Sis estudiants i una treballadora de la UdG, encausats per les càrregues en la visita d'Artur Mas

La plataforma contrària a les retallades a la Universitat convoca una concentració de suport davant els Jutjats

El passat 16 de desembre, coincidint amb l'acte de celebració del 20è aniversari de la UdG, uns 300 estudiants es van concentrar a les portes de l'Aula Magna. Els manifestants van corejar consignes contra les retallades, aprofitant que s'havia convidat el president de la Generalitat a l'acte.

La forta presència d'anti-avalots i les tanques que es van posar als accessos de Sant Domènec van impedir que els estudiants creuessin la plaça. Un cop havia començat l'acte (tant la rectora com el president van entrar per una altra porta), una cinquantena d'estudiants van intentar accedir a la sala.

Alguns d'ells van trencar el vidre d'una antiga porta d'emergència que comunica l'Aula Magna amb el claustre de la facultat de Lletres. Quan els estudiants van voler accedir a la sala, però, els Mossos d'Esquadra van carregar contra ells. Durant la càrrega policial, alguns dels joves van llançar pedres, potes o -fins i tot- alguna taula contra els agents.

Ja a fora del claustre, alguns dels estudiants van haver de rebre assistència del SEM, majoritàriament per contusions. Arran d'aquesta primera càrrega, uns quants estudiants van intentar arribar fins a l'Aula Magna, aquest cop a través d'una escalinata lateral de Sant Domènec.

Segona càrrega

Els mossos, però, els van barrar l'accés i quan uns d'ells van tirar una tanca a terra, van tornar a carregar contra ells amb les porres. Els aldarulls van continuar després quan uns altres joves van cremar els contenidors que hi ha davant la facultat de Lletres.

El mateix 16 de desembre, els anti-avalots van detenir tres estudiants per desordres públics i atemptat contra l'autoritat. Ara, però, els Mossos d'Esquadra han identificat quatre persones més (tres estudiants, i una membre del PAS) que també haurien pres part de manera activa en la protesta.

En total, doncs, ja són set les persones encausades arran de les càrregues policials del desembre. Aquest divendres, el jutge ha citat a declarar aquests darrers quatre imputats als Jutjats de Girona. La plataforma UdG, contrària a les retallades, ja ha convocat una concentració de suport, que es farà primer davant del Rectorat i, després, a dos quarts de dotze, davant dels jutjats (coincidint amb l'hora en què s'han fixat les declaracions).

Denúncia dels estudiants

La plataforma UdG qualifica de "brutals" les càrregues policials del passat 16 de desembre, i critica que tinguessin "autorització de la rectora", Anna Maria Geli. De fet, una setmana més tard, la plataforma havia recollit 1.200 signatures de rebuig, exigint la dimissió de Geli, la retirada dels càrrecs contra els imputats, la dimissió del conseller d'Interior i una denúncia "formal i pública" contra l'actuació dels mossos per part del Rectorat.

En total, divuit persones (dotze de les quals, mossos) van resultar ferides arran dels aldarulls que va provocar la celebració del 20è aniversari de la UdG. Precisament, segons informa la plataforma, els sis ferits restants han presentat als Jutjats de Girona una denúncia col·lectiva per sis faltes de lesions i coaccions.

La denúncia s'ha interposat contra la rectora, Anna Maria Geli; el vicerector del campus, Pere Albó, i diversos comandaments dels Mossos d'Esquadra. Els sis denunciants els consideren responsables, a tots ells, de les lesions que van rebre arran de les càrregues policials.