Interior admet que la suspensió del cap de la comissaria de Figueres va ser excessiva

Ferran Gómez va ser suspès de sou i feina per abandonar el seu lloc de treball durant la nevada de març

Segons ha explicat Boada, si Interior va canviar 'ràpidament' les mesures cautelars és perquè es van considerar 'excessives' i qui les va prendre ho va fer 'abans que s'acabés l'anàlisi dels fets'. Boada només es mostra partidari d'aplicar suspensions de sou i feina per 'fets gravíssims', a instància judicial o en casos en què s'hagin comès delictes. Les mesures cautelars les va decidir i executar la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra, que depèn directament del màxim responsable de la Direcció General de la Policia (DGP), Joan Delort.

Inhabilitat per a l'ascens

Tal com va avançar l'ACN, l'expedient obert a l'inspector Ferran Gómez resol una inhabilitació d'un any per a l'ascens a intendent per haver abandonat el seu lloc de treball sense alertar cap superior immediat. Els fets van tenir lloc el dilluns vuit de març a primera hora de la tarda, quan la gran nevada va col·lapsar Catalunya. L'inspector va absentar-se del seu lloc de treball per motius personals i, quan volia tornar a les dependències policials es va veure sorprès per la neu, que el va deixar atrapat a la calçada de la carretera. Gómez va marxar de la comissaria tot i que, en aquell moment, ell era el cap de la comissaria de Figueres i, per tant, el responsable de la seguretat ciutadana de la Jonquera, una de les zones més afectades pel temporal.

Dos dies després d'haver desaparegut de la comissaria, l'inspector Gómez va rebre la visita de dos agents d'Afers Interns que li van comunicar una suspensió de sou i feina cautelar per un període d'un mes, però Interior va aixecar les mesures al cap de només nou dies. Ara, la direcció de la Policia també ha rectificat una altra decisió presa en aquell moment. A falta de la resolució de l'expedient, la DGP va castigar l'inspector amb un trasllat forçós a una comissaria de Barcelona. Mig any després, se li ha ofert un lloc a una comissaria de l'àrea de Girona. De moment, però, la direcció dels Mossos encara no ha concretat el destí ni les noves assignacions per a l'excap de la comissaria de Figueres.

Pendents d'un altre expedient

A banda de l'excap de la comissaria de Figueres, Afers Interns té sobre la taula un altre expedient en relació amb la nevada. La DAI investiga l'actuació de la inspectora Yvonne Valero, que en el moment dels fets era la cap de la comissaria de la Selva Interior, ubicada a Santa Coloma de Farners. En relació amb aquest cas, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha assegurat que espera que es resolgui aviat perquè 'fa massa temps que està obert' i aquestes coses s'han de tancar 'tan ràpidament com sigui possible'.

Boada també ha volgut deixar clar que, tot i que el cas de Figueres i el de Santa Coloma de Farners són 'diferents'. En el primer expedient, el comandament va abandonar el lloc de treball el mateix dia de la crisi; en el segon, en canvi, l'absència va tenir lloc l'endemà.

De moment, Valero ha estat traslladada a Barcelona. Segons l'expedient, el dimarts nou de març, un dia després de la gran nevada, la inspectora Valero no es va presentar a la comissaria i no va justificar la seva absència a cap dels seus superiors.

La cap dels Mossos a la Selva Interior tampoc va ser a la comissaria el dia anterior, quan la neu va col·lapsar Catalunya, ja que es va quedar atrapada per la nevada quan sortia de la festa de la policia local de Sant Feliu de Guíxols en qualitat de convidada. Tot indica però, que l'expedient disciplinari no tindrà en compte aquest fet anterior.

La Policia opina el contrari

Tot i que el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha afirmat que la suspensió de l'inspector de Figueres va ser 'excessiva', la Direcció General de la Policia defensa l'actuació d'Afers Interns i manté que les mesures han estat les 'adients per les circumstàncies'. Fonts de la DGP han insistit que la DAI ha fet 'una bona feina' i que els motius per prendre mesures contra l'inspector no haurien de tenir transcendència més enllà de la institució i l'afectat. Les mateixes fonts afegeixen que s'ha fet una bona feina amb l'expedient de la inspectora cap de la Selva Interior, Yvonne Valero, que s'ha tancat amb un any d'inhabilitació per a l'ascens.