Les caixes catalanes ultimen els processos de fusió amb la incorporació de dues de les tres entitats que encara quedaven per fusionar-se. I és que el mateix conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, havia admès aquest divendres al matí que podrien haver-hi novetats 'imminents' sobre les caixes que es van quedar fora dels processos de fusió.
Aquests anuncis arriben quan falta només un mes perquè acabi el termini marcat pel Banc d'Espanya perquè les caixes puguin accedir a les ajudes del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), fixat pel 30 de juny. No obstant això, el Banc d'Espanya vol que els compromisos es prenguin abans del 15 de juny.
Caixa Girona amb 'la Caixa'
Entre les caixes que es fusionen hi ha Caixa Girona, que va rebutjar a última hora sumar-se a la fusió amb Caixa Manlleu, Sabadell i Terrassa, 'Unnim'. En els darrers mesos, Caixa Girona ha estat immersa en diferents intents de fusió amb d'altres entitats, però cap va acabar de convèncer-la.
Tanmateix, aquest divendres 'la Caixa' ha confirmat a través de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que manté converses amb Caixa Girona per obrir un procés de fusió entre les dues entitats. Aquest procés està pendent de diverses reunions i subjecte a l'aprovació dels òrgans de govern de les dues entitats.
El Consell d'Administració de Caixa Girona votarà el proper dilluns si accepta fusionar-se amb 'la Caixa'. Aquesta fusió ocuparia el primer lloc en el rànquing de les caixes estatals.
Caixa Laietana amb Caja Madrid
Caixa Laietana ha confirmat també a través de la CNMV que ha iniciat les negociacions per incorporar-se a un Sistema Institucional de Protecció (SIP) o 'fusió freda' de sis caixes liderada per Caja Madrid. Aquest SIP, que es podria ampliar a més entitats, estaria format per Caixa d'Estalvis Laietana, Caja Madrid, Caja Insular de Canàries, Caja Àvila, Caja Segovia i Caja Rioja.
El procés encara està en fase preliminar i subjecte a l'aprovació per part dels òrgans de govern de les entitats i de les autoritzacions administratives competents. La nova entitat comptaria amb uns actius financers de 227.000 milions d'euros, 2.975 oficines i més de 19.000 treballadors.
Caja Madrid també ha confirmat les converses amb les altres cinc caixes en un comunicat emès aquest divendres a la tarda.
Sa Nostra amb Caixa Penedès
El president de Sa Nostra i el director general, Fernando Alzamora i Pau Dols, respectivament, s'han reunit aquest divendres amb el president del govern balear, Francesc Antich, per confirmar que en un termini de deu dies i en un Consell d'administració extraordinari s'aprovarà un protocol d'actuació que permetrà les fusions amb altres caixes. Llavors, en un període màxim d'un mes, Sa Nostra formalitzarà el contracte d'integració en una 'fusió freda'. Han informat que les negociacions estan 'ben encaminades' i actualment s'estudia l'abast de la fusió i les entitats que l'integraran.
Tot i que la cúpula directiva de l'entitat prefereix no fer declaracions sobre la fusió de Sa Nostra, tot apunta que el SIP es podria dur a terme amb Caja Murcia, Caja Granada i Caixa Penedès. Tanmateix, fins que no s'aprovi el contracte d'integració en assemblea general no es faria pública la fusió resultant.
Sa Nostra ja va anunciar fa uns mesos que abans del 30 de juny, es presentaria el projecte de fusió, tenint en compte que el FROB està vigent fins aquesta data.
SIP, fusió freda o fusió virtual
Un Sistema Institucional de Protecció (SIP), també conegut com fusió freda o fusió virtual, està concebut com un acord financer recíproc entre dos o més entitats de crèdit per tal de reforçar la seva solvència i liquiditat que implica, alhora, un sistema comú i centralitzat de polítiques financeres, solvència i riscos.
Les caixes implicades en un SIP no perden a curt termini ni la seva personalitat jurídica ni les seves oficines. Actualment, ja hi ha en marxa dues altres 'fusions fredes' a l'Estat: un que unirà Caixa Penedès, Caixa de Balears 'Sa Nostra', Caja Granada i Caja Múrcia; i un segon que aplegarà Caja Mediterráneo (CAM), Cajastur, Caja Cantàbria i Caja Extremadura.