Un home tiroteja dos empresaris de la construcció i dues persones més a Olot

Les víctimes són Joan i Àngel Tubert, de construccions Tubert i Rafael Turró i Anna Pujol de la CAM

  • Restaurant la Cuina de l'Anna moments després del tiroteig © ACN
    Restaurant la Cuina de l'Anna moments després del tiroteig © ACN
  • La policia davant de la CAM d'Olot després del tiroteig © TV3
    La policia davant de la CAM d'Olot després del tiroteig © TV3

(Última actualització 13:32h)

Pere Puig Puntí, de 57 anys i veí de la Vall d'en Bas, s'ha desplaçat a quarts de nou del matí al restaurant la Cuina de l'Anna, a la Canya. Una vegada dins, escopeta en mà, s'ha apropat a Joan Tubert, propietari de Construccions Tubert i al seu fill Àngel que es trobaven esmorzant amb un grup de nou persones més. Una vegada davant seu els ha disparat a boca de canó sense dir una sola paraula, acabant amb la seva vida. El marit de la propietària del bar, Guzmán Sánchez, es trobava aleshores darrera la barra fent uns cafès; 'després de veure com disparava el primer tret m'he amagat darrera la barra perquè pensava que també anava a per mi', ha explicat compungit. Sánchez també ha assegurat que els treballadors de la constructora i els propietaris anaven sovint al restaurant, ja que estan executant una obra just al darrera de l'establiment.

Les primeres hipòtesis expliquen que Puig era un paleta que treballava per l'empresa construccions Tubert la qual tenia un deute amb ell de feia temps i que encara no havia estat liquidat.

Immediatament després ha abandonat el restaurant i s'ha dirigit amb el seu vehicle, un Suzuki de color blau, fins a la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), situada al carrer Mulleres, just al centre d'Olot. Una vegada al seu interior ha obligat a sortir una dona que en aquells moments utilitzava el caixer automàtic encanyonat-la i dient-li 'o t'apartes o et mato'. Posteriorment ha disparat contra el subdirector de la sucursal, Rafael Turró de 46 anys, i una treballadora, Anna Pujol de 52 anys. Tots ells tenien dos fills. La Policia Local d'Olot ha detingut a Puig a la sortida de l'entitat bancària. Durant la detenció sembla ser que s'ha disparat accidentalment l'escopeta i el tret ha impactat contra l'aparador d'una funerària propera. Mossos d’Esquadra de l’Àrea Territorial d’Investigació de la Regió Policial Girona es fan càrrec del cas.

En aquests moments encara es treballa per conèixer la relació entre l'homicida i l'entitat bancària però les primeres hipòtesis apunten que li haurien embargat uns bens per l'impagament d'una hipoteca.

Pere Puig, amant de les armes

L'autor del tiroteig, Pere Puig Puntí, és un home conegut a la comarca per la seva gran afició a les armes. Veí de la Vall d'en Bas, de 57 anys, solter, tenia la caça com una de les seves grans aficions. Segons apunten algunes fonts properes a Puig, a la darrera Festa Major del poble es va disfressar de Cow Boy i es va passejar pels carrers armat.

Pere Puig vivia a Sant Esteve d'en Bas amb el seu pare, de 80 i escaig anys, i molt delicat de salut.

La família Turró, destrossada

Agustí Plana, amic íntim del subdirector de la CAM, Rafael Turró, ha assegurat en declaracions a TV3 que 'la família està destrossada'. Plana, el qual ha tingut coneixement del succés pocs minuts després de que tingues lloc, ha trucat a l'oficina de la CAM per contrastar els rumors. 'Immediatament m'han confirmat la notícia i tot just ho acabem de comunicar a la família. La seva dona explica que no sap què farà sense ell', ha narrat Plana. Turró, que quatre anys enrere va abandonar el càrrec de director de la sucursal, estava casat i tenia dues filles. Segons ha explicat el seu amic íntim, tenien pensat viatjar tota la família a Euro Disney aquest Nadal. Les filles tenen 4 i 8 anys respectivament.

Ple extraordinari

L'Ajuntament d'Olot ha convocat per a aquest dimecres a les dues del migdia un ple extraordinari després dels fets d'aquest matí. Així mateix, encara es desconeix si tindrà lloc algun tipus de concentració de rebuig. El consistori decretarà tres dies de dol oficial.

Segons s'ha pogut conèixer, Pere Puig estava empadronat al municipi de Sant Joan les Fonts (Garrotxa). Amb tot, encara es desconeix si hi haurà un ple extraordinari a l'Ajuntament d'aquest municipi o si es durà a terme alguna acció de rebuig contra aquest crim múltiple, ja que aquest dimecres l'alcalde es troba a Madrid i el tinent d'alcalde fora de la població per motius familiars.

Per la seva banda, el regidor d'Obres i Serveis i Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts, Salvador Berga, ha explicat que el consistori ha ofert suport psicològic als testimonis dels fets i a les famílies de les víctimes. Així mateix, ha dit que també s'han posat a la seva disposició per al que necessitin.

Pelegrí (UDC) relaciona el tiroteig amb la crisi

El secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Maria Pelegrí, ha lamentat l'assassinat múltiple de quatre persones aquest dimecres a Olot i ha relacionat els fets amb la crisi laboral que sembla que patia el suposat autor material dels fets, un treballador de la construcció de 57 anys. Pelegrí ha volgut traslladar el condol als familiars de les víctimes i ha qualificat les morts d''incomprensibles'. En aquest sentit, Pelegrí ha manifestat 'preocupació' per aquest succés tenint en compte el context actual de crisi econòmica. El dirigent d'Unió ha alertat de les greus conseqüències socials de la crisi i per això ha vinculat els assassinats a la situació personal del suposat autor. 

Josep Maria Pelegrí ha fet aquestes declaracions poc després de donar-se a conèixer la notícia del succés d'Olot. Ho ha dit en el marc del tradicional esmorzar de Nadal que la secció d'UDC a Lleida ofereix als mitjans de comunicació. Després de relacionar els assassinats directament amb l'efecte social de la crisi econòmica, Pelegrí ha apostat pel treball en comú de la ciutadania i el futur govern per donar resposta a aquesta situació.