Girona atura fins després de les eleccions al Parlament el complex de residus de Campdorà

El Govern ha inclòs la construcció del complex en un pla del 2011-2015 i Girona recela de quan es finançarà

L'adjudicació de la redacció del projecte del nou complex ja el va aturar l'alcaldessa per decret al juliol quan l'interventor municipal va alertar dels riscos de finançament del projecte. Llavors, Pagans es va reunir en persona amb el president de la Generalitat, José Montilla, i amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per analitzar la situació i tenir plena certesa que el projecte tenia prou finançament per dur-lo a terme.

Pagans ha explicat però que la setmana passada van rebre una carta del Departament de Medi Ambient on se'ls comunicava que l'obra s'inclou en un programa de l'Agència Catalana de Residus del 2011 al 2015. El complex de residus de Campdorà és una obra que pagarà íntegrament la Generalitat però en la qual l'Ajuntament de Girona n'és administració actuant. Això significa que hi ha d'haver un traspàs de diners d'una institució a l'altre per anar pagant les obres.

Un cop conegut que el finançament de l'obra no es podrà tenir, com a mínim, fins l'any que ve, l'equip de govern ha decidit desestimar l'obertura de les primeres pliques per adjudicar la redacció del projecte, valorat en 6 MEUR, uns diners que l'ajuntament ja tenia consignats. Pagans justifica que volen que la redacció del projecte i les obres es facin de manera seguida i que, per això, esperaran a l'any que ve.

Pagans ha defensat que el complex de residus és una obra 'necessària' per a la comarca i s'ha mostrat confiada en el moment que es pugui signar el conveni que preveu el finançament de l'obra ja amb el nou Govern- es tornarà a reiniciar tot el procés. Ara bé, l'alcaldessa ha justificat que no han volgut fer un pas més en aquest important projecte perquè el gran gruix de diners per començar les obres no es podran tenir, com a mínim, fins a principis de l'any vinent.

Crítiques des de l'oposició

El grup municipal de CiU a Girona considera que la decisió que ha pres l'equip de govern d'aturar el projecte del complex de residus a Campdorà és 'correcta' però apunta, alhora, que si s'hagués pres abans 's'haguessin estalviat molts maldecaps'. En un acte convocat per la formació per valorar la decisió de l'ajuntament, el portaveu de CiU a Girona, Carles Puigdemont, ha criticat que el consistori no hagi fet cas a les 'reiterades' insistències dels convergents d'aturar el projecte quan hi havia 'proves', segons CiU, que apuntaven cap a la 'inviabilitat econòmica' del complex.
'L'informe econòmic de l'interventor que feia referència a les dificultats per aconseguir finançament i també a l'elevat cost del projecte era molt contundent', ha afirmat Puigdemont.

El líder de CiU ha criticat el fet que l'ajuntament hagués 'venut fum' a les empreses que s'havien inscrit per participar del concurs. 'Ara se'ls haurà de retornar 1.200.000 euros de fiança a les set empreses, a més a més d'interessos per haver tingut tot aquest temps els diners parats', s'ha queixat Puigdemont.