17 anys i 9 mesos de presó el cambrer que va assassinar la turista italiana a Lloret de Mar

La sentència condemna Víctor Díaz per un delicte d'abús sexual però no pot concloure que l'acusat arribés a penetrar la jove

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefonso Carol, conclou que el crim de la jove turista italiana de 23 anys va ser un assassinat. Segons recull l'Audiència, Federica Squarise no va poder-se defensar de cap manera quan 'El Gordo' va decidir matar-la.

El crim va tenir lloc la matinada de l'1 de juliol del 2008. Squarise feia dos dies que havia arribat a Lloret amb una amiga per passar-hi les vacances. Les dues joves havien conegut Díaz al bar 'Beach & Friends', on l'acusat treballava de cambrer.

La nit del crim, després que el pub tanqués, Squarise i Díaz van sortir de festa amb un grup de joves italians que celebraven un aniversari. Durant tota l'estona -com recull la sentència- el cambrer va tenir "una actitud molt complaent" envers Squarise, i "semblava molt interessat en ella".

Pels voltants de tres quarts de quatre, la jove -que anava completament beguda- va marxar cap a l'hotel. Díaz també va sortir del pub i tots dos van començar a caminar junts, perquè la turista volia prendre l'aire. El cambrer i la turista van arribar fins a un parc que hi ha rere la masia de Can Saragossa, i allà es van estirar al terra.

Aprofitant que anava beguda

Aleshores, Díaz va aprofitar que la jove anava molt beguda per petonejar-la, despullar-la de cintura en avall i ajaure-se-li al damunt. La sentència, però, recull que "no ha quedat suficientment provat que el processat la penetrés vaginalment o, com a mínim, intentés fer-ho".

Quan la turista va notar el pes del cambrer al damunt, li va dir que s'apartés. Díaz Silva li va demanar si el denunciaria, després que Squarise li digués que sí, el cambrer uruguaià, "amb l'ànim d'acabar amb la seva vida" li va agafar el coll amb les mans i la va afogar. Quan va veure que la noia encara respirava, li va tapar la boca i el nas amb roba i va prémer amb força fins que Squarise va morir.

Aleshores, com recull la sentència, Díaz Silva va acabar de despullar la jove, va arrossegar-ne el cos fins a un lloc apartat, i va tapar el cadàver "amb branques i fulles". El cadàver no es va trobar fins dies més tard. Aleshores, Víctor Díaz, que havia declarat ja com a testimoni, va fugir i va afaitar-se el cap i les celles "per no ser identificat". La policia va aconseguir detenir-lo a Tarragona.

Assassinat i abús sexual

La sentència no té cap mena de dubte a l'hora d'assenyalar el cambrer uruguaià com a autor del crim. De fet, el mateix Víctor Díaz, després de ser detingut, va confessar els fets als Mossos d'Esquadra. Per això, l'Audiència es basa en aquesta "declaració autoinculpatòria", que considera "versemblant i coherent" per condemnar el cambrer uruguaià.

Víctor Díaz, però, durant el judici sí que va modificar alguns extrems de la primera declaració policial. Entre d'altres, va dir que Squarise no anava beguda i que, quan l'estava asfixiant, s'havia pogut defensar. Però l'Audiència no dóna credibilitat a aquestes modificacions, i creu que l'acusat les va introduir per aconseguir "una pena més beneficiosa per a ell".

A l'hora de condemnar el cambrer, la sala ho fa per un delicte d'assassinat. La sentència sosté que Squarise no va tenir cap mena de possibilitat de defensa mentre el seu agressor l'estava matant. D'entrada, perquè anava molt beguda (tenia un índex d'1,52g/l) i perquè Silva, amb el seu pes, li impedia moure's (ell pesava 120 quilos i ella, 50).

Tot i que el cambrer també s'enfrontava a una condemna per agressió sexual, l'Audiència de Girona conclou que els fets s'han de qualificar com a abús. Entre d'altres, perquè el cadàver de Federica Squarise no presentava "cap senyal" que fes pensar que Víctor Díaz, en el moment de despullar-la, l'hagués agredit o colpejada.

A l'hora d'estimar atenuants, el tribunal només aplica al cambrer uruguaià el de confessió. L'Audiència rebutja tant el d'embriaguesa com el d'ofuscació. En relació al primer, el tribunal es basa en les declaracions de diversos testimonis que van estar amb el cambrer aquella nit per concloure que Díaz, en el moment de cometre el crim, no anava begut.

A més, la sala també sosté que, després d'assassinar la jove, el fet que l'acusat tingués la sang freda per amagar el cadàver demostra que estava "en ple ús de les seves facultats". Pel que fa a l'ofuscació, l'Audiència de Girona també rebutja aquest atenuant, perquè creu que Víctor Díaz no tenia la "ment ofuscada" en el moment de cometre el crim.

17 anys i nou mesos

La sentència de l'Audiència condemna el cambrer uruguaià a una pena de 16 anys i tres mesos per l'assassinat, i a la d'un any i mig per l'abús sexual. En total, doncs 17 anys i nou mesos de presó. En matèria de responsabilitat civil, Víctor Díaz haurà d'indemnitzar amb 80.000 euros el pare i la mare de la víctima.

La sentència no és ferma i en un termini de cinc dies es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.