El recompte de vots a Girona encara deixa més lluny ERC de l'ajuntament

Els republicans necessitaven dos vots per aconseguir un regidor però ara els hi fan falta quatre · ERC recorrerà la decisió

(Última actualització 16:18h)

A les deu del matí, la Junta Electoral de zona de Girona ha començat a revisar l'escrutini de les eleccions municipals. En aquest recompte general, es contrasten les dades del Ministeri de l'Interior amb les actes de totes les meses electorals per comprovar que no hi hagi cap error.

La Junta Electoral revisa el resultat dels comicis en tots aquells municipis que abasta el partit judicial. A més dels del Gironès, el partit també inclou els del Pla de l'Estany i -fins i tot- alguns de l'Alt Empordà com ara l'Escala.

De tots els municipis, però, la ciutat de Girona és el que ha centrat l'escrutini. I és que, durant el recompte general (que s'ha allargat durant tres hores), ERC confiava poder esgarrapar els dos vots que li feien falta perquè la cap de llista Blanca Palmada s'assegués al consistori. Per això, el representant del partit ha demanat a la Junta Electoral de zona que revisés, un per un, tots els vots que es van declarar nuls a les 105 meses que diumenge hi havia repartides a la ciutat. La intenció dels republicans és que, entre ells, poguessin trobar els vots necessaris per aconseguir el regidor, cosa que suposaria restar-lo a la CUP. Finalment el recompte ha determinat que ERC necessita de quatre vots per entrar al consistori, ja que alguns vots nuls s'han declarat en blanc i, per tant, ha incrementat el percentatge de participació.

Paper higiènic, missatges i estampes

La presidenta de la junta, la magistrada Olga Bautista, ha anat obrint els diferents sobres. El seu interior contenia butlletes estripades o vots per a diferents partits, però el recompte general també ha servit per descobrir tota mena de curiositats.

Entre les més estrambòtiques, hi ha un tros de paper higiènic, un retall de diari on hi apareix un acudit gràfic, una estampeta religiosa, una fotografia del dictador Francisco Franco o una imatge del fundador de l'Opus Dei, l'Escrivà de Balaguer. Curiosament, aquesta darrera imatge acompanyava una butlleta de vot dirigida a ERC, que s'ha donat per vàlida.

"Hi ha gent que fa servir el vot nul com una manera d'expressar-se; per això, cadascú posa el que vol dins el sobre", ha explicat Olga Bautista. Molts dels sobres nuls que s'han obert incloïen també missatges de caire polític, tant de to irònic com autèntiques crítiques. 'Lladres, lladres, lladres!', 'Dono un vot als partits perquè cap m'agrada' o 'Xoriços' són alguns dels que han aparegut.

A més, a l'hora d'emetre un vot nul, els electors també tenien en compte els missatges publicitaris. Per exemple, un d'ells havia escrit 'Voto la república independent de casa meva' o un altre ha fet un autèntic 'collage' amb la fotografia de l'anunci de la cadena Media Markt, acompanyada del missatge 'Jo no sóc tonto!'.

Tot i que molts vots nuls s'han quedat com eren, alguns s'han declarat en blanc o s'han canviat per vàlids. Entre aquests, per exemple, hi havia el cas d'un elector que havia inclòs al sobre dues butlletes per al PSC, o el d'un altre que acompanyava el seu vot a CiU amb un missatge donant ànims a la federació.

Segons la magistrada Olga Bautista, a l'hora de canviar la tipologia dels vots, preval sempre el dret del electors. "El que intentem, en aquells casos que ho veiem clar, és que amb petites esmenes el dret de vot de les persones sempre estigui per damunt de la nul·litat", ha explicat la presidenta de la Junta Electoral.

Recompte més llarg de l'habitual

El fet que ERC hagi demanat que es revisin tots els vots nuls a Girona ha fet que el recompte general sigui més llarg de l'habitual. De totes maneres, però, l'escrutini ha acabat allunyant cada cop més Blanca Palmada del consistori. I és que tant la CUP com el PSC han demanat que es declarin en blanc molts vots inicialment declarats nuls.

Això ha suposat, de retruc, que el percentatge de participació en els comicis s'incrementés i que, per tant, a ERC li calguin més vots que els dos inicials per aconseguir regidor a Girona.

A la sala on la Junta Electoral de zona de Girona ha fet l'escrutini general, a més del personal de jutjats, també hi eren representants i apoderats dels diferents partits. Entre aquests, CiU, el PSC, ERC i la CUP.

Ara que ja ha acabat l'escrutini general, ERC ha anunciat que impugnarà els resultats perquè consideren que s'han computat vots en blanc que no s'haurien de considerar vàlids. Segons els càlculs, per cada vint nous vots en blanc que s'han validat, ERC necessita un vot més per aconseguir representació. El procés es podria allargar, arribar al TSJC o derivar en un contenciós administratiu. De totes maneres, la resolució definitiva s'ha de conèixer abans de l'11 de juny, data fixada perquè es constitueixin els ajuntaments.