La nova seu regional dels Mossos a Salt estarà llesta l'estiu de 2013 i serà cinc vegades més gran

Interior no té cap ús previst per a les dependències de Vista Alegre que quedaran buides

Les passes perquè Salt aculli la nova seu regional dels Mossos d'Esquadra continuen donant-se. Aquest dimarts el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha visitat el municipi per assistir a la presentació de la maquesta del nou edifici. Segons Boada, seguint la línia del departament en d'altres indrets del país, Interior encarrega als arquitectes la missió de fer un edifici 'singular'. 'Ara ja no es fa allò de fer comissaries i parcs de bombers com xurros', ha matisat Boada.

El de Salt està previst que sigui un edifici rectangular, amb tres plantes i soterranis que acullin les furgones i els calabossos per als presos. La seu ocuparà uns 10.000 metres quadrats, unes cinc vegades més que l'espai que actualment tenen els mossos a les dependències de la capital gironina. Boada ha remarcat que no només serà espai el què guanyarà el cos sinó que l'edifici de Salt presenta moltes més facilitats per treballar.

Boada ha destacat la qualitat de l'edifici, la millora als soterranis amb les garjoles unificades, la facilitat d'accés de les furgonetes i els vehicles als soterranis o la bona connectivitat del terreny on es farà la seu, a tocar de l'autopista.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha assegurat que aquest nou equipament policial ha de contribuir a 'millorar la sensació d'inseguretat' que alguns veïns de Salt pateixen. D'altra banda, l'alcaldessa ha remarcat que també estan ja en marxa les obres per a les noves dependències de la policia local.

Donada la màxima necessitat de privacitat des de l'exterior, els arquitectes del despatx Cinnamond-Torrentó-Sala han decidit fer una façana exterior de vidre translúcid però que protegeix l'edifici de les vistes directes (no es veu què passa a dins), de la radiació solar i, fins i tot, dels impactes de bala. Aquesta façana és de vidres clar que, de nit, tenen una il·luminació esglaonada i heterogènia ja que cada paret presenta uns forats per on deixa sortir la llum de mides diferents i no uniformes. L'edifici, de forma rectangular, tindrà un gran pati a l'interior.

La nova seu acollirà la sala regional de comandament, Trànsit (fins ara situat a la carretera de Santa Coloma, a Girona), l'àrea territorial d'Investigació Criminal (inclosos serveis de policia científica), la policia administrativa, la Unitat Regidonal de Proximitat i Atenció al Ciutadà, l'Àrea Territorial de Recursos Operatius (ARRO), els experts en explosius- TEDAX- i la Unitat Canina. L'edifici també inclou una comissaria de districte per a la ciutat de Salt.

Canvis en les dependències policials de Girona

La posada en marxa d'aquesta nova seu –les obres està previst que acabin abans de l'estiu del 2013- força al Departament d'Interior a fer alguns canvis en les dependències policials que té a la capital gironina actualment. Boada ha explicat que el trasllat de la seu regional a Salt deixarà sense ús l'edifici actual de Vistalegre. 'Aquest edifici passarà a mans de la direcció general de Patrimoni però no tenim decidit quin ús tindrà', ha afirmat Boada.

D'altra banda, les dependències de Trànsit, a la carretera de Santa Coloma de Girona, acolliran la nova Àrea Bàsica Policial del Gironès i el Pla de l'Estany –fins ara incloses a la seu regional de Girona- i el nou edifici de la Generalitat té ja oberta l'Oficina d'Atenció als Ciutadà.

La inversió per a l'edifici de la seu regional de Salt supera els 12 MEUR.