Saura (ICV) diu que Nadal (PSC) també va aprovar la desaparició de la comissaria de Vista Alegre

El conseller d'Interior assegura que gairebé un 70% de catalans considera adeqüada la tasca dels Mossos

  • Comissaria de Vista Alegre © AG
    Comissaria de Vista Alegre © AG
  • El conseller d'Interior, Joan Saura, remarca que gairebé el 70% dels catalans considera 'adequada' la funció dels Mossos © ACN
    El conseller d'Interior, Joan Saura, remarca que gairebé el 70% dels catalans considera 'adequada' la funció dels Mossos © ACN

El conseller d'Interior, Joan Saura (ICV), ha respost les declaracions del conseller Nadal on qualificava de precipitada la decisió de tancar l'edifici dels Mossos del carrer de Vista Alegre de Girona per traslladar-lo a Salt. Així, el conseller d'Interior ha recordat que aquesta decisió es va prendre en un consell de govern, de manera que no és una decisió d'ICV, ha argumentat. Així mateix, ha manifestat que el projecte de construir l'edifici de Salt és 'irreversible'.

Saura també ha explicat que l'oficina d'atenció ciutadana a la nova seu de la Generalitat a Girona ha atès 3.000 denúncies en 3 mesos. D'altra banda, considera adequat el projecte de construir l'edifici regional dels Mossos a Salt i mantenir l'oficina d'atenció ciutadana al centre de Girona.

Finalitza el desplegament

Durant la visita el conseller ha recordat que dilluns vinent es compliran dos anys de la fi del desplegament dels Mossos d'Esquadra a tot el territori català i n'ha fet una valoració positiva. 'En aquests dos anys, el servei policial a Catalunya ha fet un salt qualitatiu molt important', ha destacat el conseller, que ha aprofitat per felicitar tots els components del cos dels Mossos d'Esquadra per la seva feina.

El conseller ha recordat que per fer possible el final del desplegament, el Departament d'Interior ha construït 37 comissaries noves des del 2006, a més del Complex Central dels Mossos. També s'han obert noves oficines d'Atenció al Ciutadà, com la de Girona, la de la nova terminal T1 de l'aeroport de Barcelona o la de l'aeroport de Girona, i estan projectades altres obres, com la de la nova seu de la Regió Policial Girona, que es construirà a Salt.

També ha ressaltat que des del 2006 el cos de Mossos d'Esquadra ha incorporat més de 4.000 agents, gairebé 1.800 en els últims dos anys, que han servit per reforçar les plantilles en l'etapa postdesplegament, en la qual el cos policial català compta amb 15.882 efectius i amb més de 3.500 vehicles.

Guanyar en qualitat

Pel conseller, la fi del desplegament territorial 'va suposar un salt important en els serveis policials, però en els dos anys de postdesplegament el cos de Mossos d'Esquadra s'ha reforçat encara més en qualitat'.

A la inauguració del Complex Central de Sabadell, l'edifici que fa de cor i cervell del cos de Mossos d'Esquadra, on es concentren les unitats més especialitzades, s'hi afegeix la incorporació dels Mossos als centres duaners i policials del Pertús i Mèles, que ha significat 'una millora' en la coordinació policial transfronterera.

La incorporació de més d'un miler de dones al cos de Mossos d'Esquadra en els darrers quatre anys també ha contribuït al fet que la policia catalana sigui una de les que tenen més dones uniformades, tot i que 'cal continuar treballant perquè la proporció d'homes i dones sigui cada vegada més igualitària i reflex de la societat a la qual serveix', segons Interior.

El conseller ha destacat que aquest augment de la qualitat policial es reflecteix a totes les enquestes ciutadanes, on els Mossos d'Esquadra són un dels serveis públics més ben valorats. Així, en la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, un 67% dels catalans consideren que la feina que fan els Mossos d'Esquadra és adequada, una de les valoracions més altes dels últims anys. També, un 57% de les comunicacions ciutadanes presentades aquest any a la bústia de suggeriments, agraïments i queixes són felicitacions, assegura el departament.

També la percepció de seguretat ha augmentat des de la fi del desplegament segons l'enquesta CEO, que reflecteix que un 9,8% de les respostes dels catalans als problemes principals de Catalunya apareix la inseguretat, percentatge que havia arribat a més del 20% abans de la fi del desplegament.

Menys delictes el 2010

Tot i aquests últims assalts mortals, Interior ha destacat que després d'un 2009 'difícil i complicat', durant el primer semestre del 2010 els Mossos, en col·laboració amb les policies locals, han fet que es reduís un 0,97% el número de delictes que es cometen a Catalunya. Aquest canvi de tendència al descens ha estat bastant accentuat a la ciutat de Girona, on els il·lícits penals entre el setembre del 2009 i l'agost del 2010 han baixat un 6,9%.

El titular d'Interior ha fet avui una visita de treball a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà dels Mossos d'Esquadra a la nova seu de la Generalitat a Girona i ha visitat la Fira de Sant Narcís coincidint amb la festivitat del patró de la capital gironina. Durant la visita, el conseller ha estat acompanyat del secretari general del departament, Joan Boada, i el director dels serveis territorials de la conselleria a Girona, Marc Vidal.