Nova denúncia contra l’Ajuntament de Begur per un projecte urbanístic en un espai protegit

Volen fer 33 habitatges a tocar de Puig Montcal

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya han presentat una nova demanda contra l’Ajuntament de Begur (Baix Empordà). Es tracta d’una denúncia contra un Projecte d’urbanització en un sector anomenat “Montcal 2” que preveu la construcció de fins a 33 habitatges, així com nous vials i aparcaments en una zona allunyada del nucli urbà. Una urbanització que donarà continuïtat al teixit urbà existent entre les zones de Fornells i Aiguablava.

El desenvolupament del Sector “Montcal 2”, que va ser aprovat de manera definitiva al setembre de 2014, així com el Projecte d’Urbanització aprovat el 2016, ocupa una superfície de 111.008 metres quadrats i afecta una zona actualment recoberta per pins. Però les entitats denuncien que més de la meitat del sector en el que s’està desenvolupant el nou projecte es superposa amb l’Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000. “Una catalogació que hauria de permetre garantir la conservació d’aquest espai natural i no pas la seva degradació”. Però a més, les entitats denuncien que el projecte s’està desenvolupant sobre un ecosistema dunar d’una gran fragilitat. 

De fet, els terrenys d’aquesta zona són en realitat un dipòsit de sorres d’origen eòlic format durant el Quaternari i que es troben fixades per una vegetació predominantment arbòria, formada per pinedes. La zona en la que s’està desenvolupant el projecte es troba dintre del sistema de dunes continentals de Begur que està en contacte amb la platja de Pals i que es perllonga fins a més enllà de Montcal. Es tracta d’un hàbitat de dunes amb pinedes d’interès comunitari amb categoria de prioritari per la Directiva Hàbitats.

Motius pels quals les entitats demandants consideren que “la seva urbanització no només hauria d’estar completament prohibida, sinó que al tractar-se d’un hàbitat molt escàs, en clara regressió a tota Catalunya i amb un elevat grau d’amenaça, és un hàbitat amb gran interès de conservació a nivell Europeu i que requereix l’establiment de mesures de conservació prioritàries”. I afegeixen, “el conjunt de projectes urbanístics que estan tenint lloc a Begur posen en greu perill els valors naturals i paisatgístics de la vila i de la seva costa. Una àrea d'una bellesa excepcional de la qual actualment només resten petits fragments relictes”.

Cal senyalar que el 13 de Febrer de 2019 la Generalitat de Catalunya va incloure aquest sector en la Moratòria urbanística de sols no sostenibles de litoral gironí. En la fitxa tècnica justificativa destaca que: el 69% del sector té pendents superiors al 20% i el 59% té protecció especial de PEIN i/o de la Xarxa Natura 2000. No obstant això, com el projecte ja tenia els permisos de l’Ajuntament previ a la moratòria, les obres han pogut seguir el seu curs.

A banda de la denúncia urbanística presentada contra l’edificació i petició de paralització de les obres en el sector de Montcal 2, les entitats denunciants també han sol·licitat una petició de revisió d’ofici per la declaració de nul·litat de ple dret del Pla Parcial, el Projecte d’urbanització i la llicència d’obres. 

Amb tot, aquesta és la quarta denúncia que Salvem Begur i d’Ecologistes en Acció han interposat a l’Ajuntament de Begur. Denúncies a les que s’ha de sumar el recurs davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Girona el passat mes d’abril contra els actes d’urbanització i edificació a la Pedrera de s’Antiga i més recentment el recurs contra la construcció del macro xalet a primera línea de mar a la cala de Port des Pi.