Una de les ancianes emmetzinada pel zelador d'Olot va oposar resistència per tal de sobreviure

Una metgessa ha detectat signes de lluita al cadàver de Paquita Gironès consistents en cremades al pit i un ull morat

Aquest dimarts, el jutjat d'Olot que porta el cas dels assassinats a 'La Caritat' ha pres declaració a diferents metges. Entre aquests, hi havia una doctora de l'Hospital Sant Jaume que va examinar el cadàver de Paquita Gironès, l'anciana que va morir emmetzinada després d'ingerir un corrosiu i que va permetre destapar els crims.

La metgessa ha explicat que, després de ser alertada pel metge de guàrdia, no va tenir cap dubte quan va veure el cadàver de Paquita Gironès. L'anciana havia mort enverinada després d'ingerir un líquid corrosiu, com evidenciava "la llengua negra i cremada" que li sortia de la boca. "Tenia els símptomes evidents i molt clars", ha declarat la doctora.

A més de confirmar el crim, però, la metgessa també va arribar a una altra conclusió esfereïdora: abans de morir, Paquita Gironès s'havia intentat defensar. Segons declara la metgessa, l'anciana "tenia el cap clar" i era conscient del què passava. Per això, va intentar treure's Joan Vila del damunt quan el zelador l'obligava a empassar-se el líquid corrosiu.

El cos de l'anciana tenia diverses cremades a la zona del pit, i la doctora dedueix que Gironès "va escopir o vomitar el líquid". A més, Paquita Gironès també tenia un ull morat a conseqüència d'haver "rebut un cop", ha afirmat la doctora durant la declaració. Tot i això, la metgessa no ha pogut determinar si aquesta lesió se li va fer abans o després de morir.

No és un àngel de la mort

Aquest dimarts, entre els metges que han declarat als jutjats també hi havia el psiquiatre de Can Brians que va avaluar Joan Vila. El psiquiatre ha explicat al jutge que el zelador sap distingir "el bé del mal" i que admet que va matar diversos interns del geriàtric on treballava.

Segons el psiquiatre, el zelador diu que a l'hora de cometre els crims volia "ajudar els ancians a passar a millor vida". De totes maneres, però, el metge també afirma que Joan Vila no sap respondre perquè feia servir mètodes que feien patir les víctimes a l'hora de matar-les.

Aquesta circumstància ha portat el metge a declarar que el zelador no entra dins el perfil dels anomenats 'àngels de la mort'. I és que, segons ha exposat al jutge, les persones que responen a aquest perfil tenen estats de deliri i, a l'hora de matar, fan servir mètodes que no suposen patiment per a les víctimes.

Per contra, el psiquiatre ha declarat que el zelador, durant les entrevistes mantingudes a Can Brians, "era conscient del patiment de les seves últimes tres víctimes", a qui va fer ingerir un líquid corrosiu. "Sabia que produïa patiment, i no ha revelat cap mena de motivació o d'intenció d'atenuar el dolor", ha conclòs el metge.

A més de la doctora i el psiquiatre, aquest dimarts també ha declarat als Jutjats d'Olot el forense que va examinar els cadàvers que es van exhumar. El metge ha afirmat "al cent per cent" que, en els casos de tres dels ancians -Paquita Gironès, Montserrat Guillamet i Sabina Masllorens- "la causa o l'origen de la mort era homicida". Les declaracions continuaran aquest divendres, quan el jutjat d'Olot encarregat del cas interrogarà els darrers testimonis.