Els 'indignats' de Girona no oferiran resistència en cas que els desallotgin a partir de mitjanit

El delegat territorial considera que la gent s'ha de poder expressar però recorda que la Junta Electoral desautoritza les manifestacions

Des d'aquest dijous a la nit, una vintena de persones acampen a la Plaça de Catalunya de Girona per protestar contra el sistema polític i financer i per demanar una democràcia "real". Els "indignats" han assegurat que si a partir d'aquesta mitjanit es duu a terme un desallotjament policial no oferiran resistència, tot i que han remarcat que si finalment es fa serà un "atac" a la democràcia.

"Si ens desallotgen encara tindrem més raons per continuar lluitant per un estat democràtic", ha destacat Hanafi, un dels concentrats. Aquest grup de persones han assegurat que actuen pacíficament per defensar els drets bàsics dels ciutadans que estan essent "trepitjats" i exigeixen que la crisi la pagui qui l'ha provocada. "Ja està bé de rescatar entitats financeres amb els nostres diners i que es retallin els nostres drets i es minvi la nostra qualitat de vida", ha remarcat Hanafi.

D'altra banda, a l'espera del que acabi decidint el Departament d'Interior, el delegat del Govern a les comarques gironines, Eudald Casadesús, considera que en una democràcia "la gent s'ha de poder expressar sobretot si es fa amb correcció", com és el cas de la vintena de persones que han acampat a la Plaça de Catalunya de Girona.

Casadesús reconeix que en una campanya electoral és un moment "idoni" perquè aquest "altaveu" se senti més, però també recorda que ja hi ha una resolució de la Junta Electoral que desautoritza aquestes manifestacions. El delegat territorial ha apuntat que en un futur caldria analitzar el concepte de 'dia de reflexió', ja que des del seu punt de vista encara no s'entén gaire però està estipulat que s'ha de respectar.         

Resistència a Barcelona

De les 500 persones que segons la Guàrdia Urbana han passat la nit a la plaça de Catalunya, als volts de les 10 del matí eren pocs els que encara no havien recollit els seus llits improvisats. L'activitat entre els concentrats, a banda de celebrar múltiples assemblees, se centrava en explicar als centenars de ciutadans que s'han acostat al campament quines eren les seves reivindicacions i perquè aposten per mantenir la concentració davant la decisió de la Junta Electoral Central. El missatge principal és que la concentració no vol condicionar el vot de cap ciutadà, i que si el govern espanyol vol que els ciutadans reflexionin a casa seva, ells ho volen fer tots plegats a la concentració. A les taules de recollida de signatures, desenes de ciutadans esperaven fent cua el seu torn per donar suport als concentrats. La pregunta era sempre la mateixa: "què penseu fer aquesta nit?"; i la resposta també: "resistir pacíficament en cas d'intervenció policial per seguir fer sentir la nostra veu".

La voluntat dels concentrats és aconseguir omplir la plaça de Catalunya abans de les 12 per dificultar el màxim un possible desallotjament del campament. Per això, fins i tot, s'ha creat un 'campament jurídic' on s'estan estudiant amb el consell, per exemple, del Col·legi d'Advocats les vies legals per poder mantenir la concentració. Amb tot, els concentrats reconeixen que tenen "poc marge de maniobra" i que només un suport massiu dels barcelonins pot evitar que la concentració "acabi com alguns volen que acabi".

Més enllà del que pugui passar aquesta nit, els concentrats a la plaça Catalunya volen aconseguir fer-se notar aquest dissabte durant la jornada de reflexió. És per això que a les assemblees s'ha fet una crida a omplir massivament no només la plaça de Catalunya sinó els carrers de la ciutat per "demostrar" que la "indignació" de la ciutadania no s'acabarà diumenge amb les eleccions municipals i que es mantindrà fins que "les coses canviïn realment".