El ple de Girona aprova els primers tràmits per fer el nou complex de residus a Campdorà sense el suport de l'oposició

Redactar el projecte, la supervisió de les obres i la posada en marxa del complex ascendeix als 6,6 MEUR

ACN / AraGirona.cat.- L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha insistit que la infraestructura es farà perjudicant 'al mínim' els veïns de Campdorà i, a més, ha garantit que hi haurà un tractament especial pels entorns de la nova planta de residus. Pagans ha reconegut que no 'és satisfactori' pel barri rebre aquest tipus d'infraestructura però que els veïns seran tinguts en compte i que es plantejaran tant les obres com el resultat final minimitzant els efectes pels veïns. Aquest és el compromís que ha adquirit amb els veïns del barri de Campdorà, dels quals una part han volgut assistir al ple d'aquest dimarts. Pagans ha assegurat que el barri 'no perdrà qualitat de vida' i podrar 'gaudir' d'unes infraestructures 'de tecnologia punta'.

Aquests arguments però no han convençut l'oposició que ha criticat l'emplaçament, ha culpat el tripartit de no buscar el consens amb el barri i de gestionar el projecte 'de manera precipitada'. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, s'ha defensat de les acusacions explicant que el projecte de nova planta de gestió integral de residus s'està pensant i consensuant amb la resta de la comarca des del 2003 i que està pensada per donar resposta a les necessitats futures en quant a la gestió de residus de tota la comarca.

Pardo també ha defensat Campdorà com a emplaçament idoni per tenir ja una incineradora i també perquè hi ha una depuradora, ja que el nou complex està pensat perquè les dues infraestructures aprofitin el fred i la calor que cadascuna genera per funcionar. De fet, el nou complex està pensat perquè l'excés d'energia que es genera en la incineració de recursos s'aprofiti per fer funcionar la depuradora.

També s'aixecaran talussos per tal que alguns edificis quedin 'camuflats' i l'impacte visual del complex –que estarà situat enmig d'una zona verda- sigui menor. Aquest parc incorporarà en un mateix recinte instal·lacions de tractaments per totes les fraccions, una incineradora i una depuradora que donaran servei a 175.000 habitants de la comarca del Gironès. L'obra costa 100 MEUR aportats íntegrament per la Generalitat i està previst que comenci a funcionar el 2013.

Pardo també ha defensat que sigui la ciutat de Girona qui assumeixi aquesta infraestructura ja que és la capital, Girona, la que genera el 70% dels residus de la comarca. Pel que fa al volum que podrà tractar la planta, el complex també disposarà d'un sistema de bioassecat de residus que permet tractar més tones. Si les previsions futures parlen de 73.000 tones de residus a tractar, un innovador sistema de biossecat permet reduir-les a 50.000. Així es garanteixen els mateixos valors d'incineració de residus que actualment tracta la planta, evitant generar més emissions nocives a l'atmosfera.

CiU ja ha anunciat que presentarà al·legacions en contra del projecte.
  • L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, argumenta que defensaran els interessos dels veïns (ACN)
  • El líder de CiU, Carles Puigdemont, critica com s'ha plantejat el projecte (ACN)