Els Bombers esperen controlar l'incendi del Baix Empordà aquesta tarda si no canvia el vent

Els veïns de la urbanització de Salions ja poden tornar a casa i es reobre la carretera entre Tossa i Sant Feliu de Guíxols

Durant tot el matí, els Bombers i voluntaris de les ADF han remullat i controlat tota la zona cremada per evitar que l'incendi revifi. A hores d'ara ja no hi ha flama i també s'han aconseguit sufocar les diferents columnes de fum que anaven apareixent en diferents punts.

En total, sobre terreny ara hi treballen 38 mitjans terrestres dels Bombers i quinze vehicles de les ADF, amb 47 voluntaris. Pel què fa als mitjans aeris, els quatre avions de vigilància i atac i el bombarder s'han retirat -per qüestions de normativa- i s'esperen al camp d'aterratge d'Empuriabrava (Alt Empordà) per si aquesta tarda calgués tornar-los a enlairar.

Aquest matí, els Bombers han canviat també d'estratègia per intentar controlar l'incendi al més aviat possible. Segons ha explicat el cap d'Emergències a Girona, Enric Cano, una màquina ha obert pista des de la carretera de Sant Grau al flanc esquerre del foc, per permetre als Bombers tirar mànegues d'aigua.

"Ara, una segona màquina també començarà a fer camí al flanc dret, des de la carretera de Sant Grau cap a baix, en direcció a Tossa de Mar, per poder tirar línia amb més comoditat", ha concretat Cano. Si no canvien les condicions meteorològiques i el vent no es torna més virulent, els Bombers esperen poder controlar l'incendi del Baix Empordà aquesta tarda.

Totes les precaucions

"Estem en espera d'un hipotètic canvi de vent, que ens fa prendre totes les precaucions", ha concretat Cano. De moment, la zona cremada s'estén entre unes 500 i unes 525 hectàrees, en espera que els Agents Rurals la puguin perimetrar amb exactitud. Gran part d'aquesta zona pertany al PEIN de l'Ardenya.

El delegat d'Interior, Albert Ballesta, ha explicat que s'és "optimista" i que es confia que, en les properes hores, el foc entri en fase de control. "De moment bufa vent de sud, però cal estar alerta per si canvia a tramuntana", ha concretat Ballesta.

El delegat també ha fet una crida a extremar la prudència arreu de la demarcació i ha recordat que es manté la situació d'emergència del pla Infocat. Pel què fa a les causes de l'incendi del Baix Empordà, Ballesta ha dit que encara és "massa aviat" per determinar-les.

Tornar a casa

Albert Ballesta també ha explicat que la gent de la urbanització de Salionç ja pot tornar a casa, però que "per precaució" continuaran desallotjats els de Font Bona de Llagostera i de Sant Grau a Tossa de Mar. "Esperem que a les cinc de la tarda, quan tornem a avaluar la situació, ja podrem aixecar totalment la restricció i tothom podrà tornar aleshores a casa", ha concretat el delegat d'Interior.

A hores d'ara, hi ha una vuitantena de persones que continuen desallotjades a Font Bona, i que dinaran al pavelló de Llagostera. Pel que fa a Sant Grau, només hi ha una família (un matrimoni amb dos nens) a qui l'Ajuntament dóna ajuda. "Tota la resta, s'han reubicat en hotels o cases particulars", ha conclòs Ballesta.

Finalment, coincidint amb l'aixecament de la restricció a Salionç també s'ha obert la carretera GI-682 entre Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols (de fet, la que dóna accés a la urbanització). Continua tallada, però, la GIV-6281, la carretera de Sant Grau.

Aquesta tarda, al parc de Bombers de la Vall d'Aro, on s'ha muntat el centre de coordinació, hi haurà una segona reunió per avaluar l'estat de l'incendi. La trobada entre comandaments i alcaldes es farà a les cinc de la tarda.