Pere Puig, autor del tiroteig d'Olot: 'Ja he fet el que volia fer'

Puig solia disfressar-se de 'sheriff' per passejar per la nit a la Vall d'en Bas

Pere Puig Puntí, el presumpte assassí mútliple, ha arribat poc abans de les nou del matí a l'oficina de la CAM, situada al centre del nucli urbà de la capital de la Garrotxa. Ha aparcat el seu vehicle tot-terreny, un suzuki blau, sobre la vorera i ha deixat activats els quatre intermitents. A continuació ha entrat dins l'oficina bancària per, presumptament, assassinar a sang freda dues persones més.


El vehicle mal estacionat ha cridat l'atenció d'una patrulla de la policial local olotina. De seguida s'han adonat que la matrícula coincidia amb la del sospitós d'haver fugit d'un bar de la Canya després de matar dues persones. Agents i sospitós han coincidit en aquell instant al carrer quan aquest abandonava l'entitat bancària escopeta en mà. Pere Puig s'ha entregat als agents sense oposar resistència i avisant-los que acabava de cometre 'quatre morts'.

'Ja he fet el que volia fer'

Un testimoni presencial de la detenció de Pere Puig per part de la policia local ha explicat que l'home, en sortir de la seu bancària després de matar Rafael Turró Cabrefiga de 46 anys i Anna Pujol Vergés de 52 anys, semblava 'tranquil i satisfet'. Aquesta persona ha arribat a escoltar com el detingut assegurava mentre s'entregava pacíficament que ell ja havia acabat 'la feina que volia fer'. Els cadàvers dels dos treballadors del banc han estat aixecats i retirats a tres quarts d'una. Són dues persones molt conegudes a la localitat.

Sense cobrar des del mes de maig

La crisi econòmica que afecta amb virulència el sector de la construcció ha pogut ser la llavor d'aquests macabres esdeveniments. Un veí de la Canya ha assegurat que parlant amb Joan Tubert, el propietari de Constuctors Tubert, aquest va explicar-li que el sospitós de les morts 'no cobrava des de maig' perquè 'no tenia diners per pagar el seu sou'.

Pere Puig treballa per la constructora de Joan Tubert i recentment havia estat informat que perdria el seu lloc de treball després de Nadal. Sembla que aquest podria ser el mòbil que l'ha dut a matar a Joan i el seu fill Àngel Tubert Ruiz, de 35 anys, mentre tots dos esmorzaven al bar 'La cuina de l'Anna', com feien cada dia des de fa dos anys. El temps que porta en marxa la construcció d'uns blocs d'habitatges que duen a terme a pocs metres.

Passejant amb barret i pistola de mentida

El retrat d'un dels assassins que inevitablement ja té un lloc de pes dins la crònica negra catalana ja té el primer element inquietant. Veïns de la Vall d'en Bas han dit que era habitual veure a Pere Puig disfressat de 'sheriff', amb barret, estrella i pistola de mentida, passejant pel poble durant la nit. Tothom sembla coincidir ara en definir l'autor com un home tranquil 'però estrany'.

Tres dies de dol oficial

Olot estarà de dol fins aquest divendres i les banderes onejaran a mig pal. L'Ajuntament ha fet una crida als veïns perquè aquest dijous al migdia aturin l'activitat i facin dos minuts de silenci a les portes del consistori per mostrar l''enèrgic rebuig' per la mort a trets dels dos constructors i els empleats d'una oficina de la CAM d'Olot. Ho ha aprovat un ple extraordinari que s'ha celebrat aquest matí amb la presència de tots els grups excepte PXC. La declaració institucional constata la 'consternació' d'Olot i recull que els fets d'aquest dimecres 'demostren que feble i fràgil que és la societat on vivim'. 

El ple extraordinari convocat a les dues del migdia ha servit per expressar el rebuig de tot Olot als quatre crims d'aquest matí. L'alcalde, Lluís Sacrest, ha obert la sessió lamentant els fets, que han comportat que la vida de la ciutat rebés 'una forta sotragada'. 'El cor de molts ciutadans s'ha aturat un moment en tenir notícia que una persona havia assassinat quatre conciutadans nostres', ha declarat l'alcalde.

Lluís Sacrest ha dit que els crims comesos pel veí de Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa) han deixat Olot 'totalment consternada'. Una ciutat on -segons ha puntualitzat- 'molta gent es coneix' i on els assassinats han tocat 'milers de persones que estimaven, compartien moments, coneixien o saludaven' algunes de les quatre víctimes.

'Que feble i fràgil és la societat on vivim, quan està indefensa de situacions i de desequilibris que porten a situacions tan tristes i lamentables com la que ens ha reunit d'urgència', ha declarat l'alcalde. Després de les paraules de l'alcalde, tots els regidors han guardat un minut de silenci i la secretària municipal ha llegit una manifestació de condol consensuada entre els grups polítics municipals.

L'escrit manifesta 'el suport incondicional' de l'Ajuntament i el condol institucional a les famílies dels dos constructors i els dos treballadors de l'entitat d'estalvis morts a trets. El text continua recollint 'el rebuig més radical' de tot el plenari municipal pels fets ocorreguts, 'que no poden tenir cap mena de justificació'.

El manifest decreta a continuació tres dies de dol oficial (des d'avui fins divendres), durant els quals la bandera d'Olot onejarà a mig pal a l'exterior del consistori i se suspendran tots els actes de caire oficial. Finalment, l'escrit convoca tots els ciutadans a manifestar públicament el rebuig als quatre assassinats aturant la seva activitat a les dotze del migdia, i mantenint dos minuts de silenci al carrer o davant l'Ajuntament.

El ple extraordinari, que ha comptat amb la presència de tots els grups municipals excepte PxC, ha aprovat l'escrit per unanimitat. Tant l'alcalde com els dinou regidors restants (del PSC, ERC, CiU, ICV i el PP) han volgut, d'aquesta manera, solidaritzar-se amb les famílies de les víctimes i mostrar el seu rebuig als assassinats.

Atendre les famílies

Després del ple, l'alcalde ha mantingut una trobada amb els mitjans de comunicació on ha explicat que, tan bon punt s'han assabentat dels fets, una de les prioritats del consistori ha estat atendre les famílies. 'La nostra preocupació és atendre els familiars i oferir-los tot el suport que necessitin', ha declarat Lluís Sacrest.

L'alcalde d'Olot no ha volgut passar per alt, però, que a hores d'ara el gran interrogant que queda per respondre és què ha empès el paleta a prémer el gatell per cometre els crims. 'Tots tenim el gran interrogant que és el per què, i esperem que el procés sumarial que s'obrirà ara hi doni resposta', ha declarat l'alcalde. I ha opinat, per concloure: 'Segur que les causes provenen d'una situació de desequilibri, perquè sinó, no s'entén'.

CAM expressa el seu condol

Caja Mediterraneo ha expressat el seu condol a les famílies per la mort a trets dels dos empleats de l'entitat a Olot. En un comunicat, CAM reconeix que les dues víctimes eren empleats de l'entitat i ha afirmat que ara la màxima prioritat és estar al costat de les famílies i posar-se a la seva disposició. Fonts de l'entitat han assegurat que no tenen més informació sobre el cas i han ofert la 'màxima disponibilitat i col·laboració' a la policia. Els empleats morts per l'autor del tiroteig, Pere P.P., de 57 anys, són Anna Pujol i Rafael Turró. Abans, l'autor dels fets també havia acabat amb la vida dels propietaris de Construccions Tubert, Joan Tubert i el seu fill Àngel en un bar de La Canya.