La Generalitat diu que el territori decidirà on s'instal·larà el complex de residus del Gironès

Segons dades de l'Agència de Residus, la recollida selectiva a les comarques gironines continua creixent per sota de la mitjana catalana

L'Agència de Residus de Catalunya ha presentat aquest dijous les dades corresponents a l'any 2010 a la demarcació de Girona, on es van generar gairebé 486.000 tones de residus, el que significa que cada habitant va fer 1,8 quilos de residus al dia, una xifra per sobre de la mitjana catalana (1,53 quilos). El 33% d'aquests residus es van recollir de manera selectiva, que representa més de 160.000 tones. Segons el director de l'ens, Josep Mª Tost, les comarques gironines han fet un "gran pas" en la recollida selectiva, ja que s'ha crescut fins a 11 punts, però encara continua per sota de la mitjana catalana que és del 40%.

El reciclatge genera llocs de treball

"En general podem estar satisfets, però hem de continuar avançant d'una forma activa i enèrgica cap als objectius que marca Europa", ha apuntat Tost. En aquest sentit, el director de l'Agència de Residus ha dit que cal buscar els nivells de recollida selectiva de països de referència com Àustria, Suïssa i Alemanya que superen àmpliament el 60%. Segons ha explicat Tost, la Unió Europea té un estudi que diu que per cada 10.000 tones de producte recuperat es generen 250 llocs de treball, i cada 10.000 tones de productes que retornen al cicle econòmic permeten estalviar 2 milions d'euros.

El Baix Empordà, la comarca que fa més residus

La mitjana gironina diu que cada habitant genera 1,8 quilos de deixalles al dia. La comarca que en genera més per habitant és el Baix Empordà que se situa a 2,29 quilos per dia, pel seu perfil turístic, segons l'Agència de Residus. El Gironès amb 1'2 kg, el Pla de l'Estany amb 1,44 kg i la Garrotxa amb 1,49 estan per sota de la mitjana de Catalunya. A les comarques gironines, la recollida de vidre, paper i cartró ha pujat a diferència de la resta del país on ha baixat per la crisi econòmica, segons el director de l'ens.

Desencallar el projecte del complex de residus del Gironès

El director de l'Agència Catalana de Residus ha assegurat que preveu desencallar el projecte del complex de residus del Gironès, i per això ha avançat que el mes de setembre es reunirà amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i també amb el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, per reprendre un projecte "prioritari i necessari" per a tota la demarcació. Precisament, aquest dimecres durant el seu discurs d'investidura com a president del Consell Comarcal, Busquets va assegurar que estava convençut que trobarien una solució consensuada a la ubicació del complex de gestió de residus.

Tost ha destacat que aposta perquè hi hagi un diàleg amb el territori i que siguin ells els que es posin d'acord per com ha de ser i on ha d'ubicar-se aquest complex. Precisament, la ubicació del centre va ser un tema de confrontació en l'anterior legislatura entre l'equip de govern del consistori de Girona i l'oposició. CiU i PP retreien a l'equip de govern que no s'haguessin buscat alternatives per situar la futura incineradora i el complex tecnològic de gestió de residus a un altre lloc del Gironès que no fos Campdorà. 

Per això, Tost ha assegurat que instal·lacions d'aquesta magnitud han de ser fruit del consens i del diàleg. "Jo acompanyaré en la decisió que prengui el territori", ha subratllat. Tot i això, el director de l'Agència de Residus no descarta que la construcció s'hagi de fer per fases, ja que, segons ha apuntat, cal trobar el finançament pels 170 milions d'euros que costa tot el complex sencer. Tost, però, ha destacat que cal que el projecte s'engegui ja, perquè des de les obres fins que comenci a funcionar poden arribar a passar fins a quatre anys.