Un miler de persones surten al carrer a Olot per rebutjar els crims

Més de 500 veïns es concentren silenciosament durant dos minuts davant de l'Ajuntament

  • Mig miler de persones s'han aplegat davant de l'Ajuntament © ACN
    Mig miler de persones s'han aplegat davant de l'Ajuntament © ACN
  • Clients i propietaris del mercat han acompanyat el condol. Els vehicles també s'han aturat © ACN
    Clients i propietaris del mercat han acompanyat el condol. Els vehicles també s'han aturat © ACN
  • El personal de l'Hospital d'Olot també ha sortit al carrer © ACN
    El personal de l'Hospital d'Olot també ha sortit al carrer © ACN
  • Treballadors dels bancs i caixes d'Olot s'han concentrat davant l'oficina de la CAM © ACN
    Treballadors dels bancs i caixes d'Olot s'han concentrat davant l'oficina de la CAM © ACN

El centre d'Olot s'ha paralitzat aquest migdia. Minuts abans, moltes botigues de la zona han abaixat les persianes, han tancat els comerços i han anat cap a la plaça de l'Ajuntament on s'havia convocat dos minuts de silenci. Un altre punt però on s'ha fet notar el sentiment de ràbia dels olotins ha estat als entorns de l'oficina bancària de la CAM on dimecres Pere Puig va disparar contra dos treballadors dels tres que en aquell moment hi havia a l'oficina.


A petició dels sindicats UGT i CCOO -que reclamen més seguretat als bancs i caixes- però també per iniciativa pròpia de moltes entitats, un centenar de treballadors de bancs i caixes d'Olot han decidit tancar i desplaçar-se fins a les portes de la CAM per guardar cinc minuts de silenci. 'La veritat és que estem tots tocat i emocionats', ha reconegut després de l'acte en David, un dels treballadors de la banca d'Olot. A la porta de l'oficina reposen aquest migdia sis espelmes i un ram de flors en memòria de les víctimes. Un cartell indica que l'oficina estarà tancada 'per motius de força major' aquest dijous i també divendres.

Quan les campanes anunciaven les dotze el centre d'Olot ha quedat en silenci. Fins i tot els vehicles que circulaven per l'avinguda Mulleras -una de les de més trànsit de la capital garrotxina- s'han aturat en veure que tothom estava al carrer en silenci. La plantilla de l'Hospital Sant Jaume d'Olot, molt proper a l'oficina de la CAM, ha sortit a les escales. Unes 150 persones del centre han volgut així mostrar la solidaritat amb les víctimes.

També han sortit al carrer els treballadors del mercat municipal, situat a la vorera del davant de l'entitat, i clients que havien anat a comprar. El mateix exemple han seguit els veïns que, en aquest moment, passejaven pel carrer que s'han aturat com si el rellotge no es mogués. Cinc minuts després, l'aplaudiment de totes les persones ha fet recobrar el ritme habitual a la ciutat. 

Mig miler de persones davant de l'Ajuntament


Més de 500 persones han guardat dos minuts de silenci davant l'Ajuntament d'Olot per expressar el seu rebuig enèrgic als assassinats múltiples. L'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, ha llegit unes breus paraules per mostrar el seu suport a les famílies i condemnar 'la brutal i inexplicable acció' que ahir va posar fi a la vida de quatre conciutadans. Sacrest ha dit que, d'ençà que es va conèixer la notícia, 'la vida de la ciutat ha rebut una forta sotragada i està totalment consternada'. La zona del Firalet ha emmudit durant 120 segons, en un silenci només trencat pel toc de les campanes que anunciaven el punt del migdia. A més de la concentració al consistori, se n'han fet d'altres arreu de la ciutat.

Al punt de les dotze del migdia, el Firalet d'Olot s'ha omplert de gent que ha volgut mostrar el seu rebuig als assassinats múltiples que ahir va viure la ciutat. Davant la façana de l'ajuntament, on la bandera municipal oneja a mitja asta, més de 500 persones han respost a la convocatòria per guardar dos minuts de silenci i mostrar la solidaritat de tota la capital de la Garrotxa amb les famílies de les víctimes.

L'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, ha llegit un escrit on recordava que, des d'aquest dimecres al matí, 'la vida de la ciutat ha rebut una forta sotragada i està totalment consternada'. Sacrest ha recordat que Olot és una ciutat on la gent es coneix, se saluda i comparteix espais de relació, i que 'milers de persones' coneixien alguna de les víctimes dels brutals assassinats comesos pel paleta de la Vall d'en Bas.

'Els fets que recentment ha viscut la ciutat posen de manifest com de feble i fràgil és la societat que tenim i vivim, i com està d'indefensa davant de desequilibris que porten a situacions tan tristes i tan lamentables com la que ens ha portat a manifestar-nos aquí', ha llegit Sacrest. Després d'aquestes paraules, tots els qui hi havia davant el consistori han guardat dos minuts de silenci.

Els 120 segons de silenci, només trencats pel so de les campanes, han servit per condemnar el rebuig de la ciutat pels crims, mostrar el condol als familiars de les víctimes i oferir-los el suport de tota la ciutat. L'acte s'ha tancat amb un sonor aplaudiment de tots els qui s'han acostat al Firalet per respondre a la crida de l'Ajuntament.

La concentració de rebuig pels crims ha aplegat veïns, representants dels cossos policials, l'ajuntament en ple i representants de l'entitat d'estalvis CAM. Entre aquests, visiblement emocionat, hi havia el director de la sucursal d'Olot, que es trobava esmorzant fora de l'oficina en el moment en què Pere Puig va entrar-hi a cometre els crims a sang freda.

Al final de l'acte, l'alcalde d'Olot, amb la veu entretallada ha agraït a tots els ciutadans que s'hagin sumat a les mostres de condol. 'Com que no hi ha explicació humana per explicar aquests crims, i per manifestar la nostra ràbia i impotència, aquests dos minuts de silenci han servit perquè els ciutadans expressin no només el condol sinó el seu sentiment d'impossibilitat davant situacions com aquesta', ha declarat Sacrest.

L'acte del Firalet d'Olot, però, no ha estat l'únic que s'ha fet a la capital de la Garrotxa. Arreu de la ciutat, l'activitat s'ha paralitzat durant uns minuts en record a les víctimes de l'assassinat múltiple. 'Aquests dos minuts de silenci que s'han fet arreu, a llocs com escoles i fàbriques, ens han fet sentir solidaris com a ciutat d'aquests fets tan tràgics', ha conclòs Lluís Sacrest.