La UdG lamenta els incidents i justifica l'actuació policial, mentre que els estudiants la condemnen

La PUDUP, la Plataforma UdG i el SEPC han demanat la dimissió de la rectora Anna Maria Geli

La UdG ha lamentat els incidents d'aquest divendres quan en el marc d'una concentració contra les retallades a la universitat un grup d'estudiants ha intentat boicotejar l'acte de celebració del 20è aniversari de la UdG, presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. La policia ha carregat en diverses ocasions contra els estudiants en uns aldarulls que han acabat amb tres persones detingudes. A més, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès una desena de ferits per contusions a les portes de la universitat.

Tot i lamentar els incidents, la universitat ha justificat en un comunicat l'actuació dels Mossos així com la seva entrada al recinte universitari, cosa que els representants dels estudiants han condemnat. En aquest sentit, la institució assegura que ha autoritzat l'actuació policial "davant del perfill imminent de precipitació al buit dels manifestant i per garantir la integritat dels assistents a l'acte com a conseqüència del llançament de diversos objectes". Segons assenyala, un grup de manifestants "ha volgut, de forma violenta, accedir al recinte forçant una antiga porta d'emergència", un accés que "no reuneix les condicions de seguretat necessàries ja que hi ha un desnivell d'uns 3 metres", detalla.

Davant aquests fets que titlla de "lamentables", la UdG referma la idea que la universitat és "un espai de respecte i tolerància en què ha de prevaldre l'ús de la paraula i el diàleg per sobre de qualsevol altra actitud".

Oposició estudiantil

No opinen el mateix els representants dels estudiants i col·lectius d'estudiants, que s'oposen a l'entrada dels Mossos a la universitat. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), ha condemnat en un comunicat "l'assalt" dels Mossos a la universitat i ha exigit "la llibertat immediata i sense càrrecs" dels detinguts. A més, s'ha solidaritzat amb els ferits i ha advertit que "la utilització de la força en moments de forta tensió social no farà sinó augmentar la crispació en un moment on el fracàs de les autoritats universitàries és quelcom absolutament palpable".

En aquest context, ha exigit la "dimissió immediata" de la rectora, Anna Maria Geli, i de tot l'equip de govern de la Universitat de Girona i "un compromís ferm de totes les autoritats universitàries que el conflicte social present es resoldrà per mecanismes pacífics i no es permetrà l'entrada de cossos policials a les universitats catalanes".

De la seva banda, la Plataforma UdG ha denunciat que el desplegament ha estat "excessiu", que les càrregues policials han estat "indiscriminades" i que les detencions s'han efectuat "sense cap legitimitat". En aquest sentit, ha condemnat "l'actuació repressiva i la violència injustificada" dels Mossos, així com "l'entrada del cos policial i la presència prèvia de policia no uniformada dins del recinte universitari".

La Plataforma ha demanat la dimissió de Geli "per haver permès la violència i la repressió policial contra els membres de la comunitat universitària". El col·lectiu, que critica "l'excessiva privacitat i secretisme" de l'acte a la UdG, ha convocat una concentració de protesta dilluns a les dotze del migdia davant del rectorat de la UdG.

També el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha demanat la dimissió de Geli i ha remarcat que la concentració s'ha desenvolupat de manera "totalment reivindicativa sense dur a terme accions violentes". El sindicat exigeix que l'equip de govern "criminalitzi" l'actuació policial perquè "els espais educatius són centres on la presència del qualsevol agent policial és totalment incoherent i aquests no hi tenen cabuda". Pel SEPC, aquesta actuació "mostra de quin peu calça el govern de Mas, que sense cap mena de miraments dóna l'esquena a qualsevol reivindicació que fa el moviment estudiantil".

També la CUP ha condemnat "enèrgicament" l'actuació policial a la UdG. Així, ha exigit a la UdG que es posicioni "de manera clara i inequívoca" en contra de la presència policial a l'interior de la universitat i ha exigit responsabilitats al Departament d'Interior de la Generalitat. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha qualificat de "brutal i desproporcionada" l'actuació policial i ha declarat que "la ingerència dels cossos policials a l'interior de la universitat és gravíssima i intolerable".