Víctor Díaz Silva: 'Vaig matar a Federica Squarise, però no la vaig violar'

El fiscal sosté que el processat ha mentit per evitar que el condemnin per agressió sexual

"Estic molt penedit, em declaro culpable d'un homicidi però no reconec en cap moment haver abusat de Federica", ha afirmat l'acusat que ha fet ús de l'últim torn de paraula per demanar perdó a la família de la víctima i per assegurar que en cap moment va tenir "la mentalitat" de cometre un crim. Després de l'última paraula, el cas ha quedat vist per a sentència.

El fiscal, Víctor Pillado, demana que el condemnin a 30 anys de presó per assassinat i per agressió sexual amb accés carnal. En el seu informe, l'acusació pública ha desgranat totes les proves i indicis que considera que demostren que el processat és culpable dels dos delictes. Segons la fiscalia, 'el Gordo' ha alterat la versió dels fets i ha "mentit" amb l'únic objectiu de rebaixar la pena de presó i aconseguir que el condemnin a menys anys. Pillado ha explicat així les 13 contradiccions en les que va incórrer el processat en la seva última declaració.

"Hi ha dos blocs que no quadren, la versió de l'acusat d'una banda i les proves i declaracions dels testimonis de l'altra", considera el fiscal que sosté que totes les proves i totes les declaracions apunten cap a la mateixa versió "real" dels fets: que 'el Gordo' va aprofitar que la noia anava beguda i drogada, la va portar fins al parc, la va agredir sexualment i la va assassinar perquè ella li va dir que el denunciaria pel que havia fet. "Per què l'hauria de denunciar si la relació sexual havia estat consentida, sinó", s'ha preguntat el fiscal.

Segons Víctor Pillado, l'absència de proves forenses encara demostra més que hi va haver aquest abús perquè Víctor Díaz les va eliminar deliberadament. De fet, ell mateix ha reconegut que "li va netejar la vagina per dins". En un exhaustiu i detallat informe final, el fiscal conclou que han quedat provat els tres requisits que estableix la llei per poder condemnar l'acusat per un delicte d'abús sexual amb accés carnal. No hi va haver violència ni intimidació, la víctima no va consentir i hi va haver accés carnal, tal com el mateix acusat va confessar d'entrada.

L'acusació pública també considera que no hi ha cap possibilitat d'aplicar cap atenuant d'embriaguesa a l'acusat, ni tampoc d'arravatament ni molt menys de col·laboració amb la justícia. A més, creu que també ha quedat clar que Víctor Díaz va cometre un assassinat i no un homicidi perquè tenia intenció de matar-la quan l'estava asfixiant, fins al punt que la va "rematar" introduint-li roba a la boca, i també perquè, ha continuat el fiscal, va acabar amb la vida de Federica Squarise quan ella estava en "total i absoluta indefensió".

L'acusació particular, exercida pel lletrat Francesc Co i que representa els interessos de la família de la noia, i l'acusació popular que ha liderat Carles Monguilod en representació de l'Ajuntament de Lloret, s'han sumat a l'exhaustiu informe del fiscal. Co ha volgut ressaltar que l'acusat va actuar amb la més absoluta "sang freda" quan va intentar eliminar les proves que l'implicaven. Per la seva banda, Carles Monguilod considera que encara que no hi hagi proves forenses de l'abús sexual, sí que hi ha dues proves directes. Les primeres declaracions de l'acusat i també la mateixa versió de la noia. "Federica Squarise ha parlat", ha assegurat el lletrat que considera que la noia ha pogut dir per boca de l'acusat què va passar la nit dels fets. "Li va dir no i li va dir que el denunciaria, no ho hauria fet si hagués consentit", indica el lletrat.

No hi va haver abús sexual

L'advocat de la defensa, Samuel Garcia-Quintas, ha reiterat que Díaz va cometre un homicidi però diu que no va ser un assassinat. A més, ha negat que les relacions sexuals fossin forçades i considera que totes les proves -com les imatges de vídeo d'una càmera on es veu a l'acusat caminat agafat a la noia- demostren que ella va consentir "a l'inici del joc eròtic", tot i que li va acabar rebutjant l'acusat quan la va intentar penetrar.

El lletrat, que demana que condemnin Víctor Díaz a 5 anys de presó per homicidi amb atenuants, ha posat en dubte la validesa de la pobre d'alcohol en sang que li van fer els forenses a la noia perquè la descomposició del cos va evitar que li extraguessin la sang del lloc habitual i perquè el cadàver genera alcohol quan entra en fase de putrefacció. També ha negat que la noia no tingués opció de defensar-se i ha reiterat que les ferides que Víctor Díaz te als braços són esgarrapades de la noia. El cas ha quedat vist per a sentència.