El Tribunal Constitucional desestima el recurs d'ERC per aconseguir el regidor a Girona

El partit queda finalment sense representació al consistori de la capital de la demarcació

El Tribunal Constitucional ha posat fi aquest dijous al procés pel qual ERC ha intentat obtenir representació a l'Ajuntament de Girona. El TC ha desestimat admetre a tràmit el recurs dels nacionalistes en considerar que no està justificada la seva "especial transcendència constitucional". La decisió arriba després que tant la Junta Electoral Central com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya "havien admès errors en tot el procés", segons ERC, que remarca que ha volgut "defensar fins al final" els "drets dels més de 1.600 votants" que li van donar suport a les eleccions municipals del 22 de maig.

La cap de llista d'Esquerra, Blanca Palmada, ha lamentat que no hagin trobat en cap instància "la voluntat de trobar un temps per recomptar els vots". Ha afegit que estan "decebuts" perquè la federació sabia "del cert" que tenien vots per tenir representació. La federació nacionalista ha reconegut que aquest és l'últim pas que podien fer. "Hem defensat fins al final aquesta posició i no hem reeixit", ha manifestat Palmada.

La CUP manté els tres regidors

Amb aquesta decisió del TC la CUP mantindrà el tercer regidor a l'Ajuntament de Girona, Carles Bonaventura, membre de RCat. El regidor i portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, ha celebrat que finalment aquest conflicte "s'hagi acabat", i que per sisena vegada una instància judicial hagi donat la raó a la seva formació. La CUP ha lamentat un cop més la paràlisi que ha provocat aquest procés, i ha reafirmat el seu compromís de representar els votants i les propostes d'aquelles formacions independentistes, ecologistes i d'esquerres que no han pogut obtenir representació a l'Ajuntament de Girona.

D'altra banda, pel mateix motiu pel qual ha desestimat el recurs d'ERC, el TC també s'ha inhibit de resoldre el de la CUP.

Un vot trencat i un altre amb una estampa religiosa

ERC va acudir al TC després que el TSJC dictaminés que no eren vàlids els vots que els permetrien entrar a l'Ajuntament. El tribunal, així, va declarar vàlids els resultats i la proclamació dels regidors i desestimava la totalitat de les peticions de la federació nacionalista.
ERC demanava que es considerés vàlid un vot parcialment trencat i un altre que contenia en el sobre una estampa religiosa. El tribunal sostenia en el primer cas que la papereta "apareix doblada en tres parts i amb una esquinçadura de 8 cm que afecta les tres parts doblades, mantenint-se mínimament unida". D'aquesta manera, concloïa que la papereta va ser esquinçada de forma voluntària -perquè el sobre estava intacte- i que "no pot determinar-se si l'alteració és de rebuig o de suport".

Sobre la papereta que anava acompanyada d'una estampa d'Escrivà de Balaguer, el TSJC remarcava que apareix ratllat el nom de Maria Mercè Roca, cosa que "ja és de per si suficient per declarar nul el vot". Igualment, "no ens trobem davant d'un error de l'elector, sinó davant d'un acte totalment voluntari". ERC però, es va mostrar sorpresa per aquest fet i va confessar que la ratlla "no va ser observada en cap moment al llarg de tot el procés", i remarcava que el vot "va ser declarat primer vàlid" en l'escrutini general i posteriorment anul·lat a petició de la CUP pel fet que anava acompanyat de l'estampa. "La Junta Electoral de Zona i posteriorment la Junta Electoral Central en cap moment van apreciar l'existència d'un nom de la candidatura subratllat en la seva part superior", assegurava.