' que tenia l'entitat gironina.

Tant patronals com sindicats coincideixen en afirmar que aquesta era la única sortida, tenint en compte els sotracs de la crisi econòmica, la incertesa que arrosseguen els mercats financers i les pressions rebudes –tant pel Banc d'Espanya com per la Generalitat- perquè Caixa Girona trobés parella. 'Assegurar la continuïtat de Caixa Girona en aquest marc, si no queda més remei, és positiu', diu el president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade.

'En aquests moments, donada la conjuntura actual, era la millor opció', concreta el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte. 'Com que tot portava a una intervenció per part del Banc d'Espanya, per força s'havia d'acabar amb fusió', hi afegeix la seva homòloga a la UGT, Dolors Bassa. I puntualitza: 'Veiem malament tot el procés, sobretot de la manera com l'han portat a terme els directius, però tenim clar que és el darrer tren que passa'.

Els sectors econòmics gironins també veuen que, com a conseqüència de l'absorció, és innegable que Caixa Girona perdrà imatge i marca. 'Perdre marca és un fet inevitable per al futur de la demarcació', assegura el secretari general de Foeg, David Hugas. Precisament, aquesta tesi també la comparteix Frade, que explica que 'aquest debat sobre la importància del territori també l'hauríem tingut si estiguéssim parlant de fusions amb altres caixes'.

Inversió creditícia

A l'hora d'enfocar els punts de l'acord, però, cadascun dels sectors gira la vista a allò que defensa. Per una banda, els empresaris reclamen que s'asseguri la inversió creditícia a les empreses, i més tenint en compte la solvència que arrossega 'la Caixa'.

'Totes dues entitats, com que ja tenen tradició a les nostres comarques, coneixen bé els empresaris, i trobo que faran un esforç per mantenir el crèdit', indica Iñaki Frade. 'A les comarques gironines, el que ens interessa més és que aquesta xarxa compartida doni serveis més adequats als empresaris i obri línies de finançament al teixit econòmic gironí', indica David Hugas.

Procés sense traumatismes

Pel que fa als sindicats, però, les seves prioritats se centren ara en la manera com es portarà a terme la integració de plantilles i en l'acord laboral que –inevitablement, diuen- s'haurà de signar. 'La nostra prioritat és garantir l'homologació dels treballadors de les dues entitats, i evitar que la plantilla de Caixa Girona es vegi afectada per mesures traumàtiques', defensa el secretari general de CCOO.

En aquest sentit, Bartomeu Compte demana que s'aposti per les prejubilacions i les sortides pactades. 'Per edat i flexibilitat, hi haurà d'haver canvis en les plantilles, però volem que siguin pactats', afegeix.

La seva homòloga a la UGT, però, veu el futur més negre. 'Ens fa molta por què passarà amb el personal', indica Dolors Bassa. La secretària general s'atreveix a posar xifres a l'absorció per part de 'la Caixa', i assegura que el seu sindicat calcula que 's'hauran de tancar entre un 15 i un 20% d'oficines perquè són molt properes, i que això suposarà una pèrdua de 500 llocs de treball'.

En relació a la reestructuració de plantilles, Dolors Bassa afirma que el sindicat estarà amatent 'per saber les condicions que s'oferiran als afectats, en forma de prejubilacions o com sigui'. I conclou: 'Només veiem positiva la fusió si s'homologuen les condicions de la plantilla amb la resta de personal de 'la Caixa''.