Imputats dos mossos per un delicte de lesions durant les càrregues contra els estudiants de la UdG

Quatre dels imputats arran de les càrregues policials del desembre passat declaren aquest divendres davant el jutge i neguen els fets

Salellas ha valorat positivament les rodes de reconeixement ordenades pel jutge, perquè han permès identificar dos mossos de paisà que haurien agredit els tres estudiants durant la seva detenció, però ha recordat que no ha estat possible anar més enllà perquè la resta d'agents que formaven part del dispositiu de seguretat no duien la identificació i anaven tapats amb els cascos i passamuntanyes inclosos en els uniformes.

Per altra banda, ha explicat que la xifra total d'imputats per un delicte de desordre públic i atemptar contra els agents de l'autoritat ha augmentat en una i passa a ser un total de vuit. La imputació s'ha fet en base a un informe detallat amb imatges cedides per mitjans de comunicació elaborat internament per Mossos, les mateixes utilitzades per imputar 'a posteriori' els quatre restants. Així doncs dels set que hi havia fins ara, tres es van negar a declarar davant el jutge i els quatre que quedaven pendents ho han fet aquest matí davant el jutjat d'instrucció número 2 de Girona. La vuitena persona imputada, però, no ha rebut formalment la citació del jutge i faltarà veure si ha de declarar finalment.

Crítiques pel desinterès dels responsables de la UdG

Salellas ha fet aquestes declaracions una estona abans que comencessin a declarar quatre dels imputats, en un acte davant el rectorat que ha convocat la Plataforma de la UdG -la mateixa que va protestar durant l'acte de celebració del 20è aniversari de la universitat en contra de les retallades.- Davant l'assistència d'unes trenta persones, entre estudiants i treballadors de la universitat, s'ha volgut donar suport als encausats i s'ha exigit la seva absolució. Així ho recollia el lema de la pancarta que han exhibit on es llegia "Defensar la universitat pública no és un delicte. Absolució encausades UdG".

Un dels representants del professorat i membre del Nucli Paulo Freire de la UdG, Pere Soler, ha criticat durament l'actitud mostrada fins ara per l'equip directiu de la universitat i en especial de la seva rectora, Anna Maria Geli, tot dient que s'ha "perdut un oportunitat" per assumir la responsabilitat davant els fets ocorreguts i de demostrar la capacitat de resolució del conflicte. També han criticat la falta d'"autocrítica" d'un acte que va tenir "clares deficiències" en la seva organització. "Tot no es va fer bé, està clar", ha assenyalat Soler, que també ha denunciat el "desinterès" dels responsables de la UdG per l'estat dels lesionats -inclosos membres del PAS- i dels imputats.

La demanda col·lectiva dels ferits segueix el seu curs

Fins ara es parlava de que sis dels ferits arran dels aldarulls han presentat als Jutjats de Girona una denúncia col·lectiva per sis faltes de lesions i coaccions. La xifra, segons l'advocat Salellas, podria arribar a ser una desena en els pròxims dies, entre estudiants i membres del PAS. L'advocat ha afegit que per "pressions de la universitat" no ho ha denunciat cap dels professors afectats. La denúncia ja s'ha admès a tràmit, s'han obert diligències prèvies i s'ha citat als lesionats davant el metge forense.

La denúncia s'ha interposat contra la rectora, Anna Maria Geli; el vicerector del campus, Pere Albó, i diversos comandaments dels Mossos d'Esquadra. Els sis denunciants els consideren responsables, a tots ells, de les lesions que van rebre arran de les càrregues policials.

Cal recordar que van ser un total de divuit les persones (dotze de les quals, mossos) que van resultar ferides arran dels aldarulls de la celebració del 20è aniversari de la UdG.