La futura comissaria dels Mossos d'Esquadra a Salt serà una realitat el 2012

Joan Boada també apunta que s'incrementarà el patrullatge a partir d'avui i s'augmentaran els efectius a la ciutat

  • Aquest és el terreny on anirà ubicada la futura comissaria de Salt © ACN
    Aquest és el terreny on anirà ubicada la futura comissaria de Salt © ACN
  • Joan Boada i Iolanda Pineda signant la cessió de terrenys per la nova comissaria © Marc Estarriola
    Joan Boada i Iolanda Pineda signant la cessió de terrenys per la nova comissaria © Marc Estarriola
L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), ha signat aquest matí la cessió dels terrenys per a la construcció de la nova seu de la Regió Policial de Girona juntament amb el secretari general del Departament d'interior, Joan Boada (ICV). La comissaria de Salt, que es preveu estigui acabada el 2012, tindrà una superfície construïda de més de 8.400 m2, s'edificarà en una parcel·la de 4.500 m2 a l'Avinguda d'Alfons Moré amb el carrer de Llevadores, i acollirà també els serveis de la Regió Policial de Girona. El terreny està situat en una zona en expansió urbanística amb bones comunicacions a només 25 metres de Girona i al costat de l'Hospital Santa Caterina. Pineda a qualificat la cessió d'aquest matí com 'un pas endavant' per tal d'incrementar la sensació de seguretat a la ciutat 'que actualment passa per hores baixes', ha dit.

Boada ha volgut tranquil·litzar a la població al dir que a partir d'avui s'incrementaran els patrullatges a Salt i que també el nombre d'efectius policials augmentarà fins passat estiu, moment en que una nova promoció d'agents sortiran al carrer. 'Arribaran un centenar d'agents a la demarcació de Girona i alguns d'aquests es destinaran a Salt. No esperarem fins el 2012 a que tot pugui anar a millor', ha remarcat el secretari general. La construcció del nou equipament respon, segons Boada, a tot un seguit de necessitats que va detectar el Departament a la zona després de finalitzar el desplegament de Mossos a Catalunya i a la necessitat també de modernitzar i adequar la regió policial de Girona.

El projecte del Departament d'Interior inclou convertir l'actual comissaria de trànsit de Mas Xirgu en una nova Àrea Bàsica Policial (ABP) i traslladar el Sector de Trànsit que actualment ocupa aquesta instal·lació a la nova seu de la Regió Policial de Girona a Salt. D'altra banda, la ciutat de Girona comptarà amb unes noves dependències de la policia autonòmica a la delegació que el Govern de la Generalitat té a les instal·lacions de Santa Caterina. Aquestes noves dependències policials, de 365 m2, entraran en funcionament abans de l'estiu de 2010. Allà s'hi trobarà una Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC), espai per a l'atenció a les víctimes, una Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) i agents d'investigació i de proximitat, entre d'altres serveis.

La nova seu del a Regió Policial de Girona a Salt comptaran amb dependències per a les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC), per als Grups d'Atenció a la Víctima (GAV), per als grups de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO), per l'Àrea Territorial d'Investigació (ATI), per a la policia científica, per la Unitat Regional de Policia Administrativa i per la unitat de desactivació d'explosius (TEDAX), entre d'altres serveis. Boada ha qualificat aquestes instal·lacions com 'un complex molt potent que permetrà millorar les condicions de treball dels nostres mossos' i assegura que 'la comissaria de Vista Alegre s'ha quedat petita i no s'hi pot fer l'activitat que s'hi hauria de fer', ha reblat el secretari general. En aquest sentit, Boada diu que espera tancar la polèmica amb l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), amb l'anunci d'aquest matí referent a la conversió de la comissaria de trànsit de Mas Xirgu en una nova ABP. Aquesta, tindrà més de 2.100 m2, disposarà d'espais per a les unitats de seguretat ciutadana, de relacions amb la comunitat, d'investigació i d'atenció a la víctima, entre d'altres serveis. La reestructuració dels equipaments dels Mossos d'Esquadra a l'àrea metropolitana de Girona suposarà passar dels 8.000 m2 actuals a més de 13.000 m2 l'any 2012.

Nova tipologia de delictes a Salt

PIneda ha comentat aquest matí que 'no se sent satisfeta' per l'actual nombre d'efectius que patrullen per Salt però, d'altra banda, se sent esperançada ja que 'avui ens han donat una bona notícia i això amb el temps pot canviar'. Pel que fa al nombre de delictes que tenen lloc a la ciutat, l'alcaldessa a confirmat que no ha augmentat en nombre, però si que ha variat la seva tipologia. 'Abans eren més comuns els robatoris en força a l'interior de vehicles i ara ens trobem amb que hi han més robatoris amb intimidació o a l'interior de garatges i trasters', ha dit l'alcaldessa. Boada ha comentat en aquest sentit que caldria posar remei a la reincidència dels delinqüents, ja que 'ens trobem amb casos de persones que han comés fins a 60 petits furts i no van a la presó perquè la comunicació entre departaments no és bona', ha dit.

Etarra detingut a Portbou

Boada a preguntes de la premsa ha comentat que encara es desconeix quines eren les intencions de l'etarra detingut ahir a l'estació de tren de Portbou. 'No podem avançar massa sobre aquest tema perquè encara s'està interpretant el material informàtic confiscat', ha apuntat el director general qui també ha dit que es desconeix quin era el destí final del detingut.