Els psicòlegs ratifiquen que el Zelador d'Olot 'no té sentit de culpabilitat ni penediment'

L'home va ser detingut per matar onze ancians en un geriàtric de la capital de la Garrotxa

L'informe del forenses que han avaluat l'estat mental del zelador del geriàtric 'la Caritat' d'Olot, conclou que Joan Vila sap diferenciar perfectament entre el bé i el mal, però apunten que "no entén la gravetat" de la seva conducta. L'estudi el qualifica com un home amb dificultats per relacionar-se, emocionalment immadur, ansiós, amb baixa autoestima, sense empatia, obsessivocompulsiu i amb certa sensació de "menyspreu" vers els altres. Tot i això, l'informe que li han practicat conclou que Vila no té símptomes de paranoia ni cap trastorn esquizofrènic.

L'estudi també conclou que el zelador del geriàtric 'la Caritat' evidencia un procés de distorsió que el porta a negar o minimitzar els assassinats. És per això que, segons l'informe, no sent culpabilitat ni penediment pel que va fer. "No entén la gravetat de la seva conducta però sí reconeix l'execució dels presumptes fets", diuen els doctors. Tot i que Joan Vila ha admès que patia depressions des que tenia vint anys i que en els últims temps mesclava medicaments amb alcohol, els doctors determinen que no hi ha evidència de cap trastorn per dependència de tòxics però diuen que l'abús d'alcohol podia fer-lo sentir eufòric i creure que gaudia de més acceptació social.

Pel que fa a la motivació criminal, l'informe determina que aquest menysteniment no voluntari dels fets fa impossible assimilar la conducta de Joan Vila amb el perfil d'un homicida o un 'àngel de la mort'. Els doctors diuen que el zelador relaciona els crims amb la compassió i l'evitació de patiment de les víctimes i que no han observat cap motivació específica "clàssica" dels assassins en sèrie com són la cerca del poder, el control o la vitalitat. Els doctors no poden determinar si la revenja ha estat detonant dels crits per falta de fonamentació. El titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Olot ha citat aquest divendres els psicòlegs perquè ratifiquessin l'informe, que pot ser un element clau per determinar el grau de culpabilitat de Vila.