L’oli d’oliva verge extra de l’Empordà, protagonista del primer Mercat de l’Oli Nou a Barcelona

Quatre productors empordanesos i la cuinera Iolanda Bustos representaran la comarca

La riquesa i la qualitat de l’oli d’oliva verge extra de l’Empordà seran les grans protagonistes del primer Mercat de l’Oli Nou, que tindrà lloc del 21 al 23 de novembre a la plaça Catalunya de Barcelona. La cita, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat a través de PRODECA, vol acostar els olis catalans al públic urbà i posar en valor el seu paper com a símbol de la dieta mediterrània i del patrimoni gastronòmic del país.

L’Empordà hi serà representat per quatre productors de referència: 3 Vessanes, Empordàlia (Oli Verdera), Llàgrimes del Canigó i Olis Albera (Trull Mas Polit), que presentaran els seus olis nous de primera premsada elaborats amb arbequina i, especialment, amb la varietat autòctona argudell —una joia del territori que destaca pels seus olis verds, vius i aromàtics, amb notes d’herba fresca i ametlla amarga, empremta de la tramuntana.

La comarca també tindrà una ambaixadora d’excepció: la cuinera empordanesa Iolanda Bustos, coneguda com “la cuinera de les flors”, que oferirà una sessió de cuina en directe el dissabte 22 a les 13 h a l’escenari central. Bustos hi elaborarà plats amb olis de la DOP Empordà, en una demostració que combinarà sensibilitat, sostenibilitat i la seva visió biodinàmica del territori.

El Mercat de l’Oli Nou reunirà mig centenar de productors catalans i oferirà tastets, tallers de cuina, xerrades divulgatives i una barra de vins catalans. Els visitants podran comprar oli de primera premsada directament als productors, en un format de mercat obert i gratuït pensat per famílies, joves i amants de la gastronomia.

A més de les propostes empordaneses, l’aula gastronòmica comptarà amb cuiners reconeguts com Carlota Claver (La Gormanda), Iñaki Aldrey (A Tempo), Adriana Carcereny (Rasoterra), Ada Parellada (Semproniana), Susana Aragón, Jordi Àvila i el mestre pastisser Oriol Balaguer.

També hi haurà sessions de tast a càrrec de l’IRTA, l’Associació XOOC, el Gremi de Bacallaners de Catalunya i La Gastronòmica, que oferirà la degustació “Arrels i fusió: un viatge per la cuina catalana a través de l’oli d’oliva”, amb tres tastets emblemàtics: pa amb oli, pa amb tomàquet i pa amb xocolata.

El certamen es completarà amb foodtrucks de cuina de proximitat i temporada, una barra de vins catalans i un espai de degustació amb taules i cadires, que convertiran la plaça Catalunya en un gran escenari de la gastronomia catalana.

Aquest nou aparador del sector oleícola català vol esdevenir una cita anual imprescindible dins del calendari gastronòmic del país. A més, la seva estrena coincideix amb la declaració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, reforçant el paper central del producte local i de la cuina del territori com a emblemes de la cultura catalana.