Quatre dels imputats per agredir Mossos durant les càrregues de la UdG neguen els fets

Els tres estudiants i la treballadora del PAS han atribuït a una "represàlia" dels Mossos la seva imputació durant els aldarulls viscuts el passat desembre

Durant la seva declaració, tots quatre han negat haver mantingut una actitud violenta envers els Mossos ni haver "llançat objectes" en contra d'ells, segons paraules del seu advocat, Benet Salellas, que ha explicat que cap d'ells entén per què se'ls ha imputat. En aquest sentit, ho atribueixen a una possible "represàlia" per les futures denúncies que es podrien presentar en contra de l'actuació dels agents.

Tots quatre s'han reconegut en algunes de les imatges mostrades durant la seva declaració alhora que han aprofitat per detallar la seva situació i comportament en els aldarulls del 16 de desembre, durant l'acte de celebració del 20è aniversari de la UdG amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas.

El següent pas serà veure com segueix el procediment, si el jutge ordena el seu arxivament o si tira endavant el judici oral.

Els tres primers encausats es van negar a declarar

Els tres estudiants que van ser detinguts per un delicte de lesions, atemptar contra l'autoritat i provocar desordres públics, es van negar a declarar quan van ser citats davant el jutge. Segons Salellas, es van acollir a aquest dret perquè desconeixien el material amb què treballava la policia i "van preferir no donar explicacions" ni respondre cap pregunta perquè seria "actuar sense cap tipus de garantia". L'únic que es va fer en aquella declaració va ser denunciar haver patit lesions per part d'agents de Mossos, un fet que ha acabat amb la imputació de dos Mossos de paisà després que el jutge ordenés vàries rodes de reconeixement per identificar-los.

La situació dels altres quatre imputats, però, ja no és la mateixa, segons Salellas, que ha explicat la decisió de declarar després de "veure's amb capacitat i disposició" de poder afrontar la compareixença, un cop visionat el material elaborat internament des de Mossos amb el material de mitjans de comunicació, el mateix que ha servit per imputar-los.

En el cas de la treballadora del PAS, que està en plantilla de la UdG des del 1989, aquesta ha demanat al jutge que l'absolgués perquè no comprenia els motius que l'han portat a aquesta situació, especialment en ser una de les persones que van patir més lesions.

Salellas també ha explicat que hi ha una nova persona imputada, que fa ascendir fins a vuit els encausats pels mateixos delictes, però que no ha rebut formalment la citació i per tant caldrà veure si també ha de declarar davant el jutge. Els delictes dels imputats poden comportar penes d'entre 1 i 2 anys en el cas d'atemptar contra l'autoritat i multes quantioses en el cas dels desordres públics.

Una concentració per exigir la seva absolució

La plataforma de la UdG, la mateixa que va participar en la protesta del vintè aniversari del centre, ha convocat una concentració amb la participació d'una trentena de persones, entre estudiants i professorat. Amb el lema "Defensar la universitat pública no és un delicte. Absolució encausades UdG" que es podia llegir en la pancarta que portaven, els concentrats han volgut expressar així el seu suport i els han rebut amb aplaudiments en la sortida dels jutjats. Durant el temps que han estat declarant, han cridat lemes i han denunciat la seva imputació amb un manifest que han llegit al començament de l'acte. També exigeixen la dimissió de la rectora Anna Maria Geli.