Arriba a judici el cas de la turista italiana morta a Lloret de Mar a mans d'un cambrer

L'acusat s'enfronta a una pena de 30 anys de presó pels delictes d'assassinat i agressió sexual

Federica Squarise, una jove italiana de 23 anys, va arribar a Lloret de Mar la matinada del 29 de juny del 2008. La noia, que viatjava en companyia d'una amiga, es va allotjar a l'hotel Flamingo, disposada a passar uns dies de vacances al municipi i gaudir de l'ambient festiu.

Aquella mateixa nit, les joves van anar al local 'Beach & Friends', situat a l'Avinguda Just Marlés, i hi van prendre unes copes. L'endemà les dues turistes italianes van tornar al pub, i allà va ser on van conèixer un dels cambrers, Víctor Díaz, un uruguaià de 28 anys a qui es dirigien amb el sobrenom d'El Gordo.

Segons recullen els escrits d'acusació, durant tota l'estona que Federica Squarise va estar al local -on s'hi celebrava un aniversari-, el cambrer no deixava de donar-li "petons i abraçades". Cap a dos quarts de tres de la matinada, el grup (on hi havia tant la turista com el cambrer) va decidir continuar la gresca al local 'Yates'.

Durant tota la nit, tant el fiscal com l'acusació recullen que Federica Squarise va ingerir "una quantitat molt elevada" de begudes alcohòliques, i que Díaz es mostrava "molt carinyós amb ella". Quan faltava poc per a les quatre de la matinada, la jove turista va decidir anar-se'n a l'hotel a dormir.

El cambrer, quan va veure que marxava, la va seguir corrents i es va oferir a acompanyar-la. Va ser aleshores quan, aprofitant que Squarise anava molt beguda, l'acusat la va estirar "cap a un descampat que es trobava apartat". Un cop allà, se li va ajaure al damunt, li va abaixar els pantalons i la va penetrar.

Asfixiar-la fins a la mort

La jove turista, adonant-se del què passava, va dir-li al processat que no volia mantenir relacions sexuals amb ell i que el denunciaria. Aleshores, Víctor Díaz, "amb la intenció d'acabar amb la vida" de la jove, va escanyar la turista fins a deixar-la inconscient. Les acusacions sostenen que l'acusat va aprofitar-se que la noia estava sota seu, i que no es podia moure perquè ell pesava 120 quilos i ella, només 50.

Després de deixar-la sense sentits, i veient que encara respirava, Víctor Díaz va començar a entaforar-li "peces de roba a la boca" fins que la turista va morir. Després, va arrossegar el cadàver fins a una mena de forat que feia el terreny i el va amagar posant-hi branques al damunt.

El cadàver de la jove no es va localitzar fins una setmana més tard, el 7 de juliol. El cos estava al mateix lloc on l'acusat l'havia abandonat, en una zona de matolls situada rere la masia de Can Saragossa.

Durant la investigació del cas, els Mossos d'Esquadra van interrogar una trentena de persones, entre les quals hi havia Víctor Díaz. En aquella ocasió, però, no el van detenir. Dos dies després que aparegués el cos, els agents van poder localitzar-lo a Tarragona, on havia anat a demanar ajuda per amagar-se.

Entremig, segons recullen les acusacions, l'acusat havia anat a Barcelona i a Madrid per temor "a ser descobert". Quan el van detenir, el cambrer uruguaià havia canviat "de forma evident el seu aspecte físic" i s'havia rapat el cap perquè no el reconeguessin, segons indiquen el fiscal i les acusacions.

Ara, tres anys després dels fets, el crim arriba a judici a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona. El cas no es jutjarà per la via del jurat popular, perquè en casos com aquest -en què apart del crim hi ha altres delictes- la llei permet que sigui un tribunal professional qui ho faci.

Es preveu que Víctor Díaz declari a primera hora del matí, i després ho facin diversos testimonis, entre els quals hi ha l'amiga que havia anat de vacances amb Federica Squarise, els companys de feina de l'acusat al bar 'Beach & Friends' i els joves que estaven celebrant l'aniversari al local. Es preveu que el judici duri tres dies.

30 anys de presó

Les acusacions demanen una pena de 30 anys de presó per a Víctor Díaz, a qui imputen els delictes d'assassinat i abús sexual amb accés carnal. En matèria de responsabilitat civil, el fiscal sol·licita que el cambrer pagui 200.000 euros d'indemnització als pares de la víctima, quantitat que l'advocat de la família eleva dins als 380.000 euros.

L'Ajuntament de Lloret de Mar es presenta al cas com a acusació popular, perquè el crim va tacar la imatge del municipi turístic. Aquesta part fa seves les conclusions del ministeri públic i sol·licita també una pena de 30 anys de presó.

Per la seva banda, la defensa qualifica els fets com a homicidi i demana que s'imposi a Víctor Díaz una condemna de 5 anys de presó. Segons la defensa, després de sortir de festa, Squarise i el cambrer van anar aquella nit fins a la zona boscosa perquè la jove va dir a Díaz que li venia de gust "passejar" abans de tornar a l'hotel.

Quan van arribar al descampat, la defensa recull al seu escrit que el cambrer i la turista van iniciar "un joc amorós" i que Díaz va intentar mantenir-hi "relacions sexuals amb el consentiment de la noia". De cop, com posa de relleu l'escrit, la turista va canviar de parer i, tot i que el cambrer va apartar-se'n, ella li va dir "fins a tres vegades que el denunciaria".

Va ser aleshores -com recull aquesta part- quan Díaz va veure que la seva vida s'arruïnaria i va patir "una fonda pertorbació de l'esperit" que el va deixar "totalment embogit, encegat i ofuscat" i el va portar a asfixiar la noia fins a matar-la.

Per això, aquesta part considera que cal aplicar a l'acusat els atenuants d'embriaguesa i consum de drogues tòxiques (perquè diu que Díaz havia begut molt i consumit haixix i marihuana) i el d'arravatament. A més, la defensa també creu que s'ha d'aplicar a l'acusat un altre atenuant, en aquest cas el de col·laboració amb la justícia.

Segons sosté la defensa, Víctor Díaz, quan encara no estava detingut, va autoritzar els mossos perquè li prenguessin mostres d'ADN i li fessin fotografies de les esgarrapades que tenia als avantbraços. A més, un cop el van enxampar i detenir a Tarragona, el cambrer uruguaià va reconèixer que ell va ser qui va acabar amb la vida de la jove turista italiana.