L'acusat que va matar la turista italiana a Lloret diu que va 'embogir'

El cambrer diu que no va notar que la víctima anés molt beguda i que d'entrada la jove no es va oposar a mantenir relacions

Víctor Díaz, el cambrer uruguaià que va matar la jove turista a Lloret de Mar, ha arribat a l'Audiència de Girona enmig de fortes mesures de seguretat. L'acusat, que té 32 anys i se'l coneix amb l'àlies d''El Gordo', ha incorregut en nombroses contradiccions i ha respost gairebé amb monosíl·labs tot l'interrogatori que li ha fet el fiscal. Només ha estat una mica més extens en el moment d'explicar l'instant en què va cometre el crim.

A finals de juny del 2008, Díaz feia només uns mesos que treballava de cambrer al pub 'Beach & friends' de Lloret. El local solia tancar pels volts de les dues de la matinada, hora en què també acabava la jornada laboral de l'acusat. La nit del 30 de juny, dues turistes italianes van entrar al pub per fer-hi unes copes.

Una d'elles era Federica Squarise, de 23 anys. Segons ha explicat l'acusat, aquesta va ser la primera vegada que va veure la jove. Víctor Díaz ha dit que, durant tota l'estona que el local va estar obert, tant Squarise com la seva amiga van estar bevent xupitos i cubates, però no n'ha sabut precisar quants.

L'acusat ha dit que, des de darrere la barra, va parlar alguns cops amb Squarise, però ha negat haver-se fixat en ella des d'un primer moment. Durant la nit, Víctor Díaz també ha explicat que les dues turistes havien escrit una nota als cambrers del local, en què hi deia 'Dos chicos guapos'.

Petons i abraçades a la discoteca

Quan aquella matinada del 31 de juliol el 'Beach & friends' va tancar les portes, els cambrers del local i les dues turistes es van ajuntar amb una colla d'italians que celebraven un aniversari. Tots ells van anar fins a la discoteca 'Yates' per continuar la gresca. 'El Gordo' ha dit que, en aquest local, tots van beure alcohol i van fumar haixix.

Mentre ballaven, el cambrer també ha explicat que Federica Squarise, "fent una broma" s'havia tret la samarreta al mig de la pista. A preguntes del fiscal, Díaz ha admès que havia fet petons i abraçat a la noia, però simplement "perquè era simpàtica", i no perquè en aquells moments tingués intenció d'anar més lluny.

A quarts de quatre de la matinada, Díaz ha explicat que tant ell com Squarise van sortir del local. El cambrer uruguaià ha dit, però, que en cap moment volia seguir la noia. Això sí, tot i que el porter de la discoteca el va aturar un moment -i que hi ha imatges que ho certifiquen- Víctor Díaz ha negat haver assenyalat la turista mentre s'allunyava pel carrer i dir-li al porter que tenia pressa.

Després d'apressar el pas i situar-se al costat de la turista, Díaz ha explicat que els dos van caminar fins a l'hotel on Squarise s'allotjava. Durant el trajecte, 'El Gordo' ha dit que ell i la noia anaven agafats, i que li havia acariciat "l'espatlla, la cintura, els malucs i potser el cul".

Segons ha dit el cambrer, ell pensava que la jove "es deixava tocar perquè jo li agradava". Un cop davant l'hotel, Díaz ha explicat que Squarise volia continuar caminant i llavors, ell li va proposar anar fins a un parc situat rere la masia de Can Saragossa. 'El Gordo' ha dit que Squarise hi va accedir, i que va ser aleshores quan ell va pensar que mantindrien relacions sexuals.

Un cop al parc -segons la versió de l'acusat- els dos es van ajaure a l'herba, van començar a acariciar-se i es van despullar. En contra del que sosté el fiscal, però, Díaz ha dit que en cap moment va notar que la turista anés molt beguda, i que ell tampoc va ser qui la va arrossegar fins al parc per violar-la aprofitant aquesta situació.

'Mata-la, mata-la'

Segons ha explicat el cambrer, però, tot i que la jove no es va oposar d'entrada a mantenir relacions, Federica Squarise va canviar de parer quan tots dos ja estaven completament nus i ell l'anava a penetrar. Va ser aleshores quan la turista va demanar a Díaz que s'aturés i que, tot i que ell va apartar-se'n, la jove li va dir que el denunciaria.

Aleshores, el processat ha dit que va veure com se li ensorrava la vida i que va "embogir" momentàniament. Mentre escoltava una veu interior que li deia "mata-la, mata-la", 'El Gordo' ha relatat que va escanyar Squarise amb una mà, mentre amb l'altra li anava entaforant peces de roba a la boca per evitar que respirés.

Díaz ha dit que, durant tota l'estona que va asfixiar la jove, ell estava damunt seu. Segons l'acusat, la jove va intentar defensar-se, donant coces i esgarrapant-li els braços. "Ella movia les cames i les mans", ha dit. Quan la turista va morir, el cambrer ha dit que havia arrossegat el seu cos fins a prop d'una casa abandonada, l'havia amagat dins el forat d'un arbre i l'havia tapat amb branques.

Després, Víctor Díaz ha declarat que va marxar corrents a casa i es va posar a la banyera per rentar-se. "Pensava que havia comès una bogeria, però no vaig anar a la policia perquè tenia molta por", ha explicat.

A preguntes de la seva defensa, Víctor Díaz ha explicat que, en el moment del crim, estava enganxat a la beguda. A més, també ha dit que solia consumir droga (com ara haixix i cocaïna).

"No hauria anat mai amb ell"

La jove turista italiana morta havia anat a Lloret de Mar a passar uns dies de vacances amb una amiga d'infància. Aquesta noia, que ha declarat també en durant la primera jornada de judici, ha explicat que les dues van anar al bar 'Beach & friends' perquè hi treballava una cambrera italiana i s'havien fet amigues. La noia ha assegurat que no havien anat més d'una vegada al bar perquè Federica Squarise s'hagués interessat en Víctor Díaz. De fet, la noia ha dit que, coneixent a la jove, "no hauria anat mai amb ell".

Aquella matinada, quan tota la colla estava a la discoteca 'Yates', l'amiga va marxar amb un noi abans d'hora. "La vaig avisar", ha explicat aquesta testimoni, que diu que mitja hora després va tornar al local però Squarise ja havia desaparegut i el local estava tancant. Aleshores, l'amiga va decidir marxar cap a l'hotel perquè era el punt de trobada que havien pactat les dues turistes per si es perdien o se separaven. L'endemà, preocupada perquè no havia aparegut, va tornar al bar i parlar amb l'acusat que li va dir que no sabia on era la noia.

El cadàver de Federica Squarise no es va descobrir fins una setmana més tard. Els Mossos d'Esquadra van detenir el cambrer uruguaià dos dies després que aparegués el cos. Víctor Díaz s'havia intentat amagar a Tarragona i, perquè no el reconeguessin, es va afaitar el cap i les celles.

Víctor Díaz 'El Gordo' s'enfronta a una pena de 30 anys de presó pels delictes d'assassinat i agressió sexual. En matèria de responsabilitat civil, el fiscal i l'acusació popular sol·liciten que pagui una indemnització de 200.000 euros, quantitat que l'acusació particular eleva fins als 380.000.

El judici pel crim de la jove turista italiana continuarà aquest dimarts amb les declaracions d'agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local, a més de diversos testimonis. Dimecres, serà el torn dels forenses i dels informes, i es preveu que aquell mateix dia les parts emetin els seus informes finals.