Els manifestants de Girona acorden acampar i concentrar-se a la plaça de Catalunya

La primera assemblea, que s'ha allargat durant una hora, ha aplegat unes 300 persones

  • Un grup 'd'indignats' exercint el seu dret a vot © M. Estarriola
    Un grup 'd'indignats' exercint el seu dret a vot © M. Estarriola
  • Una vegada acabada l'assemblea han marxat a plaça Catalunya © M. Estarriola
    Una vegada acabada l'assemblea han marxat a plaça Catalunya © M. Estarriola
  • Prop de 300 persones s'han reunit en assemblea © M. Estarriola
    Prop de 300 persones s'han reunit en assemblea © M. Estarriola
"La plaça Independència és el millor lloc perquè disposem de bars, contenidors i lavabos públics". Aquesta era l'opinió d'una de les 300 persones reunides ahir a la nit a la primera assemblea de la manifestació organitzada per la plataforma 'Democràcia real JA!'. El debat, que va transcórrer davant del consistori durant una hora, va ser un exemple de civisme entre un grup de desconeguts que tenien com a objectiu arribar a un acord. L'estira i arronsa en forma de rèplica i contra rèplica es va mantenir fins finalment decidir, per majoria simple, que la plaça de Catalunya era el millor emplaçament: "No hi ha trànsit, no molestem a ningú i podem anar a dormir al costat del riu on la policia no ens pot dir res". 

A partir d'aquí l'assemblea va consistir en decidir quan tindria lloc la nova concentració per a manifestar-se (les vuit del vespre d'avui divendres) i a quina hora celebrarien la segona assemblea (les onze de la nit). Cap a quarts de dotze de la matinada els manifestants s'han dispersat i s'han dirigit fins a plaça de Catalunya decidits a acampar-hi tota la nit. 

La Junta Electoral Central prohibeix les protestes

La Junta Electoral Central (JEC) ha prohibit els actes de protesta convocat entre les 00.00 hores de dissabte, 21 de maig, jornada de reflexió, i les 24 hores de diumenge, dia de les eleccions. Després de sis hores i mitja de reunió, els membres de la Junta han emès una resolució on consideren que les concentracions i reunions que tinguin lloc dins d'aquest període temporal "són contràries a la legislació electoral" i "en conseqüència no podran celebrar-se". La decisió, segons fonts de la Junta, no s'ha adoptat per unanimitat i afecta tant les concentracions de Barcelona, Madrid i la resta de ciutats, com les possibles manifestacions convocades el dia de reflexió.

La resolució recorda que en els dies de reflexió i votació la Llei Electoral "prohibeix fer cap acte de propaganda o de campanya electoral" i el dia de la votació "prohibeix formar grups susceptibles d'entorpir de qualsevol manera que sigui, l'accés als locals electorals, així com la presència a les seves proximitats de persones que puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret a vot".

Segons els magistrats, la petició dels manifestants de no donar suport a les principals formacions polítiques és el factor que fa que qualsevol concentració o reunió que tingui per objecte aquest tipus de protestes quedi fora de la Llei.

És el cas de les protestes que puguin tenir lloc els dies 21 i 22 de maig. La Junta considera que "amb independència de la qualitat dels subjectes, la petició d'emissió de vot a favor de candidatures concurrents a un procés electoral, així com la invitació a excloure a qualsevol d'aquestes candidatures en l'exercici del dret a vot, és un comportament que no s'adequa a les previsions de la Llei Electoral, i que excedeix el dret de manifestació garantit constitucionalment".

Per aquest motiu acorda "comunicar a totes les Juntes electorals i a l'Advocat de l'Estat que les concentracions i reunins a les que es refereixen les consultes elevades a aquesta Junta són contràries a la legislació electoral des de les zero hores del dissabte 21 de maig fins les 24 hores del diumenge 22 de maig, i en consequència no es poden celebrar".

La Junta no diu res de la resta de manifestacions que han tingut lloc aquest dijous i tindran lloc també previsiblement avui a llocs com la plaça de Catalunya de Girona.

La decisió no té cap efecte aparent sobre les intencions dels concentrats a les diverses places de tot l'Estat. El moviment "Pren la plaça" ha convocat una manifestació per dissabte, jornada de reflexió, abans de conèixer la decisió de la Junta Electoral Central sobre la qüestió. Els portaveus del moviment han assegurat que en la mesura que el moviment no té caràcter polític i no demana el vot per a cap formació no els afecten les limitacions de la Llei electoral. "Per nosaltres cada dia és una jornada de reflexió", asseguren".

Els 13 membres de la Junta amb dret a vot -8 magistrats del Tribunal suprem i cinc catedràtics- tenien sobre la taula dues peticions sobre les manifestacions i acampades que tenen lloc aquests dies. Una de la Generalitat de Catalunya que demanava que adoptés una decisió sobre l'acampada que té lloc a la Plaça Catalunya de Barcelona si continua el dia de reflexió. La decisió sobre aquesta qüestió té incidència sobre la resta d'acampades a les altres capitals.

També tenia sobre la taula la petició de l'Advocat de l'Estat, que li reclamava que unifiqués criteris respecte a les manifestacions que estan tenint lloc cada dia a les vuit del vespre a les places de les capitals. La petició ha arribat després que aquest dimecres les Juntes Provincials es van contradir i unes van prohibir les manifestacions -com és el cas de Madrid- mentre que altres les van permetre -com a Barcelona-. Fonts de l'executiu espanyol han apuntat que no van actuar allà on s'havia prohibit a l'espera d'aquesta decisió.

Un cop adoptada la decisió, la seva aplicació no és automàtica. Els magistrats l'han de comunicar a les Juntes Electorals Provincials, que alhora l'han de fer arribar a la delegació del govern espanyol als seus respectius territoris.

Aquest migdia, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ja havia demanat als acampats de la plaça Catalunya que segueixin el que dicti la Junta Electoral. "El que demanem és poder tenir una jornada de reflexió tal com marca la llei", ha dit Ortega, qui ha afegit que, "a diferència del que creuen els concentrats, el sistema quan es vol canviar es pot canviar des del sistema i crec que la millor protesta és el vot".

A la resta de Catalunya, les acampades ja han arribat a Lleida i Tarragona i està previst que a Girona comencin aquest dijous. De moment, una trentena de persones han passat la nit a la plaça Ricard Vinyes de Lleida, on durant el dia d'ahir s'hi van arribar a aplegar 300 persones de totes les edats per defensar una "democràcia real". Aquest dimecres a la nit, la Guàrdia Urbana va comunicar als acampats que no podien pernoctar a la via pública. Per a aquesta tarda, hi ha prevista la celebració d'un taller, per al vespre l'enterrament de la "falsa democràcia" i a la nit es farà una assemblea per debatre sobre agricultura, immigració i participació.

Pel que fa a Tarragona, aquesta nit passada només hi han acampat tres persones, tot i que és a partir d'aquest vespre, a partir de les vuit, quan es preveu que hi hagi una participació més massiva. Els impulsors del moviment, la majoria joves que formen part de diverses entitats i plataformes socials, preveuen que aquest nou acte de protesta reuneixi un major nombre de ciutadans. Aquest dimecres van ser unes setanta les persones que es van concentrar al mateix punt de la ciutat per reclamar "un canvi" en el sistema polític i financer, i tres han passat la nit al ras. De moment, està previst que a les vuit del vespre se celebri una assemblea i, posteriorment, els participants comencin a desplegar els seus sacs de dormir.

A Madrid, els joves acampats a la Puerta del Sol ja han deixat clar aquest dijous que no tenen cap intenció d'abandonar la protesta malgrat una hipotètica prohibició de la Junta Electoral ni aixecar el campament el dia de reflexió o la jornada electoral, segons un dels portaveus del moviment 15-M, Bruno Correa, que apunta que s'està creant una xarxa d'Intranet per coordinar les accions a l'Estat i a totes les ciutats europees que s'han sumat a les protestes. Mentrestant, l'acampada de la Puerta del Sol creix en superfície (ja ocupa bona part de la plaça) gràcies a l'organització dels joves i a les moltes ajudes de tot tipus -des d'aliments a material i suport logístic- que reben de ciutadans anònims també "indignats".